Raycore 0 Napisano 8 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 Witam. Mam następujący problem. Zamówiłem wyżej wymienione pamięci Crucial 16GB (2x8GB) 3600MHz CL16 Ballistix Black do nowego zestawu na I3-10105f oraz płycie Gigabyte B560m DS3H. Wszystko podłączone, włączam PC a tu komunikat NO SIGNAL. Płyta obsługuje w standardzie 3200mhz, 3600mhz i więcej obsługuje tylko po OC. Czy RAM o takim taktowaniu może powodować niekompatybilność i brak uruchomienia PC? Z góry dzięki za odp. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 8 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 Podpięty monitor pod kartę graficzną? Cytuj Link to post Share on other sites
Raycore 0 Napisano 8 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 (edytowane) 2 godziny temu, wrobel_krk napisał: Podpięty monitor pod kartę graficzną? Tak, kablem DisplayPort. Poprzedni zestaw z I7 3770 chodził bezproblemowo. Ze starego zestawu została tylko karta graficzna GTX970 od MSI. Edit: Podłączyłem poprzedni zestaw na I7 3770 i najnormalniej w świecie wszedłem wszystko działa jak trzeba, tu zdjęcie z CPUID Czy czas nie trafiłem na przypadek gdzie płyta kompletnie nie obsługuje ramu? Edytowane 8 Listopada 2021 przez Raycore Cytuj Link to post Share on other sites
Bastazar 129 Napisano 8 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 Zaktualizowany BIOS? Tak czy inaczej kości powinny wystartować bez profilu XMP, więc ich taktowanie nie powinno być problemem. MOBO przy starcie sygnalizuje jakieś problemy? Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 8 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 Sprawdz czy nie zrobilś mielonki z pinów soketu Cytuj Link to post Share on other sites
Raycore 0 Napisano 8 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 (edytowane) Będę niedługo na mieście i wejdę do komputerowego po Speaker/Buzzer - nie mam go aktualnie przy obudowie to zobaczymy jakie sygnały będzie wydawać. Wtedy na nowo złoże zestaw i posprawdzam wszystko po kolei razem z CPU i dam znać. Bios nie zaktualizowany - mam na płycie głównej przycisk QFLASH Plus dzięki któremu ponoć mogę zaktualizować bios bez ingerencji procesora i reszty. Może tu też zadziałać? Cytat: Cytat: "Q-Flash Plus Update BIOS without Installing the CPU, Memory and Graphics Card" Edytowane 8 Listopada 2021 przez Raycore Cytuj Link to post Share on other sites
Skaza 591 Napisano 8 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 A może problemem nie jest pamięć RAM...https://www.nvidia.com/en-us/drivers/nv-uefi-update-x64/ Cytuj Link to post Share on other sites
Raycore 0 Napisano 8 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 @Skaza tylko że na PC z I7 3770 wraz z GTX 970 mam podpięty poprzez DisplayPort i działa wszystko normalnie wraz z monitorem 144 Hz AOC24G2U a chyba wtedy to ani tu ani tu by nie działało gdyby nie było tych sterowników co dałeś linka? Cytuj Link to post Share on other sites
Skaza 591 Napisano 8 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 Miałem bardzo podobny problem... Niedawno przesiadłem się na nowszą platformę z procesorem dziesiątej generacji oraz MSI Z490 Tomahawk. Z poprzedniego zestawu przeniosłem GPU 1060 i monitor również nie pokazywał obrazu BIOS zarówno na DVI, jak również DP. Podpiąłem pendrive z systemem i udało mi się zainstalować Windows 10. Po załadowaniu systemu obraz wyświetlany był prawidłowo, ale nadal nie mogłem wejść do BIOS z powodu braku obrazu. Na forum MSI poradzono mi zainstalowanie tej aktualizacji i sprawdzenie wszystkich portów Display Port. U mnie zadziałało. Cytuj Link to post Share on other sites
Raycore 0 Napisano 9 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 (edytowane) @Skaza ściągnąłem te sterowniki i zainstalowałem po podłączeniu poprzedniego zestawu ale chyba nic to nie dało... Sprawdziłem socket czy nie są piny powyginane i na moje jest wszystko ok. Dostałem w komputerowym dwa głośniczki SPEAKER i po podłączeniu do płyty głównej i odłączeniu wszystkich RAM nie wydaje żadnego dźwięku... Kręcą się wentylatory od karty, od CPU i nic poza tym. Jakieś pomysły? Może jednak zaktualizować bios? Edytowane 9 Listopada 2021 przez Raycore Cytuj Link to post Share on other sites
Raycore 0 Napisano 10 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2021 Dałem płytę, procesor i pamięć do serwisu i moje przypuszczenia jak i Wasze jednak są słuszne - płyta główna jest uszkodzona. Jest zasilanie ale w ogóle nie odpala także będę musiał zwócić... Macie może do polecenia jakąś dobrą płytę na LGA 1200? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts