Skocz do zawartości

Crucial 16GB (2x8GB) 3600MHz CL16 Ballistix Black - niekompatybilność?

Recommended Posts

Witam. Mam następujący problem. Zamówiłem wyżej wymienione pamięci Crucial 16GB (2x8GB) 3600MHz CL16 Ballistix Black do nowego zestawu na I3-10105f oraz płycie Gigabyte B560m DS3H.

Wszystko podłączone, włączam PC a tu komunikat NO SIGNAL. 

Płyta obsługuje w standardzie 3200mhz, 3600mhz i więcej obsługuje tylko po OC.

Czy RAM o takim taktowaniu może powodować niekompatybilność i brak uruchomienia PC?

Z góry dzięki za odp.

2 godziny temu, wrobel_krk napisał:

Podpięty  monitor pod kartę graficzną?

Tak, kablem DisplayPort. Poprzedni zestaw z I7 3770 chodził bezproblemowo. Ze starego zestawu została tylko karta graficzna GTX970 od MSI.

Edit: Podłączyłem poprzedni zestaw na I7 3770 i najnormalniej w świecie wszedłem wszystko działa jak trzeba, tu zdjęcie z CPUID 

Czy czas nie trafiłem na przypadek gdzie płyta kompletnie nie obsługuje ramu?

Compress_20211108_104553_3331.jpg

Edytowane przez Raycore

Będę niedługo na mieście i wejdę do komputerowego po Speaker/Buzzer - nie mam go aktualnie przy obudowie to zobaczymy jakie sygnały będzie wydawać.

Wtedy na nowo złoże zestaw i posprawdzam wszystko po kolei razem z CPU i dam znać.

Bios nie zaktualizowany - mam na płycie głównej przycisk  QFLASH Plus dzięki któremu ponoć mogę zaktualizować bios bez ingerencji procesora i reszty. Może tu też zadziałać?

Cytat: Cytat: "Q-Flash Plus Update BIOS without Installing the CPU, Memory and Graphics Card"

Edytowane przez Raycore

Miałem bardzo podobny problem... Niedawno przesiadłem się na nowszą platformę z procesorem dziesiątej generacji oraz MSI Z490 Tomahawk. Z poprzedniego zestawu przeniosłem GPU 1060 i monitor również nie pokazywał obrazu BIOS zarówno na DVI, jak również DP. Podpiąłem pendrive z systemem i udało mi się zainstalować Windows 10. Po załadowaniu systemu obraz wyświetlany był prawidłowo, ale nadal nie mogłem wejść do BIOS z powodu braku obrazu. Na forum MSI poradzono mi zainstalowanie tej aktualizacji i sprawdzenie wszystkich portów Display Port. U mnie zadziałało.

@Skaza ściągnąłem te sterowniki i zainstalowałem po podłączeniu poprzedniego zestawu ale chyba nic to nie dało...

Sprawdziłem socket czy nie są piny powyginane i na moje jest wszystko ok.
 6118952500_1636455860_thumb.jpg  1698225300_1636455875_thumb.jpg  5228365400_1636455889_thumb.jpg  6376526200_1636455919_thumb.jpg 

Dostałem w komputerowym dwa głośniczki SPEAKER i po podłączeniu do płyty głównej i odłączeniu wszystkich RAM nie wydaje żadnego dźwięku... 

Kręcą się wentylatory od karty, od CPU i nic poza tym.

Jakieś pomysły? Może jednak zaktualizować bios?

Edytowane przez Raycore