goodjuke 4 Napisano 29 Października 2021 Udostępnij Napisano 29 Października 2021 Cześć, wpadła mi w ręce tytułowa płyta główna, kupiłem ją za 1/5 ceny rynkowej, no i żeby nie było kolorowo to ma "usterkę". Nie działa jeden slot ram, konkretnie drugi, jak się włoży do jednego i drugie slotu, to komputer nie startuje. Działa tylko wtedy jak ram siedzi tylko w pierwszym slocie. Pytanie co może być problemem ? Na płycie nie żadnych uszkodzeń. Jedynie co mi nie pasuje to wersja biosu. Aktualnie na płycie jest wersja F61a, dziwne bo na stronie gigabyta nie ma wersji z "a", tylko jest najnowszy z "e". Cytuj Link to post Share on other sites
bmw5er 6 Napisano 29 Października 2021 Udostępnij Napisano 29 Października 2021 Może to jest tzw. Beta starego biosu. Też miałem taką sytuację na płycie Asusa. Wgrana była stara wersja bety, której nie było juz na stronie producenta. Cytuj Link to post Share on other sites
goodjuke 4 Napisano 29 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2021 No właśnie też tak podejrzewam, tylko pytanie czy w moim przypadku to powoduje problem tak czy inaczej jutro spróbuje wgrać ten najnowszy i zobaczę co się stanie. I prawdę mówiąc to liczę na sukces tej operacji Cytuj Link to post Share on other sites
usulek 214 Napisano 29 Października 2021 Udostępnij Napisano 29 Października 2021 Możesz zawsze spróbować wgrać BIOS Ogólnie często problemy z RAM (jeżeli on sam jest 100% sprawny), powoduje uszkodzony procesor lub coś z pinami/socketem. Jak po update nie pójdzie to spróbuj wyjąć i jeszcze raz zamontować CPU. U mnie kiedyś pomogło. Cytuj Link to post Share on other sites
goodjuke 4 Napisano 29 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2021 Przepatrzyłem dokładnie piny na sockecie i slocie ram i wydaje się być wszystko w porządku, nic nie zwróciło mojej uwagi. Chyba aktualizacja pomogła, wykrywa dwie kości ramu, system normalnie się włączył, także pełen sukces Cytuj Link to post Share on other sites
goodjuke 4 Napisano 30 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2021 Kurde, usterka powróciła, pecet startuje jedynie z jedna kością ram w pierwszym slocie. Dziwna sprawa, bo sprawdzałem od razu po aktualizacji biosu i normalnie wszystko działało, a teraz czarny ekran. Ma ktoś jakiś pomysł ? Myślę nad downgrade biosu. Sprawdzałem r5 2600 i 2x8gb Teraz r5 3600 i 2x8gb Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts