Skocz do zawartości

NIestabilny światłowód


Recommended Posts

Witam.

Od bardzo długiego czasu zmagam się z problemami z internetem. Używam go wyłącznie do grania. Problem zaczął się bardzo dawno gdy z 2mb liveboxa w tp sa przesiadłem się na 10mb internet adsl od orange. Teraz po wieli latach przesiadłem się na światłowód, najpierw był to orange światłowód 300mb a teraz jest to 300mb od lokalnego dostawcy. Prędkość oraz pingi są w normie ale bardzo odczuwalne jest "zamulanie internetu". Myślałem że nie jest to możliwe na światłowodzie podpiętym po kablu - a jednak. Występuje duże opóźnienie oraz utrata pakietów. Prześledziłem trasę mojego sygnału programem WinMTR. Okazało się że przechodzi on przez kilka zagranicznych serwerów i na jednym z nich występuję utrata pakietów, jest to serwer Telii. Wiem że jest to problem z internetem ponieważ kupiłem o wiele lepszy komputer i jest to samo. Nie jest to też kwestia ustawień systemowych poprawiających wydajność ponieważ próbowałem już wszystkiego. Niedawno wystąpiła awaria internetu, okazało się że jeden z serwerów mojego operatora miał awarię. Dzień po naprawie awarii mój internet działał znakomicie - nie było czuć żadnego opóźnienia ani lagów. Niestety następnego dnia wszystko wróciło do normy - internet chodzi jakby był przeciążony. Zgłaszałem to operatorowi, odpisali mi że przełączyli moją sesję na inny router ale nic to nie dało. Jest możliwość żeby wyegzekwować od operatora jakichś działań które by polepszyły jakość mojego połączenia? Dzięki za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam

Link to post
Share on other sites

pomijając fakt że jest to tylko GUI dla traceroute i ping to ten soft to jakaś porażka, pokazuje mi 70% utraty pakietów na drodze do routera , ale już soft z intela i standardowy ping pokazują i 0% utraty pakietów , pingnij na jakiś stabilny serwer (ping -n 100 1.1.1.1) i zobacz wyniki , wklep ten sam adres w tym niby sofcie i zobaczysz różnicę.

"na jednym z nich występuję utrata pakietów, jest to serwer Teli" - jak napisał 8gwizdek Telia to operator i host pewnie jest w ich infrastrukturze.

 

Screenshot 2021-10-29 110022.png

Link to post
Share on other sites
21 godzin temu, pawluto napisał:

Zgłaszaj do skutku aż zrobią z tym porządek.

Nie wyobrażam sobie mieć światłowód i takie problemy.

Światłowód to tylko medium, w tym przypadku nie ma znaczenia czy jest to przewód utp, światłowód czy cokolwiek innego.

Zamiast zgłaszać na pałę to trzeba sprawdzić czy to ma sens, jeżeli opóźnienia bądź straty generują się poza siecią jego operatora to zgłoszenia nic nie dadzą bo operator nie ma na to żadnego wpływu.

 

7 godzin temu, cyna76 napisał:

pomijając fakt że jest to tylko GUI dla traceroute i ping to ten soft to jakaś porażka, pokazuje mi 70% utraty pakietów na drodze do routera , ale już soft z intela i standardowy ping pokazują i 0% utraty pakietów , pingnij na jakiś stabilny serwer (ping -n 100 1.1.1.1) i zobacz wyniki , wklep ten sam adres w tym niby sofcie i zobaczysz różnicę.

Jego wskazania są jak najbardziej prawidłowe, różnice wynikają z kilku faktów:
1. Domyślna wielkość przesyłanej paczki z WinMtr to 64 bajty a paczka z cmd ma 32 bajty. Jeżeli tak niewielkie podniesienie wagi pakietu powoduje generowanie strat to oznacza problem w sieci.

2. W zależności od urządzenia oraz wielkości paczki, mogą na pośredniczących hostach występować braki odpowiedzi, nie jest to błąd a sprawy najczęściej związane z utrzymaniem wydajności. Po co urządzenie ma obciążać procesor jak to tylko ICMP. Najważniejsze jest to że na samym końcu jest tyle samo odpowiedzi co zapytań. Soft routera może być tak napisany żeby część większych zapytań odrzucać, sprawy znowu związane z wydajnością.

64 bity to niedużo, sprawdził bym jak zachowuje się router, czy nie ma tam jakiegoś niepożądanego ruchu który obciążał by jego CPU. Ja sprawdzając stabilność sieci najczęściej używam paczki o wielkości 1472 bajty.

Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, 8gwiazdek napisał:

Światłowód to tylko medium, w tym przypadku nie ma znaczenia czy jest to przewód utp, światłowód czy cokolwiek innego.

Zamiast zgłaszać na pałę to trzeba sprawdzić czy to ma sens, jeżeli opóźnienia bądź straty generują się poza siecią jego operatora to zgłoszenia nic nie dadzą bo operator nie ma na to żadnego wpływu.

 

Jego wskazania są jak najbardziej prawidłowe, różnice wynikają z kilku faktów:
1. Domyślna wielkość przesyłanej paczki z WinMtr to 64 bajty a paczka z cmd ma 32 bajty. Jeżeli tak niewielkie podniesienie wagi pakietu powoduje generowanie strat to oznacza problem w sieci.

2. W zależności od urządzenia oraz wielkości paczki, mogą na pośredniczących hostach występować braki odpowiedzi, nie jest to błąd a sprawy najczęściej związane z utrzymaniem wydajności. Po co urządzenie ma obciążać procesor jak to tylko ICMP. Najważniejsze jest to że na samym końcu jest tyle samo odpowiedzi co zapytań. Soft routera może być tak napisany żeby część większych zapytań odrzucać, sprawy znowu związane z wydajnością.

64 bity to niedużo, sprawdził bym jak zachowuje się router, czy nie ma tam jakiegoś niepożądanego ruchu który obciążał by jego CPU. Ja sprawdzając stabilność sieci najczęściej używam paczki o wielkości 1472 bajty.

jak widać nie masz racji ten soft to porażka a bynajmniej jego wskazania ...

Screenshot 2021-10-29 222413.png

Edytowane przez cyna76
Link to post
Share on other sites
38 minut temu, 8gwiazdek napisał:

udowodniłeś tym tylko tyle że do 1.1.1.1 nie masz strat, nie pokazujesz nic co jest po drodze :), winmtr pokazał Ci dokładnie to samo.

Nie czytasz co napisałem wyżej. Ty twierdzisz że wina jest po stronie mojego routera a ja że wina po stronie softu , jak widać na zrzutach zrobiłem test dla dwóch wielkości pakietu 128 i jak sugerowałeś 1423 bajty , strata pakietów wynosi 0% , skoro ten "soft" pokazuje mi stratę pakietów 86% na drodze tylko do mojego routera to wybacz ale nie bardzo spełnia on swoją rolę.

Link to post
Share on other sites
33 minuty temu, 8gwiazdek napisał:

To tylko i wyłącznie oznacza to że router nie odpowiedział na wszystkie zapytania ICMP, ot tyle i tylko tyle.

Strat do hosta (1.1.1.1) docelowego nie ma, co pokazuje screen z WinMtr oraz z CMD

odwracasz kota ...

twierdziłeś że to wina routera a ja Ci pokazuje że to nie wina routera i że nie ma żadnych strat na linii LAN>router , mogę sobie puścić maksymalny rozmiar pakietu i wszystko działa , tak na koniec zrzut z testu WinMTR i ping (te same ustawienia) w/g WinMTR są straty a w/g narzędzia systemowego i softu do karty sieciowej nie , tyle w temacie.

2138609814_Screenshot2021-10-30134055.thumb.png.c39d8292b2719dd569cccab58885be53.png

Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...