Skocz do zawartości

GeForce Now RTX 3080

Recommended Posts

Cześć co myślicie, jakie macie zdanie na temat nowego planu GFN.
Kupujecie? Czy zostajecie przy starym?

Ja ze swojej strony zacznę, że podoba mi się, już zamówiłem plan RTX 3080.

Siedzę obecnie na karcie GTX 650 2GB i obecnie zakup karty no cóż, chyba nie trzeba komentować, każdy zna sprawę doskonale. Więc wierzę, że ten nowy plan pozwoli mi normalnie grać.
Podstawowy plan, zły nie jest, lecz przykładowo AC Odyssey i na chyba średnio niskich ustawieniach jest ok. 45 fps, a minimalnie potrafi spadać do 15 fps i to przy rozdzielczości 1600x900. Tak, że za dobrze nie jest, choć znów jest to "najbardziej wymagająca gra", która potrafi zagiąć nawet najlepszy PC.

Tak czy siak mój plan na plan RTX 3080, to LG OLED 55 cali, Nvidia Shield i GFN RTX 3080 i wiara, że będzie można komfortowo pograć w UHD na dużym ekranie nie musząc wydawać kroci na kartę graficzną.

Za 1000 zł rocznie grać z lagami i pikselozą wyłącznie w gry dostępne w GFN? Nie brzmi to jak najlepszy deal. No ale RTX ON :rotfl: którego przez kompresję i tak prawie nie widać

A tak poważnie to już chyba wolałbym wziąć rtx 3060/rx 6600 xt na 36 rat, po 3 latach masz chociaż kartę na własność i możesz grać w co chcesz. A jak ceny krypto się utrzymają to jeszcze kopiąc w wolnym czasie raty spłacą się same ;)

44 minuty temu, zbiku90 napisał:

A tak poważnie to już chyba wolałbym wziąć rtx 3060/rx 6600 xt na 36 rat

Ja bym nie wolał płacić prawie 4k za 3060. Do tego na raty kiedy podnieśli stopy procentowe. Strach pomyśleć ile finalnie by wyszło za rtx 3060. Aż takim desperatem nie jestem. Ale jeśli komuś nie przeszkadza jak za rtx 3060 w ratach zapłaci nawet 5k albo i więcej, to czemu nie.

45 minut temu, zbiku90 napisał:

Za 1000 zł rocznie grać z lagami i pikselozą wyłącznie w gry dostępne w GFN?

Gram na podstawowym priority i nie ma ani lagów ani pikselozy. Chyba, że ktoś ma słaby internet, to faktycznie mogą być problemy.

A w planie rtx 3080 opóźnienia mają być na poziomie konsol.

18 minut temu, Nehero napisał:

Chyba, że ktoś ma słaby internet, to faktycznie mogą być problemy.

Mam światłowód 300/100 i generalnie brak jakichkolwiek problemów z nim, ale w teście sieci GFN zawsze miałem utratę pakietów. Fora są pełne takich przypadków więc nie tylko u mnie tak było. Jeszcze bardziej bolał mnie ograniczony wybór gier, wiele mnie interesujących tytułów nie było w bazie. Załapałem się na Founders za 125zł / 6 miesięcy i była to jeszcze w miarę "niezła" cena, teraz 249 czy 490 za pół roku na pewno bym nie zapłacił. Na szczęście mam już fizyczną kartę i nie muszę się szarpać ze streamingiem. Choć przyznam że do wolnych single playerów nawet się nada, można przetestować jako ciekawostkę, ale przyszłości gamingu póki co w tym nie widzę. Porównanie mam jedynie do Xbox Cloud Gaming, tam wydaje mi się że lagów jest jakby mniej, ale jakość obrazu jeszcze gorsza.

Godzinę temu, Nehero napisał:

Ja bym nie wolał płacić prawie 4k za 3060.

W lato można było kupić za 2500, ti za 3000. Jak ktoś przespał to musi czekać co najmniej do stycznia z takimi "okazjami". Niewykluczone że w black friday będą promocje, ale ilość pewnie mocno ograniczona. W porównaniu do 980zł / 1 rok dostępu do serwera z ograniczoną pulą gier to już nie wygląda tak tragicznie. Lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu.

42 minuty temu, zbiku90 napisał:

W lato można było kupić za 2500, ti za 3000.

Tylko pierwotna cena miała oscylować w okolicach 1800 zł :) I tu jest pies pogrzebany. dopóki rynek nie wróci na właściwe tory, to ja przepłacać za kartę nie bedę. Bo potem za dużo się straci.

Pamietam, był moment, że coś było nie halo, jednak mieli problemy z serwerami zapewne. Obecnie wszystko śmiga.

Dostępność gier to zależy kto w co gra. Pamietaj, że co tydzień jest dawanych 10 gier chyba, wiec ja myślałem, że gry jak Battlefield 1 nie będzie, a tu proszę pewnego czwartku dodali. Pewnego dnia może będzie i Battlefield 5. A póki co będzie chociażby Dying Light 2 na które też czekam.

To nie jest idealne, lecz wolę płacić 880zł na rok niż obecnie kupować kartę przepłaconą o 100%.

52 minuty temu, Nehero napisał:

dopóki rynek nie wróci na właściwe tory, to ja przepłacać za kartę nie bedę. Bo potem za dużo się straci.

Doświadczenie mówi mi że jest wręcz przeciwnie. Jeśli kartę kupisz w okazyjnej cenie to masz 99% szans poużywać jej kilka miesięcy i jeszcze sprzedać z zyskiem. A co wykopiesz przy okazji to twoje. Co pewnie te rtx 3080 z serwerów GFN w "wolnym czasie" robią, bo bez LHR to taka przez miesiąc ok. 900zł wykopie. Kasa z abonamentu przy okazji wpada.