Skocz do zawartości

Obudowa do 700 zł - z możliwością późniejszego montażu AiO i RAM z RGB.

Recommended Posts

Witam Forumowiczów.

Zakładałem już podobny temat:

Niestety obudowa be quiet!Silent Base 802 jest dla mnie za duża. Komputer stoi na biurku i zabierze mi miejsce na szerokość ale również i na długość (będzie zwisać z biurka) na co nie bardzo jestem w stanie się zgodzić.

Moja obecna konfiguracja:

Procesor: Ryzen 5 3600 + Fera 5 chłodzenie

Płyta Główna: Aorus X470 Ultra Gaming (najnowszy bios wgrany)

Karta Grafiki: RX 6700XT Red Devil (zakupiona w sierpniu tego roku)

Ram: Corsair Vengeance Lpx 2x8GB 3000mhz

Zasilacz: Corsair RM 750X (zakupiona w sierpniu tego roku)

Dyski twarde:

System M.2. ADATA SX600PNP 512GB 

Dyski na gry  M.2. ADATA SX8200PNP 1 TB + ADATA SU8000 1TB

Dyski na dane WDC 1 TB + TOSHIBA 4TB

Karta sieciowa TP-LINK Archer TX3000E

Obudowa Zalman  Z3 PLUS

Monitor LG 34 cale 144Hz rozdzielczość 2560*1080

Zacząłem ponownie szukać obudowy i trafiłem na tą: 

Fractal Meshify 2 Compact 

Niestety są 2 problemy.

1) W przyszłości będę chciał zamontować chłodzenie typu AIO - i chłodnica 360mm nie wejdzie na przód bo będzie ograniczona przez kartę graficzną. Wg Blacka (recenzja na YT) max dł karty to 305mm a mój Red Devil ma 320mm więc pozostaje montaż jedynie AIO 240mm na górę obudowy. Nie wiem jeszcze jaki procesor, jeżeli coś z serii RYZEN 7 to myślę że 240mm AIO było by ok ale jeżeli zdecyduję się na Ryzena 9 to 360mm było by odpowiednie. Więc na froncie nie zamontuje.

2) Pamięci RAM - Jeżeli AiO będzie na górze, to wysokość pamięci RAM nie może przekroczyć 40mm. Tak na szybko patrzyłem i że 

https://www.komputronik.pl/product/720145/corsair-vengeance-rgb-pro-sl-black-32gb-2x16gb-3600mhz-ddr4-cl18-dimm-ryzen.html

mają wysokość 44mm więc będą kolidowały z chłodnicą od AIO. A chciałem już RAM z podświetleniem RGB, w tym wypadku musiał bym z nich zrezygnować.

Nie chciałbym zakupić obudowy (a kupuję na kolejne lata by mieć spokój) i potem mieć problem z jej rozbudową lub montażem RAM czy AiO.

Jeżeli chodzi o wymagania:

-czarna

-z dużym oknem ze szkła hartowanego

-z co najmniej 3 fabrycznymi wentylatory

-USB 3.2 Gen 2 Typ C x1 na froncie obudowy

-maty wyciszające + filtry 

-BRAK RGB

-Piwnica

Cena max do 700 zł ale mogę rozważyć dorzucenie kasy.

Czy jest jakaś obudowa pomiędzy tym (chodzi o wymiary) by nie była tak mała jak Fractal Meshify 2 Compact ale nie tak duża jak be quiet!Silent Base 802?

Dziękuje za pomoc .

Edytowane przez king89yaku2

Corsair 5000D Airflow jest nieco mniejsza. Sprawdź wymiary, wydaje mi się, że będzie w sam raz. Miałem mniejszą wersję 4000D i mogę powiedzieć, że pod względem przepływu powietrza jest bardzo dobra. Wejdzie AiO 360 na górę, przód i bok. Więc masz dwie opcje dla Ciebie góra i bok. No jeden szkopuł, ma na wyposażeniu tylko dwa wentylatory ;)

Edytowane przez choleryk65
  • 2 tygodnie później...

Mam O11 i polecam. Sposobów montażu chłodnic jest sporo i na pewno spokojnie zmieścisz wszystko.

Moja 360x45mm jest przykręcona pomiędzy komorą z MOBO, a panelem bocznym, to pokazuje ile tam jest miejsca. 

Sama obudowa solidna i z przyzwoitych materiałów. Trzy wentyle na spodzie ładnie wspomagają GPU.

Zachęcam do rzucenia okiem na nowe odsłony tej obudowy np. wersja AirFlow. Jest tam kilka ulepszeń np. łatwy dostęp do filtra na spodzie i dodatkowe wentyle w zestawie. Tracisz szklany front, ale coś za coś.

Edytowane przez Bastazar