king89yaku2 6 Napisano 24 Października 2021 Udostępnij Napisano 24 Października 2021 (edytowane) Witam Forumowiczów. Zakładałem już podobny temat: Niestety obudowa be quiet!Silent Base 802 jest dla mnie za duża. Komputer stoi na biurku i zabierze mi miejsce na szerokość ale również i na długość (będzie zwisać z biurka) na co nie bardzo jestem w stanie się zgodzić. Moja obecna konfiguracja: Procesor: Ryzen 5 3600 + Fera 5 chłodzenie Płyta Główna: Aorus X470 Ultra Gaming (najnowszy bios wgrany) Karta Grafiki: RX 6700XT Red Devil (zakupiona w sierpniu tego roku) Ram: Corsair Vengeance Lpx 2x8GB 3000mhz Zasilacz: Corsair RM 750X (zakupiona w sierpniu tego roku) Dyski twarde: System M.2. ADATA SX600PNP 512GB Dyski na gry M.2. ADATA SX8200PNP 1 TB + ADATA SU8000 1TB Dyski na dane WDC 1 TB + TOSHIBA 4TB Karta sieciowa TP-LINK Archer TX3000E Obudowa Zalman Z3 PLUS Monitor LG 34 cale 144Hz rozdzielczość 2560*1080 Zacząłem ponownie szukać obudowy i trafiłem na tą: Fractal Meshify 2 Compact Niestety są 2 problemy. 1) W przyszłości będę chciał zamontować chłodzenie typu AIO - i chłodnica 360mm nie wejdzie na przód bo będzie ograniczona przez kartę graficzną. Wg Blacka (recenzja na YT) max dł karty to 305mm a mój Red Devil ma 320mm więc pozostaje montaż jedynie AIO 240mm na górę obudowy. Nie wiem jeszcze jaki procesor, jeżeli coś z serii RYZEN 7 to myślę że 240mm AIO było by ok ale jeżeli zdecyduję się na Ryzena 9 to 360mm było by odpowiednie. Więc na froncie nie zamontuje. 2) Pamięci RAM - Jeżeli AiO będzie na górze, to wysokość pamięci RAM nie może przekroczyć 40mm. Tak na szybko patrzyłem i że https://www.komputronik.pl/product/720145/corsair-vengeance-rgb-pro-sl-black-32gb-2x16gb-3600mhz-ddr4-cl18-dimm-ryzen.html mają wysokość 44mm więc będą kolidowały z chłodnicą od AIO. A chciałem już RAM z podświetleniem RGB, w tym wypadku musiał bym z nich zrezygnować. Nie chciałbym zakupić obudowy (a kupuję na kolejne lata by mieć spokój) i potem mieć problem z jej rozbudową lub montażem RAM czy AiO. Jeżeli chodzi o wymagania: -czarna -z dużym oknem ze szkła hartowanego -z co najmniej 3 fabrycznymi wentylatory -USB 3.2 Gen 2 Typ C x1 na froncie obudowy -maty wyciszające + filtry -BRAK RGB -Piwnica Cena max do 700 zł ale mogę rozważyć dorzucenie kasy. Czy jest jakaś obudowa pomiędzy tym (chodzi o wymiary) by nie była tak mała jak Fractal Meshify 2 Compact ale nie tak duża jak be quiet!Silent Base 802? Dziękuje za pomoc . Edytowane 24 Października 2021 przez king89yaku2 Cytuj Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 24 Października 2021 Udostępnij Napisano 24 Października 2021 (edytowane) Corsair 5000D Airflow jest nieco mniejsza. Sprawdź wymiary, wydaje mi się, że będzie w sam raz. Miałem mniejszą wersję 4000D i mogę powiedzieć, że pod względem przepływu powietrza jest bardzo dobra. Wejdzie AiO 360 na górę, przód i bok. Więc masz dwie opcje dla Ciebie góra i bok. No jeden szkopuł, ma na wyposażeniu tylko dwa wentylatory Edytowane 24 Października 2021 przez choleryk65 Cytuj Link to post Share on other sites
king89yaku2 6 Napisano 25 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Cytat Corsair 5000D Airflow jest nieco mniejsza. Niestety jest tylko 20mm mniejsza na głębokość od Silent Base 802... Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 25 Października 2021 Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Zerknij może na Lian Li PC-O11DX Dynamic tylko trzeba dołożyć wentyle 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Bastazar 129 Napisano 2 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 (edytowane) Mam O11 i polecam. Sposobów montażu chłodnic jest sporo i na pewno spokojnie zmieścisz wszystko. Moja 360x45mm jest przykręcona pomiędzy komorą z MOBO, a panelem bocznym, to pokazuje ile tam jest miejsca. Sama obudowa solidna i z przyzwoitych materiałów. Trzy wentyle na spodzie ładnie wspomagają GPU. Zachęcam do rzucenia okiem na nowe odsłony tej obudowy np. wersja AirFlow. Jest tam kilka ulepszeń np. łatwy dostęp do filtra na spodzie i dodatkowe wentyle w zestawie. Tracisz szklany front, ale coś za coś. Edytowane 2 Listopada 2021 przez Bastazar Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts