Skocz do zawartości

Lenovo x-kom Wymiana laptopa na gwarancji

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

mam parę pytań odnośnie gwarancji, ale najpierw jak wygląda problem

W skrócie, oddałem na końcówce gwarancji laptop do x-komu z powodu wyładowywania się baterii co jakiś czas ( kilka razy w miesięcu) z około 60-70% w ciągu sekundy do zera. Sama bateria trzymała jeszcze w miarę dobrze, około 5h na jednym cyklu. Wysłałem laptopa 26 sierpnia i do tego czasu siedzi w serwisie, już 3 z rzędu. Serwis zlikwidować problemu nie może, tzn domyślam się, skoro jest już to trzeci z kolei.

O ile laptopa przez okres wakacji użytkowałem rzadko, to teraz potrzebuję go pilnie (studia i praca). 

Rozmowa z x-komem to jak nie rozmowa, bo oni odbijają piłeczkę do serwisu, że niby z powodu specyficznej baterii, czekają na części (tak mi pracwonik x-komu powiedział jak zadzwonił do serwisu). Moja cierpliwość się skończyła, dlatego zajrzałem w książeczkę gwaracyjną.

Znalazłem tam taki zapis: " O sposobie usunięcia wady fizycznej decyduje kupujący kierując żądanie wobec Gwaranta w postaci naprawy lub wymiany Produktu, przy czym w przypadku braku opłacalności ekonomicznej usunięcia wady Produktu lub jego wymiany, Gwarant może zaproponować zastępczo:

1. Wymianę (zamiast naprawy) lub 2. naprawę (zamiast wymiany) albo 3. podjąć decyzję o zwrocie zapłaconej ceny za Produkt.

Brak opłacalności naprawy lub wymiany to koszt przewyższający wartość Produktu. Gwarant może odmówić wymiany lub naprawy zwrócić cenę Produktu w przypadku, gdy:

a) Naprawa Produktu będzie niemożliwa z uwagi na brak dostępności podzespołów koniecznych do naprawy; b) wymiana Produktu będzie niemożliwa z uwagi na brak dostępności zamiennego produktu lub produktu o zbliżonych parametrach ( nie gorszych niż Produkt."

Dlatego teraz moje pytanie, czy ja mogę sobie pójść do X-komu i powiedzieć, żeby mi dali laptop w zamian za ten, bo naprawa trwa za długo, a ja ten sprzęt potrzebuję koniecznie, oraz mam dość tego cyrku?

Czy ktoś miał podobna sytuację i wymienił sprzęt na inny? 

Tak z ciekawości jeszcze, słyszałem, że przyczyną problemu wcale być nie musi bateria, a sterownik zasilania na płycie głównej i dlatego serwis być może zabiera się do tego od du*y strony.

Pozdrawiam

Mateusz

3 godziny temu, zbiku90 napisał:

Sprzęt w miarę możliwości oddaje się na rękojmię a nie na gwarancję

Skorzystanie z gwarancji nie wyklucza późniejszego skorzystania z rękojmi. Przerabiałem to ostatnio z moim nieszczęsnym pendrive'm, który kilka razy wracał z serwisu, za każdym razem nienaprawiony. W końcu napisałem pismo z rękojmia, zaniosłem do sklepu i oddali kaskę. także tą drogą bym poszedł w tym przypadku.

Poza tym przepisy jakoś określają ile czasu ma gwarant na naprawę sprzętu i nie mogą tak w nieskończoność klienta zwodzić.

Teraz i tak nie mam wyjścia bo 2 lata od kupna minęły 7 września, dobrze że i tak chociaż na gwarancję udało mi się oddać.

Gwarantem niestety jest X-kom bo daje 24 miesiące na baterię zewnętrzną, Lenovo daje tylko 12 miesięcy, dlatego nie mogę tego robić bezpośrednio przez serwis.

Co do terminu rozpatrzenia gwarancji, to w książce gwarancyjnej napisane jest, że " Gwarant dołoży wszelkich starań, aby usunięcie wady zostało wykonane w terminie do 21 dni roboczych od momentu prawidłowego zgłoszenia reklamacyjnego [...] Gwarant zastrzega sobie jednak prawo wydłużenia powyższego termnu, w przypadku gdy usunięcie lub stwierdzenie wady nie będzie możliwe w serwisie Gwaranta i będzie istniała konieczność wysłania sprzętu do serwisu producenta, dystrybutora lub w przypadku konieczności sprowadzania elementów niezbędnych do naprawy reklamowanego towaru. "

Pojadę jutro do x-komu i zapytam się co mi proponują za rozwiązanie bo ja nie mam zamiaru czekać kilka miesięcy, żeby głupią baterię wymienili.