jacepaw 0 Napisano 11 Października 2021 Udostępnij Napisano 11 Października 2021 (edytowane) Jak włączyć bezpieczny rozruch na płycie B450 AORUS ELITE Gigabyte? Bios mam najnowszy. W zakładce "informacje o systemie" pokazuje mi jednak "Tryb systemu bios: starsza wersja", "Stan bezpiecznego rozruchu: Nieobsługiwane", czy tak na razie ma być? Dysk systemowy w tej chwili posiada strukturę MBR. Rozumiem, że najpierw przed włączeniem bezpiecznego rozruchu powinienem go przekonwertować na GPT. Możecie potwierdzić, czy jeśli to zrobię programem AOMEI PARTITION ASSISTANT PRO nie utracę żadnych danych? Mając dysk GPT co dalej powinienem zrobić krok po kroku? Edytowane 11 Października 2021 przez jacepaw dodatkowe informacje Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 11 Października 2021 Udostępnij Napisano 11 Października 2021 Najszybciej i najpewniej byłoby postawić system od nowa z formatowaniem GPT właśnie, ale wiąże się to z utratą wszystkich danych na dysku (nie tylko z C:). Czy program ci to przekonwertuje i system będzie działać - nie wiem. Żeby Secure Boot działało system musi być zainstalowany na dysku GPT w trybie czystego UEFI - tj. wszelkie CSM, Legacy i inne takie archaiczne opcje muszą być powyłączane. Cytuj Link to post Share on other sites
Wik-Mar 136 Napisano 11 Października 2021 Udostępnij Napisano 11 Października 2021 Tu masz wszystko omówione i pokazane. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts