Skocz do zawartości

Jaki UPS wybrać z zabezpieczeniami do komputera, dla nie uziemionego gniazdka, z ochrona przepięciowa, redukcją szumów itp

Recommended Posts

Co najmniej kilka razy w roku zdarza się brak w dostawie prądu bądź wywalenie korków. Jako że nie jestem pewien czy w gniazdkach mam uziemienie*, listwa filtrująca raczej się u mnie nie sprawdzi. Przyjemnych rzeczy nasłuchałem się o zasilaczu awaryjnym ups, jednak kolega nie był w stanie wskazać który posiada wszystkie istotne zabezpieczenia. Możecie doradzić co kupić?

Bardziej zależy mi aby miał świetne zabezpieczenia i np. przy skokach napięcia ochronił sprzęt, i dał co najmniej 5 minut na wyłączenie komputera gdy braknie prądu

Jako że mam zasilacz 530W+silver(?), podobno lepiej wziąć UPS 600W. Patrząc po polecanych przez sprzedawców zestawieniach znalazłem coś takiego :
https://www.morele.net/ups-green-cell-1000va-600w-power-proof-ups03-866135/
To dobry zasilacz, czy lepiej dołożyć do czegoś innego?

*podłączając drogą listwę z testem uziemienia pokazywało że jest, a po podłączeniu kompa (nawet wyłączonego) dioda przygasała. Nie znalazłem informacji co to oznacza

3 godziny temu, Wyrwinóg napisał:

Jako że nie jestem pewien czy w gniazdkach mam uziemienie

mieszkasz w bloku (?) to raczej jest - im nowszy blok tym większa na to szansa, ostatecznie odżałował bym te parę złoty i jeśli nie jesteś pewien to ściągnij jakiegoś elektryka, który Ci to potwierdzi lub nie

- jeśli nie ma uziemienia to warto zrobić wszystko by było

Bardziej zależy mi aby miał świetne zabezpieczenia

nie będzie tanio :)

to raczej bym umieścił w kategorii zabawek :)

Jako że mam zasilacz 530W+silver(?), podobno lepiej wziąć UPS 600W

zgadza się, mój znajomy elektronik kiedyś mi powiedział, że powinno się współczynnik bezpieczeństwa zakładać minimum 30% (530W - to jakieś 700W mocy skutecznej  na UPSie) im więcej tym lepiej ale wiadomo ... to kosztuje 

moim skromnym doświadczeniem polecam UPeeSy tak zwane onlajnowe (On-Line), jako jedyną słuszną markę polecam APC ( nawet używkę, akumulatory zawsze można wymienić na nowe)

4 godziny temu, Wyrwinóg napisał:

Patrząc po polecanych przez sprzedawców zestawieniach

sprzedawca, "howno" w papierek zawinięte sprzeda byle by tylko zarobić :)

Ja używam tego: Power Walker LINE-INTERACTIVE (1200VA/720W, 4xSchuko, AVR) , generalnie jestem zadowolony. Co do uziemienia - sprawdź to koniecznie, bo w blokach robią taką fuszere, że szok. Wynajmuje 2 mieszkanie, w teorii nowe bloki, a uziemienia nie ma nigdzie. Dodatkowo mocno przebija prąd, jak przyszedł znajomy elektryk to się za głowę złapał, że takie cuda na kiju ;)

5 godzin temu, Elomin napisał:

mieszkasz w bloku (?) to raczej jest - im nowszy blok tym większa na to szansa, ostatecznie odżałował bym te parę złoty i jeśli nie jesteś pewien to ściągnij jakiegoś elektryka, który Ci to potwierdzi lub nie

- jeśli nie ma uziemienia to warto zrobić wszystko by było

W domu jednorodzinnym. Instalacje montował 'polecany' elektryk. Użył przewodów aluminiowych, ale zapomniał o trzecim z uziemieniem. Inny poradził że sam mogę popołączać minus z uziemieniem, ale na pewnym znanym forum tematycznym twierdzą ze tak nie można, bo najpewniej obudowa zacznie mnie kopać albo spalę komputer.

Po iluś tam wizytach speców doszedłem do wniosku, że trudno o dobrego fachowca w naszym kraju. Jeśli chcesz mieć coś dobrze zrobione, zrób to sam.

Chcę w coś zainwestować co poprawi bezpieczeństwo. O nowym kompie przy takich cenach mogą pomarzyć, montaż uziemienia też wykracza ponad obecną wiedzę. Takie UPCki zastąpią uziemienie, i zabezpieczą komputer? :
>
Power Walker LINE-INTERACTIVE (1200VA/720W, 4xSchuko, AVR)
> APC Easy UPS, 900VA, gniazda Schuko BVX900LI-GR - są wersje z polskimi gniazdkami ? I czemu w przeliczeniu 1 007,70zł u producenta, i 755,00 zł u nas ?

,

Edytowane przez Wyrwinóg

Jednak temat wstrzymuję :/ Notka od producenta :
"Yes, they need a grounded outlet for proper installation.
Connect the UPS system only to a grounded (two-pole, three-wire) shockproof outlet which must be easily accessible and close to the UPS system.
"

Tak że lipa

Acz modele PowerWalker VI 1500 CSW FR oraz PowerWalker VI 1500 GXB FR wyglądają zachęcająco. Ciekawiła mnie już tylko ochrona przed przepięciami. Tutaj 380 dżuli.

Kupując listwę przepięciową radzono mi wybrać taką z min 400J, natomiast udało mi się kupić mającą 918J (tyle że ma ten problem z w pół świecącą diodą od uziemienia, czego nie ma w instrukcji)

Edytowane przez Wyrwinóg