mirko-36 14 Napisano 21 Września 2021 Udostępnij Napisano 21 Września 2021 (edytowane) Witam wszystkich serdecznie Jak w temacie nie moge uruchomic funkcji SAM Mam Karte RX 6800xt, Ryzena 7 5800x, chipset X570, najnowszy Bios, najnowsze stery, swiezo zainstalowany Windows 10, Po wlaczeniu funkcji SAM w Biosie i zapisaniu ustawien wywala mnie ciagle do Biosu(Windws nie startuje) Szczerze mowiac troche to irytujace bo spelniam wszystkie wymagania a mimo to lipa. Moze ktos wie cos wiecej na ten temat. Z gory bardzo dziekuje za wszelkie sugestje. Edytowane 21 Września 2021 przez mirko-36 Cytuj Link to post Share on other sites
CozzY 3 Napisano 21 Września 2021 Udostępnij Napisano 21 Września 2021 A próbowałeś włączyć SAM w Adrenalin? Bodajże od najnowszej wersji czyli 21.9.1 można go włączyć w zakładce Wydajność/Dostrojenie.Wyłącz podpis Tapatalk// BC Cytuj Link to post Share on other sites
mirko-36 14 Napisano 22 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2021 Niestety nie da sie tam nic wlaczyc, jest tam tylko informcja ze SAM jest wylaczony Cytuj Link to post Share on other sites
CozzY 3 Napisano 22 Września 2021 Udostępnij Napisano 22 Września 2021 Pro forma zapytam - opcję "Above 4G Decoding" czy coś podobnego w brzmieniu też biosie włączyłeś? Pamiętaj, że napęd z którego startujesz system musi być UEFI. Cytuj Link to post Share on other sites
mirko-36 14 Napisano 23 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2021 4G Decoding wlacza sie automatycznie. UEFI? nie wiem jaki jest ten SSD, mozna to tez w Biosie zobaczyc i ewentualnie zmienic? Niebardzo wiem z czy to sie je Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 23 Września 2021 Udostępnij Napisano 23 Września 2021 Wrzuć screen z hwinfo64 zakładka summary. Cytuj Link to post Share on other sites
mirko-36 14 Napisano 24 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2021 nie mam zakladki Summary. jedyne z UEFI co mi sie udalo znalezc to to Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 24 Września 2021 Udostępnij Napisano 24 Września 2021 CSM musisz mieć wyłączone. Jeśli system się nie załaduje to konieczne będzie przeinstalowanie w trybie UEFI z tabelą partycji GPT, czyli format całego dysku systemowego. Cytuj Link to post Share on other sites
mirko-36 14 Napisano 24 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2021 Wlasnie reinstalowalem system. CMS, a gdzie to ustawienie znajde? Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 24 Września 2021 Udostępnij Napisano 24 Września 2021 Obsługa CSM, jest na screenie który wrzuciłeś. Wyłącz i zobacz co się stanie. Cytuj Link to post Share on other sites
mirko-36 14 Napisano 24 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2021 po wylaczeniu obslugi CSM system nie wstaje, wyrzuca mnie odrazu do Biosa Cytuj Link to post Share on other sites
CozzY 3 Napisano 24 Września 2021 Udostępnij Napisano 24 Września 2021 po wylaczeniu obslugi CSM system nie wstaje, wyrzuca mnie odrazu do BiosaSamo wyłączenie nic nie da. Musisz jakimś programem do partycjonowania zmienić rodzaj partycji systemowej na gpt. Można to zrobić bez utraty danych, sam to z miesiąc temu przerabiałem. System musi być uruchamiany w trybie UEFI a nie LEGACY. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 24 Września 2021 Udostępnij Napisano 24 Września 2021 1 godzinę temu, CozzY napisał: Musisz jakimś programem do partycjonowania zmienić rodzaj partycji systemowej na gpt. Można to zrobić bez utraty danych, sam to z miesiąc temu przerabiałem. Na wszelki wypadek lepiej jednak kopię zapasową zrobić. Cytuj Link to post Share on other sites
mirko-36 14 Napisano 24 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2021 (edytowane) Nie ma problemu, system jest swierzy tak ze nie mam nic na kompie wiec moge go jeszcze raz zainstalowac. Tylko ze przy instalacji mnie sie nie pyta w jakim trybie ma system instalowac. Tz ja robie tylko przywracanie systemu. Edytowane 24 Września 2021 przez mirko-36 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 24 Września 2021 Udostępnij Napisano 24 Września 2021 https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10 Z tej strony pobierz narzędzie, zrób instalkę np. na pendrive min. 8gb. Przed instalacją WYŁĄCZ CSM w biosie. Podczas instalacji jak dojdziesz do tworzenia partycji to musisz usunąć wszystkie i porobić od nowa. Jeśli wszystko będzie w porządku to instalator utworzy 2 niewielkie partycje przed partycją C. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mirko-36 14 Napisano 24 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2021 (edytowane) No tak tylko ze jak wylacze CSM to mi komp nie wystartuje. Chyba ze masz na mysli instalacje windowsa z poziomu Bios? Sory za moze glupie pytania ale ja totalny laik jestem w tym temacie. No nistety po wylaczeniu CSM instalacja windolsa sie zapetla i nie moge go zainstalowac, dochodzi do aktualizacji i zaczyna instalowac od nowa i tak w kolko No super, teraz to wogule nic nie startuje, nawet SSD na ktorym mialem wczesniej zainstalowany Windols -- OK panowie aktualizacja, wrucilem w Biosie do ustawien fabrycznych i instalka Windowsa poszla, zrobilem z partycjami tak jak zbiku90 pisales. Windows zainstalowal sie nawet w UEFI, po wlaczeniu w Biosie SAM nawet Windows wstal i na ta chwile sprawa wyglada tak Dzieki serdeczne chlopaki, nie bez problemow ale cel wykonany, serdeczne dzieki Zbiku90 iCozzy macie u mnie flache. PS; jeden SSD mi znikna ale to juz male piwo, jakos go znajde Edytowane 24 Września 2021 przez mirko-36 Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie zbiku90 3659 Napisano 25 Września 2021 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 25 Września 2021 Ssd znajdziesz pewnie w zarządzaniu dyskami, fajnie że się udało. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
1234567890 287 Napisano 28 Września 2021 Udostępnij Napisano 28 Września 2021 Narzędzia administracyjne - Zarządzanie dyskami i tam go znajdź i przeformatuj. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts