Norbi19 0 Napisano 14 Września 2021 Udostępnij Napisano 14 Września 2021 Witam, Potrzebuję pomocy, posiadam monitor Asus Tuf Gaming i po włączeniu komputera na monitorze wyskakuje mi komunikat. "Poza zakresem" Co to znaczy? Jak to naprawić? Kabel display port mógł się zepsuć? Port się zepsuł? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 14 Września 2021 Udostępnij Napisano 14 Września 2021 Ten komunikat oznacza że komputer podaje sygnał z rozdzielczością/odświeżaniem którego monitor nie obsługuje. Cytuj Link to post Share on other sites
Norbi19 0 Napisano 14 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2021 4 minuty temu, sznib napisał: Ten komunikat oznacza że komputer podaje sygnał z rozdzielczością/odświeżaniem którego monitor nie obsługuje. A to dość dziwne, bo wszystko działało na kablu display port w 165hz, a wiesz jak to zmienić by działało? Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 14 Września 2021 Udostępnij Napisano 14 Września 2021 Jak wcześniej działało to w jakich okolicznościach przestało? Cytuj Link to post Share on other sites
Norbi19 0 Napisano 14 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2021 3 minuty temu, sznib napisał: Jak wcześniej działało to w jakich okolicznościach przestało? Wyłączyłem komputer, zostawiłem go, przyszedłem po godzinie i podczas włączania go, wyskoczył taki komunikat Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 14 Września 2021 Udostępnij Napisano 14 Września 2021 Uruchom w trybie awaryjnym (F8 przy uruchamianiu komputera). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Norbi19 0 Napisano 14 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2021 Godzinę temu, sznib napisał: Uruchom w trybie awaryjnym (F8 przy uruchamianiu komputera). Nie uruchamia mi się żaden tryb jak klikam f8 Cytuj Link to post Share on other sites
Wik-Mar 136 Napisano 14 Września 2021 Udostępnij Napisano 14 Września 2021 przy uruchomianiu naciśnij Shift i F8. Uruchamianie trybu awaryjnego za pomocą płyty lub pendrive’a W skrajnych sytuacjach uruchomienie trybu awaryjnego z poziomu pracującego komputera jest niemożliwe. W takim wypadku warto skorzystać z opcji przejścia do safemode z nośnika instalacyjnego lub „ratunkowego”. Ten drugi warto stworzyć „na zapas” wtedy, gdy komputer działa poprawnie albo skorzystać z innej maszyny z Windows 10. Jeśli nie masz takiego dysku, wykorzystaj nośnik instalacyjny. Może to być bootowalny pendrive Windows 10 albo płyta z systemem. Umieść dysk instalacyjny (płytę, pendrive) w napędzie i uruchom z niego komputer. Pojawi się ekran instalacyjny Windows 10. Wejdź w odpowiednie opcje dotyczące Twojego języka i układu klawiatury. Wybierz odnośnik Napraw komputer. Kliknij opcję Rozwiąż problemy, a następnie Wiersz poleceń. Wpisz komendę bcdedit /set {default} safeboot minimal i wciśnij Enter. Zamknij wiersz poleceń i wybierz opcję Kontynuuj. System uruchomi się w trybie awaryjnym. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 14 Września 2021 Udostępnij Napisano 14 Września 2021 Tak jak wyżej, to F8 to z Win7 pomyliłem. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysztof Miś 120 Napisano 14 Września 2021 Udostępnij Napisano 14 Września 2021 Masz ustawione w monitorze automatyczne wykrywanie źródła sygnału? Bo w mojej Iiyamie na automacie jest ustawiona wersja Display port 1.2, a ta nie obsługuje 144Hz monitora. Może masz podobnie - ustawiłeś w sterowniku karty graficznej odświeżanie monitora docelowe, ale ustawiona wersja DP monitora jej nie obsługuje. Moja IIyama po prostu zaczyna śnieżyć. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts