tubusek 1 Napisano 13 Września 2021 Udostępnij Napisano 13 Września 2021 Witam. Aktualnie zamieszkałem w dość odludnym miejscu w którym mam problem z zasięgiem w telefonie jak i zasiegiem mobilnego internetu z cyfrowego polsatu(router jest od nich) i chciałbym się dowiedzieć czy jeśli kupie jakiś inny router na karte sim to poprawi on zasięg tego mobilnego internetu z cyfrowego polsatu tak żebym mógł korzystać z internetu w sposób normalny Zasięg to zwykle 3G czasami włącza się LTE ale przesył danych jest taki sam pobieranie od 2 do 6mb i wysyłanie od 0 do 0.50kbs Cytuj Link to post Share on other sites
bob 68 Napisano 13 Września 2021 Udostępnij Napisano 13 Września 2021 Ile masz km do BTS? Jaki masz teraz router? Na jaki byś chciał zamienić? Gdzie masz teraz router umieszczony? W domu czy na zewnątrz mieszkania? Sprawdzałeś na innych kartach SIM, może konkurencja ma bliżej nadajnik? Zainstaluj sobie na komórce aplikacje Network Cell Info i sprawdź jakie masz parametry sygnału LTE na zewnątrz mieszkania. Poczytaj sobie o tych wartościach np tutaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3376951.html Jeśli mieszkasz na zadupiu kilka km od stacji BTS to nic nie wskórasz. Jak będziesz szukał nowego routera to proponuję B525, B535. Do tego jeszcze może trzeba będzie dokupić antenę kierunkową z możliwie jak najkrótszym kablem na konkretne pasmo. U mnie Play nadaje na wszystkich częstotliwościach LTE, a T-Mobile/ Orange tylko na 800 MHz więc jak widać z anteną to też nie takie chop siup. Cytuj Link to post Share on other sites
tubusek 1 Napisano 13 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2021 (edytowane) W moim rejonie jestem na samym pograniczu tych BTS mam 2 i oba w odległości 2,5km, jeśli chodzi o router mam Huawei B315s-22 jeśli chodzi o parametry z aplikacji Network Cell info lite to RSSI mam na poziomie -99 do -125, rsrq -15 do -17, czyli faktycznie bardzo słabo z sygnałem czy wymiana na jeden z routerów które podałeś załatwi problem czy mimo wszystko trzeba będzie zainwestować w antenę bo ogólnie planowałem zmieścić się w kwocie 500zł Edytowane 13 Września 2021 przez tubusek Cytuj Link to post Share on other sites
bob 68 Napisano 14 Września 2021 Udostępnij Napisano 14 Września 2021 11 godzin temu, tubusek napisał: A jak dasz router na zewnątrz mieszkania to jakie masz parametry? Próbowałeś wymusić pasmo np na 800Mhz? Ja mam B525 i B535. Te nowszy jest trochę szybszy ale w twoim przypadku zmiana routera przy tak słabym sygnale niewiele da. Ja bym dał router na zewnątrz i testował na różnych pasmach a potem dokupił antenę na 5-cio metrowym kablu na konkretne pasmo. Możesz też wymusić sygnał 3G. Lepiej miec taki i kilka Mbps niż LTE i słabiutkie transfery. Mój router domyslnie łączy się po paśmie 1800MHz z BTSem oddalonym o 4-5 km a jak wymuszę na 800 to lapie sygnał z masztu 300 metrów od domu. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts