toczefele 0 Napisano 10 Września 2021 Udostępnij Napisano 10 Września 2021 Hej, pomogliście mi ostatnio budżetowo skleić coś z mojego starego kompa za co jestem wdzięczny, polecaliście też podkręcić procek o jakieś 5% żeby wyciągnął 3200mhz z ramów, tylko osobiście nie znam się na tym nic, stąd zapytanie, co by tu w tych parametrach pozmieniać poza wyłączeniem game boosta? :D Nie wiem czy to ważne przy takim podkręcaniu ale: -Ram 2x8 GB Crucial 3200mhz -Zasilacz thermaltake tr2 series 600 W -Grafika: AMD Radeon HD 7800 Series -Radiatora niestety nie wiem, dlatego dorzucam zdjęcie -Obudowa przewiewna, przeciąg wiatrakami z dwóch stron, więc myślę że gotować się nic nie powinno. Poradników sporo jak chłopaki podkręcają ten procesor, ale większość pod wyciąganie z nich trochę więcej niż ja potrzebuję a że niewiele z tego rozumiem to wolałem dopytać o to jakie parametry tutaj najlepiej będzie zmienić żeby bezpiecznie z niego te 3200mhz z ram wyciągnąć? Dziękuje. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 11 Września 2021 Udostępnij Napisano 11 Września 2021 Próbowałeś po prostu włączyć A-XMP? Procesor na tym spartanie też powinno się dać puścić na 3,8ghz. Cytuj Link to post Share on other sites
toczefele 0 Napisano 11 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2021 (edytowane) @zbiku90 coś dziwnego się stało, włączyłem A-XMP, zostawiłem włączony gameboost też jak wcześniej, ponowne uruchomienie wchodzę w Bios i jest jak na screenie, czyli CPU spadło z 3.6 na 3.4 a ram wzrósł z 2600 na 3200mhz. Komp przy próbie logowania zaczął piszczeć 3x w kółko (chyba błąd ramu) i po kilkunastu sekundach zaczął się sam resetować w kółko z piszczeniem, wyłączyłem na chwile, odpalam wchodzę w bios wyłączyć a-xmp i ustawienia się zresetowały choć axmp był niby ciągle włączony ale chyba tylko wizualnie, to wyłączyłem i tak. Czyli szanse na wyciągniecie 3.8 ghz~ i te 3200mhz spadają? Edytowane 11 Września 2021 przez toczefele Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 11 Września 2021 Udostępnij Napisano 11 Września 2021 38 minut temu, toczefele napisał: Czyli szanse na wyciągniecie 3.8 ghz~ i te 3200mhz spadają? Drastycznie, trafiłeś pan kartofla widocznie Spróbuj włączyć XMP ale dram frequency ustaw oczko lub 2 niżej niż 3200, jak znajdziesz stabilne taktowanie ram to zajmiemy się prockiem Cytuj Link to post Share on other sites
toczefele 0 Napisano 12 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2021 (edytowane) @zbiku90 Ustawiłem na 3000mhz i póki co działa normalnie przy gameboost i xmp włączonym, coś tu jeszcze kombinować? Tak z ciekawości to głównie procesor czy plyta główna ogranicza ram przed wyciągnięciem większego taktowania 3200? Edytowane 12 Września 2021 przez toczefele Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 12 Września 2021 Udostępnij Napisano 12 Września 2021 Kontroler pamięci jest w procesorze. Druga sprawa to masz bardzo stary bios, zaktualizuj i spróbuj ponownie włączyć z 3200mhz. https://pl.msi.com/Motherboard/support/B350-TOMAHAWK#down-bios 1 Cytuj Link to post Share on other sites
toczefele 0 Napisano 14 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2021 (edytowane) @zbiku90 Zaktualizowałem ostatnią wersję: 7A34v1OS(Beta version 2020) choć GUI wygląda starsze, włączyłem game boost i a-xmp, RAM podskoczyło do 3200mhz, ale proc 3.4 ghz a nie jak wcześniej 3.6. Jednak po wejściu w windowsa, wyłączały mi się przeglądarki aż wyskoczył blue screen i tak kilka razy, ściągnąłem o jedną wersję niżej - "7A34v1M" (2019) - gui już takie jak wczesniej, włączony gameboost i a-xmp jednak mhz wyciąga o oczko mniej niż na początku, cpu też 3.4 ghz zamiast 3.6 jak wcześniej, blue screen na razie nie wyskakuje, czyli pewnie ta beta wersja coś musiała się nie zgadzać, ale wyskakuje komunikat że ram w złym miejscu. No i teraz nie wiem co robić, czy instalować ten wcześniejszy bios chociaż go nie mogę po tej nazwie znaleźć czy zostać przy tym i jeszcze coś tu modyfikować? bo w sumie poza tymi game boostami i xampami nic nie robiłem, dzięki za pomoc Edytowane 14 Września 2021 przez toczefele Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 14 Września 2021 Udostępnij Napisano 14 Września 2021 W dniu 10.09.2021 o 18:43, toczefele napisał: Grafika: AMD Radeon HD 7800 Series Jeśli używasz kompa do grania to to całe podkręcanie to tylko dla sportu , przy takiej grafice różnic nie będzie . Szkoda prądu Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 16 Września 2021 Udostępnij Napisano 16 Września 2021 Przede wszystkim to przełóż ram w prawidłowe sloty, tak jak na obrazku. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts