krzysiulos 3 Napisano 8 Września 2021 Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Ostatnio mi padła karta graficzna jak juz wspominałem w innym temacie. Dostalem w koncu kompa z naprawy i co sie okazało - nie moge wejśc na steam. Ktoś pod moja nieobecnośc złamał steam guard itd. wszedł na maila i pozmieniał wszystko na moim koncie steam które miałem od 5 lat chyba. Jest mozliwe ze ten gostek z Rosji zepsuł mi najpierw system gdy nie mógł zmienic danych itd. gdy był komp sprawny? Napisałem do supportu steam w nadziei ze dadzą radę przywrócić mi konto ale pewnie male szanse Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 8 Września 2021 Udostępnij Napisano 8 Września 2021 1 godzinę temu, krzysiulos napisał: wszedł na maila Weryfikacja dwuetapowa, mówi ci to coś? Cytuj Link to post Share on other sites
krzysiulos 3 Napisano 8 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Wiem,ale pytam się czy to możliwe że mógł uszkodzić system skoro zrobil wlam jak juz nie miałem kompa? Cytuj Link to post Share on other sites
cyna76 91 Napisano 9 Września 2021 Udostępnij Napisano 9 Września 2021 Następnym razem jak oddajesz kompa do serwisu to wypnij dysk/dyski Cytuj Link to post Share on other sites
krzysiulos 3 Napisano 9 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2021 Ale on juz próbował wejsc jak ja miałem sprawnego kompa tylko widocznie mu się nie udalo bo ominal steam guard itd jak juz kompa nie miałem.. dlatego pewnie systemu nie mialem mimo ze prędzej byl . wszystko shakowal Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 9 Września 2021 Udostępnij Napisano 9 Września 2021 23 minuty temu, krzysiulos napisał: ominal steam guard Jak miałeś apkę w telefonie to praktycznie niewykonalne, chyba że dałeś komuś odblokowany telefon do ręki. Ewentualnie jakiś rootkit w systemie Cytuj Link to post Share on other sites
krzysiulos 3 Napisano 9 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2021 nie miałem apki w telefonie, bede musial chyba taką zrobić własnie. widocznie ten rootkit.. odzyskałem na szczescie konto, zmieniłem juz hasło Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 9 Września 2021 Udostępnij Napisano 9 Września 2021 19 minut temu, krzysiulos napisał: nie miałem apki w telefonie No to miałeś uwierzytelnianie przez maila na którego ci się włamano. Jeśli masz do niego dostęp to zmień tam hasło też i włącz uwierzytelnianie dwuetapowe (jeśli się da). A jak się nie da to zmień np. na gmail. 20 minut temu, krzysiulos napisał: widocznie ten rootkit Nie był potrzebny, wystarczy że miałeś takie samo hasło gdzieś indziej i wyciekło. Cytuj Link to post Share on other sites
krzysiulos 3 Napisano 9 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2021 (edytowane) nie no na mailu mialem inne hasło , bardzo stare no sprobuje zrobic dwuetapowe. Gmail bardziej pewniejszy? a ty masz apke na telefonie jeszcze Steama czy jak masz zrobione? Edytowane 9 Września 2021 przez krzysiulos Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 9 Września 2021 Udostępnij Napisano 9 Września 2021 Mam apkę steam i logowanie dwuetapowe (też przez kody z apki) gdzie się tylko da, a do głównej poczty na gmailu to PRZYMUSOWO. Nieraz dostawałem już powiadomienia o nieudanych logowaniach z Rosji, Brazylii czy Kanady (tu pewnie przez VPN). Póki co wszystko jest na swoim miejscu i śpię spokojnie. Cytuj Link to post Share on other sites
bob 68 Napisano 14 Września 2021 Udostępnij Napisano 14 Września 2021 W dniu 9.09.2021 o 13:58, krzysiulos napisał: nie miałem apki w telefonie, bede musial chyba taką zrobić własnie. widocznie ten rootkit.. odzyskałem na szczescie konto, zmieniłem juz hasło Google szpieguje na potęgę. Ale konta to mają raczej porządnie zabezpieczone. Jak ktoś ci się od ruskich bedzie logowal to od razu dostaniesz powiadomienie o podejrzanym logowaniu. Ja mam włączone MFA, do tego hasła zapisuję w KeepasXC. Wszędzie gdzie się da mam podwójną weryfikację. KeepasXC również wspiera TOTP więc jednorazowe kody mogę generować w apce na telefon i KeePassXC. Hasła mam randomowe po kilkanaście znaków. Do tego jeszcze 2 klucze yubiko Cytuj Link to post Share on other sites
lukasz272015 312 Napisano 14 Września 2021 Udostępnij Napisano 14 Września 2021 Pierwsze to co bym zrobił to secure erase dysków jeśli masz ssd i zerowanie dysku hdd, a tak to nigdy nic nie wiadomo, ja tak zrobiłem jak z swojej głupoty pobrałem niby program, a był jakiś ciężki wirus, co mimo że wyczyściłem kompa programami, to i tak coś mieliło mi procesor, bo wskakiwał na maxymalne obroty, po zabiegu secure erase i zerowanie na hdd, komputer odyskał ciszę, tak jak by nigdy nie była wirusów, tylko że mi na szczęście się nikt nigdzie nie wbił z moimi danymi, ale komp był zasyfiony różnymi badziewiami, mimo że go czyściłem tym sposobem Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts