fatalsmile 0 Napisano 24 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Cześć, zmieniłem ostatnio obudowę na SPC Armis AR6X TG RGB i nie mogę skręcić wentylatorów poniżej ~50%, a one są dość słyszalne nawet wtedy. Wentylatory podpiąłem pod gniazdo SYS_FAN3, ustawiłem w BIOSie tryb PWM i chciałem obniżyć ich prędkość, co się udawało do pewnego momentu - chodzą minimum na jakieś 780~ RPM, mimo ustawienia w BIOS nawet i na 5%. Dostaję ostrzeżenie w BIOSie, że mogą nie chodzić prawidłowo poniżej 40%, ale czy faktycznie nie da się ich bardziej przykręcić? Da radę coś z tym zrobić? MOBO: MSI MAG Z490 Tomahawk Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 24 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 2 godziny temu, fatalsmile napisał: ustawiłem w BIOSie tryb PWM i chciałem obniżyć ich prędkość A te wentylatory nie mają wtyczek 3-pinowych? Ustaw na DC i sprawdź czy da się obniżyć bardziej. Cytuj Link to post Share on other sites
fatalsmile 0 Napisano 25 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 SPC napisało w dołączonej instrukcji, żeby przełączyć na PWM. Wentylatory są do kontrolera podpięte wszystkie i z tego idzie kabel 4-pin do MOBO. https://www.silentiumpc.com/wp-content/uploads/2020/04/spc258-spc-armis-ar6x-tg-rgb-manual-pl-en-c.pdf Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 25 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 SPC nie podaje w specyfikacji jakie są min. obroty tych wentylatorów. Możliwe że poniżej 50% nie zejdziesz. Ja bym spróbował jeszcze wpiąć jednego, z pominięciem kontrolera, do płyty i sprawdzić czy pójdzie niżej na DC. Cytuj Link to post Share on other sites
Sebastian26 5 Napisano 26 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2021 Witam, zainstaluj AI Suite 3 Fan Expert 4 posiada opcje sterowania wentylatorami do 40% da się zejść Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 27 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2021 8 godzin temu, Sebastian26 napisał: posiada opcje sterowania wentylatorami do 40% da się zejść Wszystko zależy od zastosowanych wentylatorów, obecnie mam Pure Wings 2 i mogę zejść do 25% Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts