Metafen 0 Napisano 14 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2021 Cześć Wszystkim, Robię taki swój mały projekcik z PC i stoję właśnie przed wyborem wentylatorów. Posiadam obudowę Inter-Tech C-701 i obecnie myślę nad zamontowaniem 9 lub więcej wentylatorów. Chciałbym oświetlić trochę wnętrze komputera, aby ładnie zaprezentować komponenty. W dodatku chcę zwodować procesor więc zakupiłem w tym celu custom loopa, niestety na chwilę obecną na soft-tube. Chłodnicę zamontuje na górnej części obudowy wraz z trzema wentylatorami, a pozostałe wentylatory chciałbym ułożyć na dole i boku/froncie. Póki co mam płytę B450 I AORUS PRO WIFI. I tu pojawia się moje pytanie oraz prośba. Jak podłączyć i jakie wentylatory zakupić? Płyta posiada jedno wejście D_LED oraz RGB_LED i wydaje mi się, że są one niezależne na siebie. Chciałbym z jednego miejsca sterować "oświetleniem" wentylatorów, aby całość była spójna. Myślę też czy można podłączyć 3xWentylator z chłodnicy pod CPU_FAN, a pozostałe pod SYS_FAN? Na znanym portalu aukcyjnym znalazłem taki oto zestaw: 5 szt. Wentylatory RGB 120mm DARKFLASH + Pilot. Posiada on jakiś "sterownik". Gdybym zakupił takie dwa zestawy i podłączył trzy do jednego, a pozostałe do drugiego to mógłbym podłączyć wszystko pod D_LED oraz 3x do CPU_FAN i 6x do SYS_FAN? Dzięki za wszystkie odpowiedzi o7 Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3760 Napisano 14 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2021 Ja bym kupił ARGB których u ciebie nie można podłączyć, więc z zewnętrznym sterownikiem a kiedyś w następnych wersjach płyty już będzie ARGB. Przykład.https://allegro.pl/oferta/wentylator-gelid-5x120mm-stella-argb-sterownik-10946351261 Cytuj Link to post Share on other sites
Metafen 0 Napisano 15 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 Dzięki za odpowiedź. Dlaczego nie można podłączyć? Nie są kompatybilne z tym wejściem czy jest jakiś inny problem? Fakt, płyta słabo wygląda w tej obudowie, ale to pozostałość po poprzednim buildzie na Core P1. Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3760 Napisano 15 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 RGB pracuje na 12V, ARGB na 5V.Wiec jeżeli się pomylisz i podlaczysz do płyty z RGB ARGB to spalisz diody. Od chipsetu b5xx jest już ARGB. Więc przyszłościowo lepiej kupić ARGB i kiedyś po zmianie płyty będziesz miał na gotowo. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Metafen 0 Napisano 16 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 (edytowane) Świetnie! Dzięki wielkie, a czy jest próby zamontowania tych wentylatorów tak jak sobie wymyśliłem? Chodzi mi tutaj o podłączenie pod CPU_FAN i SYS_FAN, czy lepiej jednak to podłączyć wszystko pod jeden? Sprawdziłem jakie są napięcia na płycie i wychodzi, że mam 5V Edytowane 16 Sierpnia 2021 przez Metafen Cytuj Link to post Share on other sites
Bastazar 129 Napisano 20 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2021 Ja u siebie mam 6 wentyli RGB i po kilku dniach doszedłem do wniosku, że gdybym miał dzisiaj na nowo to składać, to olałbym te światełka. Blok CPU + RAM z RGB, a wentyle Noctua Chromax albo podobne, byle tylko ciche i wydajne. W tej chwili wszystkie wentyle mam ustawione żeby świeciły na jedną diodę, jakoś to wygląda i nie kłuje w oczy, ale osobiście mocno zastanowiłbym się, czy aż tak mocno chcesz podświetlać wnętrze. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts