Skocz do zawartości

Jakie wentylatory do obudowy i jak je podłączyć

Recommended Posts

Cześć Wszystkim,

Robię taki swój mały projekcik z PC i stoję właśnie przed wyborem wentylatorów. Posiadam obudowę Inter-Tech C-701 i obecnie myślę nad zamontowaniem 9 lub więcej wentylatorów. Chciałbym oświetlić trochę wnętrze komputera, aby ładnie zaprezentować komponenty. W dodatku chcę zwodować procesor więc zakupiłem w tym celu custom loopa, niestety na chwilę obecną na soft-tube. Chłodnicę zamontuje na górnej części obudowy wraz z trzema wentylatorami, a pozostałe wentylatory chciałbym ułożyć na dole i boku/froncie. Póki co mam płytę B450 I AORUS PRO WIFI. I tu pojawia się moje pytanie oraz prośba. Jak podłączyć i jakie wentylatory zakupić?

Płyta posiada jedno wejście D_LED oraz RGB_LED i wydaje mi się, że są one niezależne na siebie. Chciałbym z jednego miejsca sterować "oświetleniem" wentylatorów, aby całość była spójna. Myślę też czy można podłączyć 3xWentylator z chłodnicy pod CPU_FAN, a pozostałe pod SYS_FAN?

Na znanym portalu aukcyjnym znalazłem taki oto zestaw: 5 szt. Wentylatory RGB 120mm DARKFLASH + Pilot. Posiada on  jakiś "sterownik". Gdybym zakupił takie dwa zestawy i podłączył trzy do jednego, a pozostałe do drugiego to mógłbym podłączyć wszystko pod D_LED oraz 3x do CPU_FAN i 6x do SYS_FAN?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi o7

RGB pracuje na 12V, ARGB na 5V.
Wiec jeżeli się pomylisz i podlaczysz do płyty z RGB ARGB to spalisz diody.
Od chipsetu b5xx jest już ARGB. Więc przyszłościowo lepiej kupić ARGB i kiedyś po zmianie płyty będziesz miał na gotowo.

• Popieram 1

Świetnie! Dzięki wielkie, a czy jest próby zamontowania tych wentylatorów tak jak sobie wymyśliłem? Chodzi mi tutaj o podłączenie pod CPU_FAN i SYS_FAN, czy lepiej jednak to podłączyć wszystko pod jeden?

Sprawdziłem jakie są napięcia na płycie i wychodzi, że mam 5V

Edytowane przez Metafen

Ja u siebie mam 6 wentyli RGB i po kilku dniach doszedłem do wniosku, że gdybym miał dzisiaj na nowo to składać, to olałbym te światełka.

Blok CPU + RAM z RGB, a wentyle Noctua Chromax albo podobne, byle tylko ciche i wydajne.

W tej chwili wszystkie wentyle mam ustawione żeby świeciły na jedną diodę, jakoś to wygląda i nie kłuje w oczy, ale osobiście mocno zastanowiłbym się, czy aż tak mocno chcesz podświetlać wnętrze.