Skocz do zawartości

Komputer do ~2000zł bez GPU pod przyszłą rozbudowę

Recommended Posts

cześć.
Kumpel potrzebuje czegoś tanio-a dobrze. Nie chce wydawać wiele kasy teraz, ale w przyszłości chciałby dokładać do tego kompa. Fajnie by było zmieścić się w 2000zł, ale absolutny max to 2500zł, a im więcej zaoszczędzi teraz tym będzie szczęśliwszy. Z tego co mi mówił ma on wystarczyć do internetu, filmów i od czasu do czasu żeby pograć w HotS'a.

to nad czym myślałem to: 
i3-10300 lub i5-10400 (ta i3 ostatnio ciężko dostępna)
Gigabyte B560M DS3H (tu nie wiem czy nie dopłacić do czegoś z chłodzeniem sekcji zasilania)
8GB RAM IRDM X Black, w jednej kości (kiedyś sobie rozbuduje o kolejne) 
SilentiumPC Elementum E2 550W
Crucial 250GB M.2 PCIe NVMe P2
Nagrywarka DVD
i z obudową mam problem żeby była zatoka na ODD
grafika na razie musi być zintegrowana, żeby zmieścić się w budżecie. 

polecicie jakąś alternatywę lub coś co teraz wychodzi najlepiej wydajność/cena/przyszła rozbudowa. 

Generalnie polecałbym iść w tę stronę, ewentualnie zamiast i5-10400, mógłby wziąc Ryzena 5 3600 bo ma lepszy zintegrowany układ graficzny, z tym, że i5 jest wydajniejsza, płyta B560M Ds3h doskonale sobie poradzi z tym procesorem, dysk w tej kwocie to a2000 od Kingstona, z tym, że dałem 500GB, wiadomo, możecie zaoszczędzić wybierając 250GB+/-, dodatkowo 1 kość ramu od GoodRama 3200mhz, w przyszłości dołóżcie po prostu drugą taką samą. Co do samego napędu DVD, cięzko znaleźć jest coś dobrego w dobrych pieniądzach z miejscem na nagrywarkę, polecałbym poszukać jakiejś zewnętrznej, koszt takiej to ok. 100zł, jeśli uda mi się znaleźć jednak dobrą to podeślę tutaj.
https://www.komputronik.pl/cart/shared/show/bJpXQR8deM