MarcinZm 0 Napisano 14 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Witam! Planuje złożyć sobie komputer, którego głównym celem będzie obróbka dość wymagającego materiału video (1080p/50p) z bitrate`em 28 Mbit/s w Sony Vegas Pro 9. Planuje kupić procesor AMD Bulldozer na podstawce AM3+, którego premiera jest przesunięta na sierpień/wrzesień 2011. Czytałem różne artykuły w necie. W jednym było napisane, że premiera tego procesora jest przesunięta ze względu na niezadawalające testy wydajnościowe, a w innym artykule czytam, że ten procesor ma swoją premiere przesuniętą dlatego, że to strategia firmy, gdyż chcą sprzedać procesory, który ukazały się wcześniej. 1) Czy macie może jakieś jeszcze inne informacje na ten temat? Może macie dostęp do jakiś testów wydajnościowych tego procesora? 2) Czy premiera rzeczywiście będzie w połowie sierpnia? Jak czytam to nie pierwszy raz jak jest przesunięta? 3) Ile ten procesor będzie kosztował - w grę wchodzą u mnie 6 rdzeni fizycznych + 6 rdzeni wirtualnych lub 8 rdzeni fizycznych + 8 rdzeni wirtualnych? 4) Czy rdzenie wirtualne to nie jest jakaś podpucha? Czy rzeczywiście te rdzenie wirutalne się sprawdzają i zachowują jak by to były kolejne rdzenie fizyczne? Niestety nie orientuje się w tych kwestiach dlatego pytam Was na forum. Proszę więc o wyrozumiałość 5) Czy ten procesor jest/będzie naprawdę tak wydajny i będzie mógł konkurować z procesorami Intel`a, jak mówi o tym producent? Prezes AMD w jednym z artykułów pisał, że to procesor, który ma być dla użytkowników high-end czyli z górnej półki. Obecnie posiadam komputer stacjonarny z procesorem Intel Core 2Duo 3.2 Ghz na Windowsie Home Edition z SP3. Planuje więc po zmianie komputera przesiąść się na Windowsa 7 64 bitowego. Obecnie materiał video, który renderuje, obrabia mi się nawet 48 godzin (2 godziny materiału video), gdyż wykonuje to dwuetapowo. Najpierw renderuje do AVI (bardzo duży wielkościowo plik) a później do mp4 (mniejszy plik bardziej skompresowany). Pierwszy etap to 24 godziny, a drugi etap drugie 24 godziny. Czy ten procesor AMD jest w stanie skrócić mi znacznie rendering? Czy jesteście w stanie wyszacować o ile skróci mi się mając to porównanie z tym procesorem jaki mam teraz? Czy lepiej kupić w moim przypadku 6 rdzeni fizycznych + 6 rdzeni wirtualnych czy 8 rdzeni fizycznych + 8 rdzeni wirtualnych? Pozdrawiam Marcin Cytuj Link to post Share on other sites
Promilus 25 Napisano 14 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Ad.1. Oprócz przecieków z Donim Haber to raczej nigdzie nic nie ma Ad.2. Heh, pytanie nie na miejscu. Gdybyś w maju pytał czy premiera będzie w czerwcu każdy napisałby, że tak, bo takie było stanowisko AMD, tyle że się zmieniło Teraz też może. Premiera Bulldozera jak DNF - będzie kiedy będzie. Ad.3. Nie ma takiego procesora do desktopa, taki to będzie Interlagos do serwerów, 6-8 modułów bulldozera, podstawka G34 (ta sama co Magny-Cours); desktop to Zambezi czyli 2-4 moduły bulldozer (4-8 wątków). Ceny po premierze kolego, po premierze dopiero Ad.4. To nie tyle rdzenie wirtualne co logiczne. System widzi 1 moduł jako 2 procesory i tak je traktuje. Moduł zaś ma logikę dedykowaną każdemu wątkowi sprzętowemu przez co zbliża się wydajnością do 2 prawdziwych rdzeni fizycznych. Marketing robi swoje i już taki pełny zambezi jest nazywany octa-core. Z punktu widzenia inżyniera nie jest to całkowicie prawdą. Ad.5. W aplikacjach wielowątkowych zapewne nawiąże jakąś walkę, konkretne zalety będą dopiero widoczne przy wykorzystaniu nowych rozkazów obok AVX, czyli XOP, CVT16 i FMA4. Gorzej z 1 wątkiem - tutaj będzie miał przewagę raczej Intel. Jeśli chodzi o wideo to rozglądnij się za akceleracją CUDA/Stream albo rozwiązaniami opartymi o Spursengine Toshiby (Leadtek Winfast PxVC1100) - najprawdopodobniej będzie z tego większy zysk niż nowego procesora. Cytuj Link to post Share on other sites
MarcinZm 0 Napisano 14 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Dzięki za odpowiedź. 1) Czy ja dobrze Cie zrozumialem, ze do komputerow stacjonarnych będzie mozna maksymalnie włożyć 4 rdzenie fizyczne, które są widziane jako dodatkowo 4 rdzenie logiczne czyli razem maksymalnie 8 rdzeni i to są właśnie te procesory Bulldozer Zambezi dla komputerów stacjonarnych. Czyli nie ma możliwości włożenia do komputera stacjonarnego dualowego 6-8 rdzeniowego procesora Bulldozer bo to jest juz dedykowane dla serwerów? 2) W Sony Vegas Pro da się ustawić liczbę wątków, które są wykorzystywane podczas renderingu. Sony Vegas Pro 9 jak dowiedziałem się w firmie, która dystrybuuje oprogramowaniem Sony Vegas Pro, program ten wspiera wieloprocesorowość i wielowątkowość. Należy ustawić w przypadku procesora 4 rdzeniowego HTC np. 8 wątków w programie i wówczas rendering będzie rozłożony na 8 rdzeni (fizycznych i logicznych). Sony Vegas Pro wspiera technologie CUDA, ale w wersji 10-tej. Pan ze wsparcia technicznego Sony Vegas pro powiedział mi, że jeśli miałbym 4 rdzenie fizyczne i 4 rdzenie logiczne to karta graficzna wspierająca akceleracje CUDA niewiele by dała. Cytuj Link to post Share on other sites
Bany_krk 200 Napisano 14 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 ja bym poczekał aż wyjdą te bulldozery, bo w niektorych wyciekach to te ich 8 rdzeni wypada slabiej jak 4 od Intela Cytuj Link to post Share on other sites
Promilus 25 Napisano 14 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Dzięki za odpowiedź. 1) Czy ja dobrze Cie zrozumialem, ze do komputerow stacjonarnych będzie mozna maksymalnie włożyć 4 rdzenie fizyczne, które są widziane jako dodatkowo 4 rdzenie logiczne czyli razem maksymalnie 8 rdzeni i to są właśnie te procesory Bulldozer Zambezi dla komputerów stacjonarnych. Czyli nie ma możliwości włożenia do komputera stacjonarnego dualowego 6-8 rdzeniowego procesora Bulldozer bo to jest juz dedykowane dla serwerów? 2) W Sony Vegas Pro da się ustawić liczbę wątków, które są wykorzystywane podczas renderingu. Sony Vegas Pro 9 jak dowiedziałem się w firmie, która dystrybuuje oprogramowaniem Sony Vegas Pro, program ten wspiera wieloprocesorowość i wielowątkowość. Należy ustawić w przypadku procesora 4 rdzeniowego HTC np. 8 wątków w programie i wówczas rendering będzie rozłożony na 8 rdzeni (fizycznych i logicznych). Sony Vegas Pro wspiera technologie CUDA, ale w wersji 10-tej. Pan ze wsparcia technicznego Sony Vegas pro powiedział mi, że jeśli miałbym 4 rdzenie fizyczne i 4 rdzenie logiczne to karta graficzna wspierająca akceleracje CUDA niewiele by dała. Ad.1. Dokładnie. Zambezi ma maksymalnie 4 moduły (quasi 8core), może w przyszłości wyjdzie do desktop 6 modułowiec, ale jeszcze nie teraz. Z kolei u intela też nie masz nic ponad 6 rdzeni Gulftown na s1366 albo 4 rdzeni Sandy Bridge na 1155. Dopiero LGA2011 będą hexa i octa core, ale w tej cenie to prawdopodobnie można będzie wyciągnąć 2x3/2x4 moduły Interlagos na G34. Jakoś nie jestem przekonany do tego pędu w ilość rdzeni... szukałem jakiś testów po sieci, ale słabo z tym. Ad.2. Wspierać może wspiera, tylko pytanie jak wspiera. Bo jak się okaże, że hexa core gulftown jest ciut szybszy od quad core sandy bridge to nie sądzę by wyścig na ilość rdzeni coś pomógł. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MarcinZm 0 Napisano 14 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 ok, ale czy te bulldozery z 6 rdzeniami lub 8 rdzeniami mogą być użytkownany w komputerach stacjonarnych? bo teraz to ja już się totalnie zakręciłem po tym co napisał Promilus. Jak wygląda sprawa chłodzenia? Czy na każdym ze rdzeni jest osobny wiatraczek? Cytuj Link to post Share on other sites
b4rt3k 7 Napisano 15 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 z tego co sie orientuje to chyba lepiej by bylo wykorzystac gpu do tego typu pracy, byloby duuuzo szybciej zorientuj sie blizej w temacie CUDA/OpenCL Cytuj Link to post Share on other sites
MarcinZm 0 Napisano 17 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Na forum Sony Vegas Pro dowiedziałem się, że lepiej zainwestować w procesor, gdyż procesor zawsze będzie wykorzystany podczas obróbki materiału, natomiast jeśli chodzi o procesor na karcie graficznej to już z tym tak nie jest, bo podobno to działa różnie, dlatego polecili mi zainwestowanie w procesor. Napisali mi, że procesory Intela 6-rdzeniowe to stara architektura. czytalem troche o tych bulldozerach w n bechmark`u. 8 rdzeni AMD = quad Intela. Czy moze sie jednak zdarzyc, ze ten bulldozer bedzie wydajniejszy od quada Intelowskiego? Czy nie lepiej w moim przypadku zainwestowac w 6 rdzeni Intela? Cytuj Link to post Share on other sites
Promilus 25 Napisano 18 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Kolego MarcinZm - przede wszystkim trochę do porządku. Procesory Gulftown (6 rdzeniowe intele) to architektura Nehalem i socket 1366. Obecnie mamy Sandy bridge i LGA1155. 8 rdzeniowe procesory intela będą do podstawki 2011, zatem po inwestycji w Gulftown nic ciekawszego nie włożysz. Czy Bulldozer 4 modułowy będzie wydajniejszy od Gulftown w tym programie... to trzeba będzie po premierze zobaczyć, bo teraz to jak wróżenie z fusów. Sprawdź może czy 12 rdzeniowy Magny-cours jest szybszy od Gulftown w tym programie, może "pomoc techniczna" będzie miała wyniki tych procesorów. A najlepiej zobaczyć jak wygląda Sandy Bridge 4 rdzenie względem 6 rdzeni Gulftown, bo podejrzewam, że większych różnic nie będzie... a pieniążki w kieszeni zostaną. Cytuj Link to post Share on other sites
MarcinZm 0 Napisano 18 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 czy procesory AMD Opteron są przeznaczone również do użytku domowego. Wyczytałem, że to są wersje serwerowe. Czy wersje serowerowe porcesorów mogą być użytkowane w domu, w nieklimatyzowanym pomieszczeniu? Nie mogę nigdzie w sieci znaleźć testów wydajności 12-sto rdzeniowego Opterona ani porównania wydajnościowego między 4-rdzeniowym Sandy Bridge (4 rdzenie) względem 6 rdzeni Gulftown. Może czytaliście, gdzieś takie porównanie, tj. test wydajnościowy?. Znalazłem coś takiego Porównanie wydajnośći Intelowskich procesorowów Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 18 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Proponuję: ogarniętą płytkę na AM3+, do tego procesor AMD Phenom II X6 1100T ~OC 4.0GHz i masz łączną moc 24GHz np. do kompresji ...(wiem że tego się nie sumuje bla bla bla), do tego jakiś Radeon z dobrym stream'owaniem w zależności od budżetu, z cenami wyjdzie tak: mobo-500zł, procek 600zł, chłodzenie 200 zł,(radeona już od 700zł) oczywiście premiera buldożera jest stale przesuwana, jeszcze czasu zanim trafi on do sprzedaży, może nawet w grudniu, po co czekać myślę że rdzenie i wątki w 1100T spełnią swoją role, potem gdy wyjdzie nowa seria procesorów AMD, ewentualnie sprzedaż go na allegro. Cytuj Link to post Share on other sites
Konsul Gigabyte 20 Napisano 19 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Płytki pod AMD oferują nieco więcej jak porównywalne cenowo oparte na chipsetach Intela. Gigabyte GA-990FXA-UD3 http://www.skapiec.pl/img/2576140-13-1-gigabyte-ga_990fxa_ud3.html Komplet, a nawet więcej portów I/O, bardzo wydajne radiatory, chipset AMD 990FX, 4x PCI-Ex16 Cytuj Link to post Share on other sites
hynio 0 Napisano 19 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 jak ma być do obróbki wideo to inwestuj w intela z zintegrowaną grafiką (z technologią QuickSync) http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Intel_QuickSync_na_procesorach_Sandy_Bridge-3785.html Cytuj Link to post Share on other sites
MarcinZm 0 Napisano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 czy procesory Intela 6-cio rdzeniowe na podstawce LGA 2011, które mają się ukazać we wrześniu będą posiadały technologię Quinc Sync lub jakąś inną technologię wspierającą encoding materiału video? Cytuj Link to post Share on other sites
Kamerton 51 Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 (edytowane) ok, ale czy te bulldozery z 6 rdzeniami lub 8 rdzeniami mogą być użytkownany w komputerach stacjonarnych?Procesory INTEL nawet z 10 rdzeniami fizycznymi są użytkowane od dawna w komputerach stacjonarnych i nikt z tego nie robi wielkiego halo. Buldożery od AMD to nie będzie jakaś kosmiczna rewolucja w procesorach tylko kolejne, przereklamowane gó*no. Jak wygląda sprawa chłodzenia? Czy na każdym ze rdzeni jest osobny wiatraczek?A na procesorach INTEL to masz 4 wiatraki do procesorów z 4 czy 8 rdzeniami ? Jest jeden wiarak i inaczej być nie może nawet z gó*nianymi Buldożerami od AMD. Edytowane 21 Lipca 2011 przez Kamerton Cytuj Link to post Share on other sites
Promilus 25 Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 (edytowane) Procesory INTEL nawet z 10 rdzeniami fizycznymi są użytkowane od dawna w komputerach stacjonarnych i nikt z tego nie robi wielkiego haloŹródło owej rewelacji poproszę, a jeśli nie masz czym poprzeć swoich wywodów to się po prostu nie udzielaj. Jeśli chodzi o 10 rdzeniowe Xeony to pamiętaj, że AMD ma 12 rdzeniowe Opterony - ale jak widać temat serwerowych proców był już poruszony. Edytowane 21 Lipca 2011 przez Promilus Cytuj Link to post Share on other sites
Gerwazy 0 Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Buldożery od AMD to nie będzie jakaś kosmiczna rewolucja w procesorach tylko kolejne, przereklamowane gó*no. Jest jeden wiatrak i inaczej być nie może nawet z gó*nianymi Buldożerami od AMD. Jakaś konkurencja dla pomidora z TwojePC Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts