Skocz do zawartości

Brak internetu na wybranych stronach

Recommended Posts

Cześć,

od pewnego czasu borykam się z dziwnym problemem, a mianowicie często na niektórych serwisach pokazuje mi, że nie mam dostępu do internetu, pomimo tego że internet jest. Dzieje się tak głównie z usługami Microsofta (Outlook, Teams) a ostatnio problem zaczął pojawiać się z YouTubem (od kilku dni YT nie działa mi na Edge, Firefoxie, Chromie, ale na Operze już tak :co:)

Jest to uciążliwe, w szczególności gdy mam jakieś zajęcia na Teamsach, bo to czy się odpalą jest tak naprawdę loterią... Rozwiązaniem w takiej sytuacji jest połączenie się z netem z telefonu, ale niestety nie zawsze mam dostęp do laptopa (Wi-Fi).

Rozmawiałem z dostawcą internetu o tym i nikt z okolicy takich problemów nie zgłaszał, zasugerował zmianę IP w przypadku, gdy dalej tak się będzie dziać. Ciekawą kwestią jest to, że często nie mogłem gdzieś zarejestrować konta/wbić na serwer, bo wyskakiwał komunikat o zaporze serwera Proxy, dopytałem też o to, ale dostawca mi powiedział, że oni tego nie używają, także nie wie skąd u mnie to się wzięło (w ustawieniach Windowsa mam powyłączane wszystkie opcje związane z serwerem Proxy).

Mój internet to światłowód od lokalnego dostawcy

Router to Tenda AC6

Co do zainfekowania komputera to wątpię, bo nikt w domu nie wchodzi w jakieś lewe linki a dodatkowo Windows Defender czuwa i regularnie skanuje komputer (a z tego co się orientuję to standardowy antywirus w Windowsie jest w miarę dobry i dla zwykłego użytkownika w zupełności wystarczający). Przeskanowałem komputer AdwCleanerem i wyszukało 4 pliki (z czego jeden to było coś z WarThundera) więc raczej nic poważnego, ale i tak wrzuciłem je do kwarantanny. W kwestii ładowania stron nic to nie dało.

Zmieniłem adres DNS, ustawiłem takie wartości jak na poniższym screenie i strony, które cały dzień się nie ładowały teraz działają jak należy, wiec na ten moment problem wydaje się być rozwiązany. Wielkie dzięki wszystkim za pomoc!

image.png

Edytowane przez VindoV

Podepnę się pod temat
A jak podobny problem jest z telefonem? Na wifi z pracy nie działa mi youtube tylko mi reszta ma, na ekranie widnieje informacja ze podana strona nie istnieje, tak jakbym nie miał neta, inne strony dzialaja normalnie, ma ktos pomysł jak to obejść naprawić?
Śmieszne jest że problem występuje jakimś cudem tylko u mnie na 2 różnych telefonach
Tel to Motorola One firefox i brave to samo.