Hubiq 1 Napisano 25 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2021 Założmy, że chcę zainstalować Windowsa 10 na dysku SSD w formacie M.2 na dosyć nowym komputerze z procesorem Intela 10 generacji. 1. W jaki sposób ustawić schemat partycjonowania podczas nagrywania systemu na pendrive? Mam do wyboru: MBR lub GPT 2. Jak ustawić zakładkę "boot" w biosie mojej płyty głównej? Boot Mode Select tylko i wyłącznie na UEFI, czy może jakieś LEGACY/CSM/BIOS? I gdyby ktoś mógł wytłumaczyć prosto jak krowie na rowie, które ustawienia są lepsze pod Windowsa 10 i dlaczego? Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 26 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2021 GPT i UEFI only. Takie ustawienie zapewnia pełną obsługę nowych sprzętów i technologii np. Resizable Bar oraz szybsze uruchamianie. Najnowsze karty graficzne wywalają błąd przy bootowaniu z CSM choć komputer się uruchamia, ale znacznie dłużej. 1 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Wik-Mar 136 Napisano 26 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2021 Partycja GPT jest nowsza i lepiej zarządza dużymi dyskami nawet 256TB. Praktycznie też możesz bez ograniczeń robić partycje. zbiku90 ma rację 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts