Samotniaczek 0 Napisano 23 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Jak w tytule komputer nie włącza się gdy są w nim 4 kości ram, wcześniej wszystko działało lecz często dostawałem bluescreeny, a teraz kompletnie nie chce się włączać nieważne który slot i która kość tak czy siak jak dołożę czwartą, jak robiłem memory test z czterema kośćmi to nic nie wykryło, podejrzewam że wina jest po stronie płyty ponieważ komputer nie mógł odpalić na czterech po wymianie obudowy Specyfikacje -Płyta główna Z170-A -Zasilacz Be Quiet 700w -Karta Graficzna asus rog strix 1080 ti Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 23 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Napisz co to są za kości RAM. I jaki masz procesor. Cytuj Link to post Share on other sites
Samotniaczek 0 Napisano 23 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 (edytowane) To są kości po 8 GB ram ddr4, 2 hyperx'y oraz G skille ich taktowanie to bodajże 2133. Aktualnie w komputerze są 3 kości, 2 GSkille oraz 1 HyperX, mój procesor to Intel Core i7-6700 Edytowane 23 Lipca 2021 przez Samotniaczek Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 23 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Przed zmianą obudowy było wszystko dobrze czy wywalało BSOD? Jakie taktowanie mają te pamięci? Cytuj Link to post Share on other sites
Samotniaczek 0 Napisano 23 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Jak napisałem, w task managerze pokazuje mi 2133 taktowania, a w poprzedniej obudowie były włożone cztery, komputer się włączał ale wywałało BSOD Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 23 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 To 2133 jest z profilem XMP czy bez? Cytuj Link to post Share on other sites
Samotniaczek 0 Napisano 23 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Zapomniałem wspomnieć, wywalało BSOD ale nie od razu, najczęściej podczas oglądania, grania itp Najczęstsze errory to były kernel security check failure oraz page fault in nonpaged area Teraz, BlackCoffe napisał: To 2133 jest z profilem XMP czy bez? Nieprzypominam sobię żebym włączał XMP(oraz niewiem czy pamięć ma taką możliwość), lecz dla pewności sprawdzę Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 23 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Ok, to sprawdź i jak jest włączony to wyłącz go. Możliwe, że w przypadku 4 kości RAM płyta nie pozwala by pracowały z większym taktowaniem. Cytuj Link to post Share on other sites
Samotniaczek 0 Napisano 23 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 (edytowane) X.M.P było wyłączone Edytowane 23 Lipca 2021 przez Samotniaczek Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 23 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Przetestuj każdą kość RAM [osobno!] za pomocą Memtestu i zobacz, czy przy któreś nie wyskoczą błędy. Cytuj Link to post Share on other sites
Samotniaczek 0 Napisano 23 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 3 minuty temu, BlackCoffe napisał: Przetestuj każdą kość RAM [osobno!] za pomocą Memtestu i zobacz, czy przy któreś nie wyskoczą błędy. Polecasz przeprowadzić ją programem już w windowsie czy użyć oddzielnego Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 23 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Zobacz to https://forum.dobreprogramy.pl/t/memtest-z-pendrive-krok-po-kroku/411962 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 23 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 https://www.memtest86.com Musisz utworzyć bootowalny pendrive i z niego odpalić 1 Cytuj Link to post Share on other sites
LuziQ 3277 Napisano 23 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Aktualizacja Biosa MoBo? Miałem motyw na Gigabyte'ach i z kościami HyperX'a, że 4 kości nie ruszały na starym biosie za żadne skarby. Po aktualizacji Biosa wszystko chodziło elegancko. Cytuj Link to post Share on other sites
Samotniaczek 0 Napisano 23 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Niestety pendrive nie mam, więc zostało mi tylko testowanie windowsowym programem, a bios ma nowszą wersje więc nie jestem pewny czy to jest problem Testuję teraz drugą kość i na pierwszym slocie nie chciał się komputer włączyć i świeciła się dioda CPU po zmianie slotu włączył się, więc zmieniłem jeszcze raz na pierwszy slot i tym razem także się włączył 38 minut temu, BlackCoffe napisał: Przetestuj każdą kość RAM [osobno!] za pomocą Memtestu i zobacz, czy przy któreś nie wyskoczą błędy. Także jak pisałem nieważne która kość ram jest w komputerze tak czy siak jak dołożę czwartą komputer się nie odpala Myślę też że windowsowe narzędzie do diagnostyki nie wykryje mi błędów, jeśli też tak uważacie dziś pojadę po pendrive i zrobię testy na memtescie Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 23 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Kości testuje się osobno by wiedzieć czy naprawdę każda kość jest sprawna. Cytuj Link to post Share on other sites
Samotniaczek 0 Napisano 23 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Rozumiem, moim pytaniem jest czy warto je teraz testować windowsowym programem Podejrzewam że pierwszy slot ram jest powodem ponieważ gdy wsadzę do niego kość zapala się lampka CPU Pobawiłem się teraz lekko i zauważyłem że kość od hyperx w pierwszym slocie działa, reszta nie, teraz komputer uruchamia się ale nie włącza systemu, świeci się przez chwilę dioda od ram, a następnie gaśnie, wcześniej jak komputer normalnie działa przechodzi przez ram-vga-bootdevice a teraz tego nie ma Teraz testuję ciągle kolejności i jedna z kości nie współgra z kością która jest w pierwszym slocie Kolejny update, jeśli kość GSkill jest w pierwszym slocie i drugim nie odpala się komputer i zapala się CPU led Komputer włącza się z ułożeniem kości A B A B czyli A-GSkill B-Hyperx w żadnym innym wypadku nie chce się włączyć z czterema kośćmi wygląda to tak jakby kości nie były kompatybilne jeśli jest taki sam rodzaj obok siebie Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 23 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Proszę o wklejenie zdjęcie naklejki z kości ram, jeśli to są zestawy 2x8 to jedne z kingstona i jedne z gskilla. Tak w ramach zorientowania się w sytuacji. Najpierw sprawdź każda kość pojedynczo, w instrukcji płyty jest opisane w jak slot wkładać najlepiej. Potem sprawdź parami kanał A i kanał B. Cytuj Link to post Share on other sites
Samotniaczek 0 Napisano 23 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Tak robiłem, sprawdzałem każdą kość osobno i każda działała, lecz jeśli obok niej był ten sam rodzaj komputer nie włączał się. I tak były one kupowane parami Na kościach nie ma żadnych naklejek, jeśli chcesz mogę wkleić ci screeny z CPU Z z każdej kości Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 23 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Interesuje mnie jakie modele to są, jakie timingi mają fabrycznie itd. Głównie chodzi o kod producenta Np. Te kości https://www.x-kom.pl/p/510858-pamiec-ram-ddr4-hyperx-16gb-2x8gb-3200mhz-cl16-fury.html Mają taki kod HX432C16FB3K2/16 I widać go (no tu akurat nie widać) na naklejce Cytuj Link to post Share on other sites
Samotniaczek 0 Napisano 23 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Niestety na kościach naklejek nie ma, ale zobacze czy pokaże się w cpu z Daj znać jeśli chcesz pozostałe dwie Cytuj Link to post Share on other sites
voxcordi 294 Napisano 23 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Kingston - Ranks Dual G.Skill - Ranks Single Ot cała tajemnica... Cytuj Link to post Share on other sites
majster klepka 86 Napisano 23 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Co ma obudowa do kości ram Dziwny jest ten świat. Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 24 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 Mieszasz różne pamięci nie zwracając w ogóle uwagi na ich parametry gdzie tu już widać, że masz pamięci jedno i dwustronne to nie licz, że to będzie działało poprawnie. Cytuj Link to post Share on other sites
Samotniaczek 0 Napisano 24 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 Nie zwróciłem uwagi na to ponieważ wcześniej wszystko działało poprawnie Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts