PanSzpila 7 Napisano 19 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2021 (edytowane) Witam Noszę się z zamiarem zakupu dysku wewnętrznego HDD 2TB w formacie 3,5 cala, który mam zamiar umieścić w takiej oto kieszeni I-TEC 3.5" SATA - USB 3.0 MYSAFE Advanced (MYSAFE35U401) , a następnie podłączyć przez kabel USB do komputera. Czyli zrobić z niego swojego rodzaju dysk zewnętrzny. Dysk będzie służył tylko jako magazyn, muzyka, filmy, zdjęcia. Nie będzie tam instalowany żaden system, ani gry. Miałem zamiar zakupić Seagate BarraCuda 2TB, 7200obr. SATA-III, 256MB cache ST2000DM008, ale z tego co czytam konkretnie ten model charakteryzuje się technologią zapisu SMR, a z tego co czytam poleca się jej unikać i wybierać te z CMR. Czy ta technologia zapisy ma jakiś negatywny wpływ np. na żywotność dysku? Czy w przypadku dysku, który będzie służył jako tzw. magazyn, z którego będę oglądał filmy i słuchał muzyki ma to w ogóle jakieś większe znaczenie? Ostatni HDD jaki kupowałem to Toshiba P300 2TB HDWD120EZSTA i było to już dawno temu, nie jestem dobrze zorientowany w temacie, dlatego zwracam się tutaj o pomoc, jakie dysk będzie najlepszy jako magazyn? Mile widziany w miarę "długowieczny" i cichy. Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc. Edytowane 19 Lipca 2021 przez PanSzpila Link to post Share on other sites
PanSzpila 7 Napisano 20 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2021 Chyba jednak będę musiał zakupić dwa dyski. Załączam screen z CristaDiskInfo, jest to dysk zewnętrzny Seagate Expansion 2TB USB 3.0 3,5, coś jeszcze z niego będzie, czy już tylko do wymiany? Link to post Share on other sites
Rozwiązanie bob 68 Napisano 22 Lipca 2021 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2021 (edytowane) Zgraj dane, wymaż bezpiecznie dysk i potem do kubła z elektrośmieciami. No chyba, że trzymasz mało ważne dane. SMR to zło, ja jakiś rok temu kupiłem dysk CMR. Edytowane 22 Lipca 2021 przez bob 1 Link to post Share on other sites
PanSzpila 7 Napisano 25 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 Wybór pad na Toshiba P300 HDWD120UZSVA. Link to post Share on other sites
Recommended Posts