Kempes74 1 Napisano 29 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Witam. Będę wymieniał bebechy w leciwym PC i teraz 2 zasadnicze pytania. Pierwsze co z licencją Windows 10, bo w sumie jest chyba "podpięta" do sprzętu aktualnego a chciałbym ją przenieść na nowy system. Status w ustawieniach pokazuje: System Windows został aktywowany przy użyciu licencji cyfrowej połączonej z Twoim kontem Microsoft więc chyba jednak mam ją podpiętą pod konto MS - to jak wtedy dezaktywować ją na starym sprzęcie? Drugie - rozumiem że czysta instalacja Windows jest wymagana przy tak drastycznej zmianie sprzętu. Ale czy można jakoś zrobić backup wszystkiego co jest poinstalowane aktualnie, coś jak w przypadku telefonów z Androidem gdzie przywróci dane i oprogramowanie? Z góry dziękuję za podpowiedzi. Cytuj Link to post Share on other sites
Wik-Mar 136 Napisano 29 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Ja jak zmieniałem kompa to zalogowałem się na swoje konto Microsoft i był aktywowany, ale możesz sklonować dysk na nowy. Cytuj Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano 29 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Licencja przechodzi nawet bez konta Microsoft. Gdy zmieniałem bebechy przy instalacji podałem tylko klucz z opakowania i poszło. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 29 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 A to nie zależy czasem od typu licencji? Np wersja akademicka nie przechodzi na kolejny sprzęt (u ludzi, którzy postawili OS jeszcze "na studiach" a korzystają z komputera długo po). Podobnież jeśli kupiłeś / używasz licencji OEM lub zrobiłeś darmowy upgrade do Win 10 z Win 7/8 - nie przyjmie Ci klucza przy instalace. Próbowałem dokładnie takiego manewru na dwóch pc kolegi (na jednym Win 10 akademicki, na drugim Win 10 z klucza Win 7 po upgrade) i w obu przypadkach instalacji klucz odrzuciło. Dodam tylko, że kolega też zmieniał platformę (1150 na AM4). Cytuj Link to post Share on other sites
Kruchy81 66 Napisano 29 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Trzeba mieć konto Microsoftu wtedy wystarczy wejść na konto i usunąć stary sprzęt nowy doda się automatycznie a poza tym technokrata na YT wszystko omawia dokładnie 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
slo1q 337 Napisano 29 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Home przechodzi na nowy sprzęt, czasami tylko trzeba wejść w ustawienia -> aktualizacje -> aktywacja i kliknąć "napraw problem z aktywacją" czy coś takiego. Jeszcze nie zdarzyło mi się, aby się nie aktywował. Cytuj Link to post Share on other sites
jozek23 3091 Napisano 1 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2021 Też ostatnio przy zmianie płyty i procesora aktywacja nie powiodła się i musiałem zakupić nowy win10 . A działało od Winowsa XP . Kiedyś licencję BOX można było przenosić bez ograniczeń . Cytuj Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano 2 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2021 A to nie zależy czasem od typu licencji? Np wersja akademicka nie przechodzi na kolejny sprzęt (u ludzi, którzy postawili OS jeszcze "na studiach" a korzystają z komputera długo po). Podobnież jeśli kupiłeś / używasz licencji OEM lub zrobiłeś darmowy upgrade do Win 10 z Win 7/8 - nie przyjmie Ci klucza przy instalace.Na jednym kompie mam normalnie zakupionego win 10 z pendrivem, wersja BOX, zmieniałem płyty główne, procesory, platformy i zawsze aktywacja bez problemu.Na drugim mam upgrade z win 7 z laptopa. I teraz najlepsze. Kupiłem mini komputer Brix i na nim postawiłem win 10 z kluczem z laptopa i poszło bez problemu, system się aktywował. Później zmieniłem tego Brixa na normalny komputer i licencja też aktywowała się bez problemu przy podaniu klucza z naklejki z laptopa. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 2 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2021 To, że się licencja aktywowała nie oznacza, że system jest legalny. Na laptopach przeważnie są przeinstalowane wersje OEM które są przypisane do danej płyty głównej: https://www.kapilarya.com/how-to-transfer-windows-10-license-to-another-computer https://www.kapilarya.com/how-to-check-type-of-windows-10-license-installed Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts