KN1983 0 Napisano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 (edytowane) Witam, Odnowiłem wczoraj trochę swój sprzęt i mam problem z wgraniem systemu win10 na RAID stworzonym na płycie głównej Płyta Gigabyte Z590M. Otóż jeżeli wybiorę tryb Intel RST Premium with Optane system acceleration i jak bootuje z pendriva system i pojawia się okno z wyborem dysków nic nie ma, żadnej partycji, żadnego dysku. Postanowiłem zamiast tego RST włączyć tryb AHCI i tu wszystkie dyski są widoczne natomiast nie pojawia się utworzony RAID i co najlepsze w biosie znikl też go nie widać nie ma wogóle wyboru do utworzenia. Wspomnę że bios jest zaktualizowany do najnowszej wersji. Wie ktoś może co to jest za przypadek. ps. jeszcze dodam że wgrałem system na AHCI i jezeli zmienię na RST w biosie pojawia się błąd logowania i wchodzi do biosa. Specyfikacja techniczna: Porcesor i5 11600K 3,9 Płyta Gigabyte Z590M RAM Kinkstone DDR4 Fury 16gb 3200Mhz GPU Gigabyte RTX 3060 Edytowane 24 Czerwca 2021 przez KN1983 Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 Utworzyłeś macierz w biosie? Masz wszystko rozpisane w instrukcji, strona 41 https://download.gigabyte.com/FileList/Manual/mb_manual_z590m_e.pdf Link to post Share on other sites
KN1983 0 Napisano 24 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 Temat do zamknięcia, wszystko gra W formie wyjaśnienia w supporcie na stronie trzeba ściągnąć Intel SATA Preinstall driver (For AHCI / RAID Mode) i dograć do pendriva z bootowalnym widowsem i wtedy macierz będzie widoczna Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 Myślałem że windows już od dawna ma zintegrowane sterowniki do raida. W każdym razie dobrze że udało się szybko rozwiązać problem Link to post Share on other sites
Recommended Posts