Skocz do zawartości

Nowy komputer z WINDOWS XP w 2021 roku

Recommended Posts

Witam

Panowie krótkie pytanie w 2021 roku: czy istnieje możliwość z obecnie dostępnych komponentów zbudować sprzęt pod Windows XP z NOWYCH podzespołów? Nostalgia zrobiła swoje jak przejrzałem swoje stare pudło z grami z lat 90-tych. Zdecydowałem się zbudować jakichś retro komputerek który będzie działał pod XP.

Przeznaczenie: Gry z okresu 1998-2010

Wydajność: Monitor 75 HZ więc aby była bardzo luźna rezerwa dla gier z około 2010 roku dla tej wydajności

Głównie chodzi mi o kwestie:

1. Polecany model płyty głównej z dostępnych obecnie?

2. Polecany procek do powyższej płyty minimum 3,2 na rdzeń (czym więcej - lepiej) ale nie wiem jak z obsługą ilości wątków/ rdzeni na tym systemie 32-bit

3. Karta graficzna - czy warto wchodzić w 4 GB pamięci czy spokojnie 1-2 GB wystarczy (nie wiem jak obsługuje XP 32-bit)?

4. Jaka pamięć (DDR3 pewnie) jaki polecany wydajnościowo model?

Najważniejsze aby wszystko trybiło razem pod tym systemem bez żadnej czkawki bo wiem że zbytnio dużego wyboru ze sterownikami nie ma jeśli chodzi o windows XP.

Edytowane przez Jalulek

Nie bardzo jest możliwe zbudowanie takiej jednostki z nowych komponentów, gdyż Windows XP nie wspiera wielu nowych CPU.

Wsparcie zakończyło się gdzieś około Sandy/Ivy Bridge (2,3 generacja Intel), a w przypadku AMD chyba to było AM3+ (np FX-8350).

Do tego musisz dobrać płytę główną, jest to socket 1155. Nowej już takiej raczej nigdzie nie kupisz.

Ilość RAM na karcie graficznej ma się nijak do wsparcia w Windows XP. Tutaj raczej ograniczą Cię dostępne sterowniki.

RAM max 4GB, bo Windows XP to system 32-bit.

Z ciekawości, jakie gierki chcesz uruchomić? Też myślę o zbudowaniu podobnego pod Civilization 3, Historyline czy Syndicate i jeszcze starsze. Ale to z używanych. kiedyś nie było mnie stać na dobrego kompa, a dziś nie chodzą te stare, więc można nadrobić zaległości sprzed 20 lat :-)

Kompletnie nie opłacalna sprawa. Raz ze brak jest wsparcia sterowników dla Win XP (można to obejść robiąc maszynę wirtualną na linuxie, ze zmodyfikowanymi sterownikami GPU dającymi bezpośredni dostęp do karty graficznej ale dalej zostaje problem sterowników GPU dla WinXP)

Dwa że za cenę podstawowego nowego sprzętu poskładasz Dream-Machine z roku 2010 z używanych części.

Przykład ze znanego portalu: 

I7-950 + płyta 400zł

karta graficzna: 2x HD 6850 - 400zł

3x DDR3 2GB - 80zł

Edytowane przez browarpll
  • Lubię to 1

Nie miałem w zamiarze wyciskanie z XP siódmych potów aby go dostosować pod wydajność Windows 10. Wirtualizacja odpada (karta graficzna itp) poza tym chce się pobawić na sprzęcie retro z monitorem 1024 bo to po prostu jest nie do podrobienia. Nie mam zamiaru odpalać na tym sprzęcie GTAV. Celujemy w lata 90-te początek 2000 (Driver, Indiana jones interval Machine, Tomb raider 2), z rzadkimi przypadkami w porywach Need For Speed: Hot Pursuit z 2010 max. I to ma chodzić płynnie na 75 HZ ultra przy ewentualnym obciążeniu nagrywek (dla siebie, nic profesjonalnego) z bezpieczną rezerwą.

Moje obawy dotyczą tej starej technologii. Chętnie założył bym jakichś I3 I5 który współpracuje z wyższą kartą 700 powiedzmy, ale czy technologicznie te nowsze procesory i karty posiadają WSZYSTKO to co miały stare 8000 series czy phenomy z tamtej epoki? Czy jednak mogą nie być kompatybilne z niektórymi grami z lat 90-tych? (nie chodzi mi o sterowniki do XP bo które posiadają sobie bez problemu sprawdzę, tylko tam pamiętam z niektórymi grami instalowało się masa jakichś niezbędnych śmieci, bibliotek, nie wiem jak to profesjonalnie nazwać)

6 minut temu, BlackCoffe napisał:

Sprzedam nerkę. Cena : 7 100 (Retro, przesyłka + piwo)

No tak, parę lat za późno na takie marzenia. Pozostanę przy pytanie wyżej, pomijając słowo "nowy"...

• 2 tygodnie później...

Przede wszystkim jeżeli gra używała prawilnego DOSa to nie uruchomisz jej pod Win7 ani win10 bez DOSboxa a to już kombinacje. 

Co do bibliotek to DirectX powinien być wstecznie kompatybilny, gorzej jeżeli chodzi o FrameWorka.

Jak pisałem wyżej kupowanie nowego sprzętu totalnie mija się z celem, tak jak wystawianie retro sprzętu za 7k, no chyba że ktoś na nim pisał pierwszą wersje onetu ;)

Jeżeli bardzo chcesz tu masz info jak odpalić XP na nowym Ryzenie ale bez kombinacjii bsod się nie obejdzie:

Forum - RE: Windows XP SP3 32bit and modern PC parts - 52 (win-raid.com)

Edytowane przez browarpll

Ostatnie płyty pod Windows XP to podstawka LGA1155 jak dobrze doczytałem. A potrafi ktoś powiedzieć która OSTATNIA generacja procesorów na 100% wspierała Windows XP oficjalnie? Ta ostatnia po której kolejne wsparcia już nie miały? (i5, I7) Mówimy tylko o intel. Bo ogólnie jak to funkcjonuje? Brak wsparcia oficjalne dla systemów starszych oznacza że one będą działać ale mogą pojawić się problemy czy po prostu wogóle nie ruszą? Przykładowo tu czytam że https://pl.wikipedia.org/wiki/Kaby_Lake nie posiada wsparcia dla systemów starszych niż WIN 10 a przecież nowszy mój 8700 śmigał na 7-ce bez problemu...

Edytowane przez Jalulek

Brak oficjalnego wsparcia oznacza że jeśli pojawią się problemy i jak zadasz np. pytanie do supportu to z automatu się na ciebie wypną. Praktyczne "wsparcie" masz wtedy gdy do danej płyty głównej są sterowniki pod dany system. Sprawdziłem z ciekawości moją starą płytę P67 i są dostępne sterowniki pod XP. Możliwe że do 4. generacji również bo wyszła chyba przed zakończeniem rozszerzonego wsparcia XP, trzeba by sprawdzić.

• 2 tygodnie później...

Powiedzcie mi jeszcze może ktoś się zna - po instalacji Windows XP nie można ani aktywować systemu ani pobrać aktualizacji przez IE. Można zainstalować np. starszą wersję Firefox i internet śmiga ale jest jakichś problem z Internet Explorer. Wiem że ktoś gdzieś pisał że po instalacji czystego systemu trzeba doinstalować ręcznie jakieś updaty. SP3 wgrałem ale nie rozwiązało problemu. Od razu zaznaczam że nie chce pobierać zmodyfikowanego gotowca XP, chciałbym rozwiązać ten problem na moim czystym systemie po instalacji z oryginalnej płyty. Możecie doradzić co potrzeba?

Firefox jak napisałem - działa. Ale Windows update nie pobierze nie żadnych aktualizacji bo wymaga internet explorer. Jak tam dałem diagnozę podało coś z problemami z łączeniem się przez https? itp.. Ogólnie część stron działa (np. wyszukiwarka), ale bardziej popularne strony nie nawiązuje połączenia. Ktoś napisał na jednym portalu że trzeba pobrać kilka łatek ale nie podał konkretnie co. Podobnie jest problem z aktywacją systemu z oryginalnego klucza i przypuszczam że problem ma to samo źródło.

Edytowane przez Jalulek