Didox 120 Napisano 17 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 (edytowane) Cześć! Po długich znojach udało się przenieść mi na nowe lokum, mam jeszcze możliwość dość nieinwazyjnie puszczać kable pomiędzy pokojami i chciałbym poprosić was o poradę jak najłatwiej załatwić temat. To na czym mi zależy to stacja robocza w jednym pokoju i stacja 'relaksu' w salonie wykorzystując jeden PCet - chciałbym uzyskać rozdzielczość 4K60fps bez żadnych przycięć a z drugiej strony nie splajtować na aktywnych kablach jak tak coraz bardziej wczytuje się w temat pomijając że mam już mętlik w głowie Kabel musiałby mieć 7.5m, optymalnie 10m. Czy taka konfiguracja ma szansę działać: TV LGSK9500 mający hdmi 2.0 - kabel hdmi: https://www.morele.net/kabel-techly-hdmi-hdmi-10m-bialy-306943-741773/ ewentualnie https://www.morele.net/kabel-unitek-hdmi-hdmi-10m-srebrny-y-c142rgy-1623246/ + przejściówka kątowa: https://www.morele.net/adapter-av-gembird-hdmi-hdmi-czarny-a-hdmi270-fml-1602725/ Aktywny przedłużacz USB 2.0 https://www.morele.net/kabel-usb-unitek-wzmacniacz-sygnalu-usb-2-0-10m-premium-y-272-1047723/ i do niego dongle na bezprzewodową klawiaturę/pad/myszke Da radę? Ktoś się może podzieli doświadczeniem jak rozwiazał u siebie? //EDIT: Pytanie dodatkowe czy HDMI Switch (jeden kabel z GPU do switch a potem do monitora / TV) wpłynie jakoś niekorzystnie na doświadczenie/lag itd? Tak żeby nie bawić się w odpinanie kabli Edytowane 17 Czerwca 2021 przez Didox Cytuj Link to post Share on other sites
cochinek 5 Napisano 18 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2021 Z kablem hdmi 10m może być rożnie. Już z 5m tańsze kable mają problemy. Tutaj bym nie żałował i kupił jakiś lepszy. HDMI switcha bym odpuścił. Podejrzewam ze GPU ma co najmniej 2 wyjścia i możesz mieć równocześnie monitor i tv podłączone i się nie bawić w żonglerkę kablami. Cytuj Link to post Share on other sites
Didox 120 Napisano 18 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2021 Tak ma więcej niż dwa wyjścia, switch miał mieć ten cel że nie będę musiał bawić się w przełączanie ekranów. Cytuj Link to post Share on other sites
zoltan2 253 Napisano 18 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2021 Skuj trochę ściany i wpuść tube wentylacyjna na grubość kabli. Obrób i masz ładne przejście. Coś będziesz chciał wymienić to tylko przeciągasz. Ja mam trochę inaczej ale ta sama zasada, mianowicie mam tak zabudowę zrobiona z płyt gk. Tv idealnie zabudowany, a w środku zabudowy leci tuba wentylacyjna na 20⁰ w dół i równolegle do ściany. Wszystko wychodzi w rogu pokoju gdzie jest dziura do drugiego pokoju. Idealne rozwiązanie. Cytuj Link to post Share on other sites
Didox 120 Napisano 19 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2021 @zoltan2 dzięki za odpowiedź! Problem tej natury że przewierty wszystkie już są, również w rogach, niestety dystans pozostaje ten sam ewentualnie mogę "skrócić" kable do 7.5m ale widziałem że jest o wiele mniejszy wybór stąd padło na 10m. Ty możesz coś polecić jeśli już chodzi o faktyczne produkty? (HDMI, USB extension) Cytuj Link to post Share on other sites
zoltan2 253 Napisano 19 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2021 Kabel HDMI tak naprawdę tylko dobry, podbij cenę do 200zł. Nie oszczędzaj a będziesz miał na lata, wierz mi. Nic konkretnego nie polecę bo w przedziale cenowym są podobne. Może nawet dostaniesz z wtyczką pod kątem.Switch odpuść, j.w, grafika pewnie ma 2 wyjścia. Jeśli nie tzn że jest tak stara że trzeba ją wymienić. Jest inna opcja. Postawienie małego serwerka pod streaming danych. A do tv odtwarzacz który wszystko ogarnie np NVIDIA shield pro i chyba nowy Chromecast 4 wyszedł z którym możesz integrować sprzęty w domu w przyszłości. Pilot robi różnicę, myszki i klawiatury już przerabiałem, zbyt skomplikowane, ułatwiaj sobie życie. A jeśli chcesz grać na tv to tylko konsola, a pc osobno.PS, nic drogiego nie proponowałem. Przykład kosztów. Chromecast 4 koszt 300 zł, minus koszt długiego kabla HDMI i dokladasz tylko 100 zł. Plus taki że z telefonem też się podepniesz pod to. Cytuj Link to post Share on other sites
Didox 120 Napisano 19 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2021 Dzięki! Tylko o ile się dobrze orientuje to sygnał puszczony bezprzewodowo (PC > TV) będzie miał naturalnie większy lag i mogą też być kwestie stabilności połączenia? No i musiałbym dokupić Wi-fi do blaszaka. Co do grania (odwieczne dyskusje pc vs konsola ), to akurat mam relatywnie dobry sprzęt (RTX 2070) i chodzi o to żeby móc pograć sporadycznie w Forza Horizon, Platformówkę czy jakiegoś FlightSim'a z kanapy. Więc wydatek na konsole + gry na nią się raczej nie kalkuluje. Cytuj Link to post Share on other sites
zoltan2 253 Napisano 19 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2021 Bezprzewodowo na filmy 4k spokojnie da radę, z nawiązką. Kierownicę masz? Cytuj Link to post Share on other sites
Didox 120 Napisano 19 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2021 Co do filmów połączenie PC > TV tylko i wyłącznie na potrzeby grania stąd te 4k60fps. Do filmów to już na samym TV netflixy i inne tam hbo go. Tak i całe peryferia chciałem właśnie do tego huba USB podłączyć. Cytuj Link to post Share on other sites
zoltan2 253 Napisano 19 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2021 Ok, w takim razie bierz jakąś aktywną stacje USB 3.0, nie to co wysłałeś. Sam osobiście już nie doradze w tej kwestii. Na kablu HDMI i stacji nie oszczędzaj. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts