DreamerDream 46 Napisano 8 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 (edytowane) Dzień Dobry, Próbuję zmodyfikować parametry moich pamięci ram Viper Steel 3733 16GB (2x8GB) CL17 na MSI b550m Mortar. Domyślnie działają mi na Cl18 (przez GearDown, który wyczytałem, że nie lubi nieparzystych cyfr). Czytając trochę o OC chciałem spróbować zejść do CL16. Wg DRAM Calculator jest to możliwe (niby jest też możliwe CL14 na 3600, ale to inna sprawa). Jest kilka rzeczy, których nie rozumiem i próbowałem trochę poeksperymentować, ale po tym co się działo zdecydowałem się popytać kogoś z większą wiedzę, aby nie uszkodzić sobie PC. 1. Jakie są domyślne wartości dla VDDG CCD, VGGD IOD, cLDO Voltage? Albo jak je odczytać. W biosie nie mam ich ukazanych, w HWiNFO i Ryzen master mi ich nie chcą pokazać. 2. Jeżeli zmienię samo napięcie DRAM Voltage na 1,37 (bez niczego innego) to pokazuje mnie się w programach do monitorowania, że mobo mi używa ~1,388. Myślałem, że to błąd, ale w BIOSIE też się pokazuje taką wartość. Na jakiej zasadzie on to bierze? Czy to przez to, że mam włączony profil XMP? Co jest dziwne, przy zmianie samego RAM Voltage pokazują mnie się wartości dla RAM napięć (które normalnie nie są widoczne) w HWInfo i z tego co widzę, wyglądają na niebezbiecznie wysokie (po lewej, gdy mam defaultowy XMP profil, a po prawej, gdy zmieniałem napięcie na 1.37). 3. Przy zmianie ręcznej napięć DRAM, SOC, VDDP i obydwa VDDG na te, które mam w sekcji "min" w kalkulatorze (ale bez dotknięcia timingów, wszystkie są na default) to PC mi nie wstaje i sam wchodzi do biosu przez funkcję "memory failure retry" po nieudanej próbie. Jak zweryfikować co jest problemem? Nie mogę próbować zmieniając tylko jedną wartość, bo obawiam się. że mobo może automatycznie samo mi zmieniać pozostałe pozostałe parametry (martwię się, że ustawi mi za duże), a sam nie wiem jakie są domyślne wartości, aby mu ustawić na sztywno (bezpieczne wartości) zamiast default, (patrz pkt 1). 4. Jak działają "default" wartości? Nie wiem jak się zachowuje mobo dla reszty parametrów (gdy XMP włączony i wyłączony), gdy zacznie się coś mu grzebać. Dajmy na to, że w biosie zmienię tylko i wyłącznie CL z 18 na 16, gdy mam XMP ON (TM5 sypie errorami). tCWL pomimo iż posiada default to się zmienia z 18 na 16. Skoro XMP to jest tylko "domyślny" profil/templatka, to czemu to zmienia? Gdybym miał wyłączony XMP, to tCWL też zostałoby zmienione z 18 na 16? Próbowałem zmienić sobie też na chwilkę 3600Mhz z CL16 (bez ruszania reszty) i to nie zadziałało. Jak zmienię tylko Cl z 18 na 16 i ustawię mu DRAM voltage na 1,37 (domyślnie ram mi działają na 1,368) to TM5 i OCCT nie wyłapują żadnych błędów, ale z drugiej strony DRAM mi lata na ~1,388 zamiast 1,37 no i te wysokie VDDP i VDDG. Nie wiem jak podejść do tematu. Nie interesuje mnie wyciskanie ostatnich soków, ale chcę trochę poprawić kondycję tych ramów (chociaż primary timings zmienić) ale coś mi tu nie pasuje, a samemu (bez porady) nie chce eksperymentować w obawie, że coś się zepsuje. Zastanawiałem się, co gdyby wyłączyć profil XMP, ustawić ręcznie tylko primary i dać default resztę (wliczając napięcia), ale boje się na jakiej zasadzie on sobie ustawi resztę parametrów (w tym napięcia, które zbytnio nie mam jak sprawdzić.). Prosiłbym o jakieś wskazówki. Nawet zmiana napięcia powoduje nieoczekiwane efekty i nie wiem jak to ugryźć, a Ram Calculator raczej jest wskazówką, aniżeli coś, co należy brać za pewniaka więc nie wiem nawet czy warto próbować dać mu CL16 przy 3733Mhz Edytowane 8 Czerwca 2021 przez DreamerDream Cytuj Link to post Share on other sites
DreamerDream 46 Napisano 12 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2021 Znalazłem częściowo odpowiedzi. 1. Istnieje program "ZenTimings" który pokazuje wszystkie napięcia. 2. Wychodzi na to, że to bios po prostu tak sobie to ustawia. Pewnie jakaś opcja na to wpływa, aczkolwiek nie mam na tyle pewności, aby eksperymentować skoro wciąż działa. Co do ukazywania się napięć to pewnie efekt uboczny zmian wartości. Płyta główna zmienia też inne co jednocześnie powoduje ustalenie nowych wartości pamięciowych i dlatego się pojawiają w HWInfo 3 i 4. Ustawiając napięcia automatycznie płyta główna chyba przestaje zwracać uwagę na profil XMP i coś mi zmienia z timingami. Nie wiem czy to 100% prawda, ale patrząc, że płyta sama zmienia wartości które są "default" to domyślam się, że tak jest szczególnie dlatego, że zmieniając napięcia i ustawiając timingi na sztywno (takie same jak miałem defaultowo) to nagle działa. Cytuj Link to post Share on other sites
tokacz 96 Napisano 12 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2021 (edytowane) 1. soc 1.08 - 1.1 2. vddp voltage 0,900v (powinien wystarczyć, ewentualnie nie przekraczaj max 0,950 i nie schodź poniżej 0,9v bo przy 0,88 może płyta nie wstać i reset biosu będzie potrzebny) 3. vddg ccd volt sugerowany przedział 0.94 do 1.0 (min 0,9 - max 1,1) 4. vddg iod volt sugerowany przedział 0.94 do 1.06 (min 0,9 - max 1,1) 5. dram volt 1.4 do 1.45 możesz ustawić w digital power też nb/soc loadline na mode2, nb/soc over current protection na enhanced, nb/soc frequency - 800 (lub 1000 hz) i vr12 win ocp na enabled (bo msi lubił dowalać zbyt duże napięcia jak mnie pamięć nie myli - sprawdzałem dawno temu na b550 gaming ede i b550 unify) GDM ON przeważnie jest wolniejsze od T2 (w aida test wydajności cache i pamięci). Dodatkowo bardziej aktualny kalkulator https://docs.google.com/spreadsheets/d/1cJmhO62WHPLNKGBtsJV3BjdL-dcfJJeyhdSAoJmuzJE/edit#gid=1482863899 oraz trfc calculator https://docs.google.com/spreadsheets/d/1A7G97QOL0dNMwJZa9SYEq2RElJ5T6Hcx9WdReTsnIWw/edit#gid=0 U mnie dram calc od usumsa zupełnie się nie sprawdzał i rozjazd był spory. Nie podam ci złotej recepty bo zależy jak trafiłeś itp, zbyt wiele zmiennych do obrobienia. Jak wpisujesz wartość z kalkulatora to pierwsze timingi wpisujesz całe, drugo i trzeciorzędowe po jednym i reset to może się zdarzyć że płyta nie wstanie bo wartość będzie za niska o 1 lub 2. Edytowane 12 Czerwca 2021 przez tokacz Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts