Skocz do zawartości

Upgrade PC - MOBO, CPU, RAM + SZKIEŁKO

Recommended Posts

Witam

Syn jest fanem gry FORTNITE a w związku z tym z PII x965 jest już zmęczony i ja również jestem zmęczony nękaniem odnośnie nowego monitora, Postanowiliśmy, ze jak tam trochę pieniążków po komunii uzbiera to wrócimy do tematu tym bardziej, że wolę aby wydał je na komputer niż te cholerne V-dolce.

Potrzebuję jak w temacie :

Procesor (rozważam R5 3600 obecnie około 825-880 zł

Płyta (skłaniam się bardziej do b450 niż b550, ze względu m. in. na to że posiadam Windows 7 a przy b550 dojdzie koszt Windowsa 10. Do marki płyty skłaniam się w stronę MSI jak dla mnie ma bardzo przyjazny uefi. W ogólnym rozrachunku zostaje MSI B450 Gaming Plus Max ATX za 340 zł ewentualnie TOMAHAWK MAX II AM4 za 360 zł.

kusi trochę b550 np.  MSI MAG B550M MORTAR gdzie o ile dobrze pamiętam jest bardzo dobra sekcja zasilania i jest często polecana

RAM Ballistix 16/3600 (2*8GB) CL16 BLCK  (414 zł)

Odrzuciłem intela gdyż za jakiś czas  chciałbym wrzucić coś pokroju  R7 5800X i też kwestia czy b450 poradzi sobie czy jednak celować w b550

to wszystko na razie współpracowałoby w Fractal Design Arc Midi R2 z 1050 gtx

Zostaje kwestia monitora bo celowałbym w coś + 100Hz  1080p 24" i raczej z tego co czytałem to albo gsync albo FreeSync premium. W tej chwili jest iiyama X2483HSU-B2

często jednak gra bez słuchawek na wbudowanych głośnikach. Rozważam również używki coś do kwoty 1100 zł

Czy coś tego typu warto rozważyć :

iiyama G-Master GB2470HSU RedEagle 165Hz 0,8ms IPS (Ma FreeSyncPremium)

iiyama G-Master GB2770HSU (wiem, że zdania są podzielone odnośnie 27" i 1080p ogólnie prowadzę dialog synem bo dla niego 24" to mało (jakby nie patrzeć to jakiś kompromis :) monitor większy rozdzielczość dalej ta sama zważywszy, ze cholera wie jak długo będzie działać to z 1050 gtx

jest jeszcze Acer NITRO VG252QP IPS 1ms 144Hz G-SYNC HDR i MSI Optix 24" G24C4 144Hz 1ms Curved ale nie wiem jak ten z Geforcem będzie działać.

jestem otwarty na wszelkie sugestię bo tego długiego weekendu nie przetrwam :)

Masz tutaj fajną promocję na b550 za 319 zł z kodem Gigabyte-Blackwhite  https://www.x-kom.pl/p/573223-plyta-glowna-socket-am4-gigabyte-b550-gaming-x.html

Ewentualnie ciut lepsza za 450 https://www.x-kom.pl/p/605744-plyta-glowna-socket-am4-gigabyte-b550-aorus-elite-v2.html

Zresztą ten kod jest przeznaczony do sprzętu gigabyte . Warto chyba skorzystać . 

Osobiście windowsa 10 bym aktywował na obecnej licencji windowsa 7 . Kwestie legalności zostawiam tobie . Kiedyś microsoft sam zachęcał do tego , ale w ograniczonym czasie , termin minął ale dalej to działa .

Edytowane przez jakub1t