Skocz do zawartości

Karta graficzna do 800zł.

Recommended Posts

Dzień dobry

Szukam karty graficznej do ok 800zl. Moja obecna(r9 380) już od dawna pokazuje artefakty, choć do przeglądania internetu jest ok. Gorzej z graniem, nawet  na niskich wymaganiach widoczne są już wspomniane artefakty. Z powodu dużych cen, chcę kupić cos bardziej na przeczekanie ale może karta zostanie u mnie na dłużej. Wiem że jest sporo takich tematów ale ceny cały czas się zmieniają i karty w tym przedziale cenowym na początku miesiąca teraz mogą już dawno go przekraczać.

Wymagania co do karty:

- Płynna praca CAD/Robot tylko 2d bez 3d

- Płynne przeglądanie internetu

- Odpalenie starszych gier np. seria Gothic 

- Nie chcę już radeona

- Tylko nowa. Nie chcę ryzykować kupna karty która może paść zaraz po kupnie.

- Nie jest to warunek konieczny ale jeżeli karta uciągnie np. Wiedzmina 3 na niskich/średnich to będzie duży +

Szukałem trochę i znalazłem parę kart:

GeForce GT 730 2GB

AFOX GeForce GT730 4 GB 4 GB DDR3

AFOX GeForce GTX 750 Ti 2GB 
GEFORCE GT 1030 2 GB 
Asus GeForce GT 1030 Low Profile 2GB GDDR5 
Asus Phoenix GeForce GT 1030 OC 2GB GDDR5 
Asus GeForce GT1030 Phoenix 2 GB GDDR5
Gigabyte GeForce GT 1030 2 GB DDR4 
GEFORCE GT 1030 4GB HDMI DVI  

Coś z tej listy jest warte uwagi? A może jakaś inna będzie lepsza?

Wiem że za taką kwotę nie można oczekiwać w dzisiejszych czasach dużo ale i podstawowe wymagania nie są chyba zbyt wygórowane, więc może coś się znajdzie.

Jakiego masz kompa ? może jakiś procesor podejdzie ze zintegrowaną grafiką . Z tych wyżej co podałeś to 750 ti jest najmocniejsza . Oczywiście wydajność będzie niższa od twojej obecnej  . Ale wymagania spełni bez problemu tzn. może po za wiedźminem , choć będzie się dało grać w 30-40fps . 

Pełna specyfikacja komputera? 

Nie kupisz obecnie nowej karty do 800 pln, która nie byłaby sporo gorsza (pod względem wyjściowej wydajności) od obecnego Radeona. 

Proponuję gtx 960 z 6 m-cami gw:

https://allegro.pl/oferta/gainward-geforce-gtx-960-phantom-2gb-sklep-gw-10671372199

Przejdziesz Wiedźmina w miksie high/Ultra w 1080p.

Gdybyś miał pytę pod AM4 (w co wątpię) to na iVedze 6 z takie Cpu spokojnie pograsz w W3 na niskich/średnich 

https://allegro.pl/oferta/procesor-amd-ryzen-3-4300ge-4c-8t-3-5-4ghz-4mb-10626501717?utm_feed=c9faa3c7-f817-45a7-9529-84b750279de2&utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=feed

3 godziny temu, Rebelmind napisał:

Przejdziesz Wiedźmina w miksie high/Ultra w 1080p.

Zapomniałeś dopisać że w okolicach 40-50 fps :P Do stałych 60fps trzeba by zjechać na medium.

18 godzin temu, S235 napisał:

Coś z tej listy jest warte uwagi?

W obecnych cenach nic. Lepiej brać używkę z gwarancją. Ewentualnie do CADa, przeglądania i starych gier to procesor z zintegrowaną grafiką wystarczy.

Nie szukam karty nawet zbliżonej do mojego Radeona. Wiem że dostane za te pieniądze cos dużo słabszego a  przy obecnych cenach nie wydam 3-4k za 1660.

3 godziny temu, Rebelmind napisał:

Pełna specyfikacja komputera? 

Procesor              Intel(R) Core(TM) i5-6600K CPU @ 3.50GHz, 3501 MHz, Rdzenie: 4, Procesory logiczne: 4

Płyta główna       Z170 Extreme4

Pamięć Ram        16GB

Karta graficzna   Radeon r9 380

Zdecydowałem się zwiększyć obszar poszukiwań. Karta może być nowa lub używana z gwarancją. Może to pomoże wybrać coś odpowiedniego.

4 minuty temu, Rebelmind napisał:

Nie musisz wydawać 3-4k.

Gtx 1650S (przyzwoity model), rok gw w morele, 1500 pln. 

https://allegrolokalnie.pl/oferta/karta-graficzna-gtx-1650-super-4gb

1500 to trochę dużo. Jak sytuacja kiedyś wróci do normy to ok. bo za tą cenę dostanie się już dużo lepszą kartę ale na tą chwilę wolę ograniczyć się do ok 800zł. Po prostu szukam karty na przeczekanie ale która da sobie radę z wymaganiami jak w temacie. 

Będzie Ci trudno kupić kartę z gw dłuższą niż często oferowane "7 dni na rozruch" w tych pieniądzach. 

W takim razie zobacz gtx 960 z poprzedniego mojego posta. 

4 minuty temu, Rebelmind napisał:

Będzie Ci trudno kupić kartę z gw dłuższą niż często oferowane "7 dni na rozruch" w tych pieniądzach. 

Nie znam się ale chyba karta wypieczona w "piekarniku" może pochodzić nawet kilka miesięcy normalnie więc tak krótki czas nie wchodzi w grę. Myślę że minimum to 6 miesięcy ale tak jak mówisz może być ciężko taką znaleźć.

Oprócz wyboru wcześniejszych kart zostają mi 2 opcje:

1. Oddać Radeona do serwisu pod diagnozę i liczyć że uda się kartę naprawić w rozsądnej cenie.

2. Zwiększyć budżet do  +/- 1,5k

Mniejsze pieniądze niż proponowany wcześniej 1650S, dobre chłodzenie, 6 m-cy gw:

https://allegro.pl/oferta/asus-gtx-970-strix-4-gb-gddr5-sklep-gwarancja-10671376937

FYI: sprzedałem w poprzednim miesiącu gtx 970 swoją rezerwową (MSI Gaming 4G), z dwu-tygodniowym gw na rozruch za 800 pln więc widzisz ile dopłacasz za gw ;)

Jak już koniecznie chcesz nowa to dorzuć do 300 i za 1100 kup 1050ti 4gb ja za rok chociaż odsprzedasz i ma 4gb vramu. Kupując 750ti stracisz tyle samo albo więcej bo nikt nie będzie chciał jaj kupić za rok. 

Kupić 1050 Ti za 1300 PLN.... :o

To ja już bym brał tego 960 2GB za 800 (wydajność ta sama, gw przyzwoita). Wiedźmina ogarnie, a jeśli kolega nie gra za dużo to i dodatkowego VRamu nie wykorzysta. 

Hmm, myślę że będzie trudno. No bo załóżmy, że dostępność Gpu poprawi się za rok (przełom Q1/Q2 2022). Za ile wtedy sprzeda roczną 1050 Ti, z gw? (pytanie w stylu "czyja szklana kula jest lepsza" :D)

Moim zdaniem mniej stratnie jest kupić kartę tańszą niż przepłacać za gw przy paździerzu klasy 1050 Ti ("entry-segment" 3 generacje do tyłu). 

Nie no, nie ma tu dobrego rozwiązania - w sensie sensowna karta, nowa z gw, za podobne pieniądze. 

1050 Ti za 1100 z pełną gw może być "najmniej niekorzystną" opcja, ale nadal nie byłaby to dla mnie dobra opcja 

Nie mogę edytować tematu.

Przyjmijmy że zwiększam budżet do ok 1,3k. Karta nowa lub używana z gwarancja. Znajdzie się coś na przeczekanie i ewentualnie potem do odsprzedania jeszcze?

W ostateczności odinstaluje sterowniki i będę używał komputera bez karty graficznej. Do przeglądania internetu wystarczy + artefakty znikną. Do programów znowu zainstaluje jak będzie potrzeba.

Nie zmieniam karty  bo mam taki kaprys tylko aktualna jest uszkodzona. Podsumowując

Jakie jest najlepsze rozwiązanie? Na czym najmniej strace? 

Ta 960 uzywana czy moze 1050 nowe? A może cos jeszcze do ok 1,3k?

Jeśli karta ma Ci zostać na dłużej to bierzesz najlepsze co mieści się w budżecie i spełnia jednocześnie Twoje kryteria. 

Pytanie na czym Ci bardziej zależy: wydajność czy gw. Gdybym miał komukolwiek kto gra w cokolwiek polecać kartę, to 1650S z nowszych byłoby minimum (i odpowiedniki ze starszych generacji, czyli 1060 6GB lub 980).

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...