under555 10 Napisano 25 Maja 2021 Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Hej ,mam na stole obecnie komputer z płytą głowną P55-GD65 od MSI ,staruszek 1gen i7 ale mniejsza o to w tej chwili. Włożone są kości 16GB RAM DDR3 (próbowałem config 2x8 gb i 4x4gb) - za każdym razem w BIOS widoczne jest 16GB RAM a w Windows 10 64 też widoczne ale jest napisane,że 16 jest albo do wykorzystania 8GB tylko . Próbowałem to rozwiązać" Naciśnij na klawiaturze klawisze win+r i w pisz komendę msconfig. Przejdź do zakładki Rozruch i kliknij Opcje zaawansowane. Upewnij się, że opcja Maksymalna pamięć nie jest zaznaczona." ale to nie pomaga. W BIOS nie widzę żadnej funkcji za to odpowiedzialnej - jak to ogarnąć? Druga rzecz - od strony procesora patrząc w dół na płycie są dwa złacza PCIE górne w tej płycie jest uszkodzone. gtx 1050ti wpięty jest w dolne pcie - czy ono jest tak samo szybkie jak górne? czy jakoś jest ograniczone? Manual do płyty znalazłem i czytałem ale nie mogę znaleźć rozwiązania ani jednej ani drugiej sytuacji. Pomóżcie prosze bo komp już na finishu a tu takie dwa buble zostało rozwiązać PS. Bios nie był aktualizowany ale strach w tej płycie się brać za robienie updatu bo a nóż coś uwalę po drodze link do instrukcji od producenta https://www.msi.com/Motherboard/support/p55gd65#down-manual Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3709 Napisano 25 Maja 2021 Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Oba sloty na Gpu to PCIe 2.0 x16 i nie ma znaczenia gdzie wepniesz kartę. Kości testuj pojedynczo, w slocie Dim1 i jeśli na żadnej z nich nie ma błędów to będziemy myśleć dalej. Update biosa również może rozwiązać problem z ramem, a już na pewno poprawi stabilność płyty. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4840 Napisano 25 Maja 2021 Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Podaj pełną specyfikację pamięci w 1gen był dość wybredny kontroler pamięci. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 25 Maja 2021 Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Nie wiem, jaką tam masz wersję biosu, ale patrząc na stronie, to 4 wypusty poprawiają m.in. kompatybilność pamięci. Zrób flash i sprawdź. Nie ma się co bać. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
under555 10 Napisano 25 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 ale ja czegoś nie rozumiem, jeśli te pamieci byłyby niekompatybilne to RAM nie byłby widoczny a Bios go widzi oraz Windows też dosłownie tak to wygląda https://www.cshacked.pl/ram-16gb-dostępne-8-t153306/ Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 26 Maja 2021 Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 Zrób aktualizację biosu.... Cytat - Fixed system report incorrect memory size when install 4G memory. Bios ver. 1.6 Cytat - Fixed system report incorrect memory size when install 8G memory. Bios ver. 1.5 Zrób aktualizację, jak napisałem wyżej, a jak znowu będzie coś nie tak, to będziemy szukać dalej..... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts