dan-mark 426 Napisano 5 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 (edytowane) W dniu 31.05.2021 o 11:40, zbiku90 napisał: Testuje Note 10 od wczoraj i jest całkiem spoko. Wytrzymałem 24 godziny na fabrycznym launcherze a to o czymś świadczy Ogólnie MIUI od mojego ostatniego kontaktu trochę się ucywilizowało, sporo rzeczy da się spersonalizować. Szuflada z aplikacjami jest, automatycznie sortuje się alfabetycznie i wg kategorii - komunikacja, rozrywka, narzędzia itd. Sprzętowo też jest ok, na moje wymagania wystarcza. Zainstaluj custom roma, zwłaszcza ArrowOs... To się zesrasz z przyjemności, jak ten telefon działa. Tylko pamiętaj o aktualizacji firmware od xiaomi, bo bez niego telefon w idle w ciągu nocy żre 20-30% baterii (na customie, bo na miui tego problemu nie ma). Z aktualnym firmware 1-3% Edytowane 5 Czerwca 2021 przez dan-mark Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 5 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 (edytowane) Kiedyś nagrywałem custom romy . I idealne to nie było , a to problem z aparatem , a to coś tam . Teraz jest ok ? Warto zmieniać ? W sumie tak tylko pytam , bo raczej nie zamierzam robić zmian . Edytowane 5 Czerwca 2021 przez jakub1t Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 5 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 2 godziny temu, dan-mark napisał: Tylko pamiętaj o aktualizacji firmware od xiaomi, bo bez niego telefon w idle w ciągu nocy żre 20-30% baterii (na customie, bo na miui tego problemu nie ma) O jaki firmware ci chodzi? Od tygodnia działam na MIUI i nie dostałem jeszcze nerwicy Jest lepiej niż było kiedyś 1 godzinę temu, jakub1t napisał: Kiedyś nagrywałem custom romy . I idealne to nie było , a to problem z aparatem , a to coś tam . Teraz jest ok ? Warto zmieniać ? To zależy od "dopracowania". Jeśli custom rom jest oficjalnie wspierany i bez bugów to powinno być lepiej. Customy mają tą zaletę że zazwyczaj są oparte na czystym androidzie i nie ma problemów związanych z nakładkami. Cytuj Link to post Share on other sites
dan-mark 426 Napisano 5 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 (edytowane) 2 godziny temu, zbiku90 napisał: O jaki firmware ci chodzi? Od tygodnia działam na MIUI i nie dostałem jeszcze nerwicy Jest lepiej niż było kiedyś To zależy od "dopracowania". Jeśli custom rom jest oficjalnie wspierany i bez bugów to powinno być lepiej. Customy mają tą zaletę że zazwyczaj są oparte na czystym androidzie i nie ma problemów związanych z nakładkami. Tutaj są wrzucane aktualizacje firmware od Xiaomi. Trzeba to flashować w recovery tak jakbyś normalnego custom roma instalował, więc musisz i tak odblokować bootloader i wgrać jakieś TWRP. Nie trzeba robić żadnego wipe'a ani format data po tym. https://xiaomifirmwareupdater.com/firmware/sweet/stable/V12.5.1.0.RKFMIXM/ Edytowane 5 Czerwca 2021 przez dan-mark Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 5 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 @dan-mark Dzięki, pewnie się przyda w przyszłości. Póki co zostaje na miui, tragedii nie ma. Cytuj Link to post Share on other sites
Gryphus 4426 Napisano 5 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 Godzinę temu, zbiku90 napisał: @dan-mark Dzięki, pewnie się przyda w przyszłości. Póki co zostaje na miui, tragedii nie ma. I jak @zbiku90 sprawuje się Redmi note 10? Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 5 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 @Gryphus Bardzo dobrze choć jakbym się cofnął w czasie to chyba wybrałbym Moto G9 plus ze względu na prawie czystego androida i lepszy procesor. Z drugiej strony w Redmi amoled robi robotę w tej cenie, dobra czytelność nawet w słońcu. Już poustawiałem sobie wszystkie apki i kupiłem etui (bardzo przyjemne w dotyku, pewny chwyt i osłona aparatu, link poniżej) więc nie ma odwrotu Redmi Note 4 w najlepszej wersji ze Snapdragonem, 4/64GB i zainstalowanym LineageOS będzie na sprzedaż jakby co https://nillkin.sklep.pl/product-pol-21643-Etui-Nillkin-CamShield-do-Xiaomi-Redmi-Note-10-10S-Czarne.html Cytuj Link to post Share on other sites
Gryphus 4426 Napisano 5 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 @zbiku90 Też szukam czegoś na drugi telefon bo jeden ma iphone 11 ale szału nie ma. Nawigacja itp lepsza na androidzie. 4 minuty temu, zbiku90 napisał: Redmi Note 4 w najlepszej wersji ze Snapdragonem, 4/64GB i zainstalowanym LineageOS będzie na sprzedaż jakby co Haha, właśnie też mam taki sam i bardzo go cenię ale już swoje lata ma. Ile on przeszedł, zalanie, noszenie w zębach przez psa Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 5 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 21 minut temu, Gryphus napisał: Ile on przeszedł, zalanie, noszenie w zębach przez psa No muszę za wytrzymałość pochwalić. Z uwagi na duże zakrzywienie ekranu od nowości bez szkiełka i wszystko dzielnie przetrwał. Tylko plecki ma zajechane ale z tego co czytałem to norma. W note 10 na plus wyświetlacz, głośniki stereo, aparat i bateria - też bez trudu trzyma 2 doby przy moim lekkim użytkowaniu. Gdyby miał NFC, snapdragona 7xx i czysty android to byłby dla mnie ideał, ale w tej cenie trzeba iść na kompromisy. Tak jak pisałem jeśli nie ma ciśnienia na amoled i głośniki stereo to śmiało można brać G9 plus w cenie poniżej 1k pln. Cytuj Link to post Share on other sites
Gryphus 4426 Napisano 5 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 To prawda Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 5 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 31 minut temu, zbiku90 napisał: Tylko plecki ma zajechane ale z tego co czytałem to norma No ja miałem xiaomi 4x i z pleckami to samo . Teraz od 17 miesięcy mi9t i nawet wpadłem na pomysł , żeby z nim chodzić bez etui bo świetnie wygląda , ale jest tak śliski że zapewne w ciągu tygodnia by mi wypadł z ręki . A no i mi się przypomniało że kupiłeś ode mnie tego 4x . Żyje jeszcze ? Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 23 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 Dobra, minął niecały miesiąc i biorę się za odblokowanie bootloadera, bo cierpliwość mi się skończyła. MIUI coś tam się rozwija pomału, ale wciąż nieużywalne jak dla mnie. Bez roota i bez Adaway też już dłużej nie wytrzymam. Nie wiedziałem że na większości portali dosłownie co parę linijek tekstu jest reklama Jeszcze te wyskakujące banery co chwilę, masakra. DNS66 jako tako daje sobie radę bez roota, ale co z tego skoro system wie lepiej ode mnie i go sobie ubija co parę godzin Ochrony aplikacji przed zamknięciem nie ma, abo jestem tępy i nie potrafię znaleźć. Firefox z ublockiem i privacy badgerem też niby ok, ale niektóre strony są zepsute i wtedy trzeba włączyć chrome i zaczyna się ból W domu na routerze ustawiłem DNS adguarda ale puszcza większość reklam jak leci. Jeśli ktoś zna jeszcze jakieś skuteczne i darmowe/niedrogie sposoby blokowania reklam na androidzie (w tym również na LTE) to proszę o podpowiedzi. W dniu 5.06.2021 o 20:49, jakub1t napisał: A no i mi się przypomniało że kupiłeś ode mnie tego 4x . Żyje jeszcze ? Zmarł śmiercią tragiczną wykończony przez siostrzeńca Cytuj Link to post Share on other sites
gipsu27 2 Napisano 6 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 W dniu 23.06.2021 o 14:34, zbiku90 napisał: Dobra, minął niecały miesiąc i biorę się za odblokowanie bootloadera, bo cierpliwość mi się skończyła. MIUI coś tam się rozwija pomału, ale wciąż nieużywalne jak dla mnie. Bez roota i bez Adaway też już dłużej nie wytrzymam. Nie wiedziałem że na większości portali dosłownie co parę linijek tekstu jest reklama Jeszcze te wyskakujące banery co chwilę, masakra. DNS66 jako tako daje sobie radę bez roota, ale co z tego skoro system wie lepiej ode mnie i go sobie ubija co parę godzin Ochrony aplikacji przed zamknięciem nie ma, abo jestem tępy i nie potrafię znaleźć. Firefox z ublockiem i privacy badgerem też niby ok, ale niektóre strony są zepsute i wtedy trzeba włączyć chrome i zaczyna się ból W domu na routerze ustawiłem DNS adguarda ale puszcza większość reklam jak leci. Jeśli ktoś zna jeszcze jakieś skuteczne i darmowe/niedrogie sposoby blokowania reklam na androidzie (w tym również na LTE) to proszę o podpowiedzi. Zmarł śmiercią tragiczną wykończony przez siostrzeńca Cześć. Jak tam sprawuje się Twój Redmi Note 10 ? Można go wyrwać za 700 zł dlatego zastanawiam się nad kupnem. 4GB pamięci dają radę jeśli chodzi o płynną pracę ? Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 6 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 3 godziny temu, gipsu27 napisał: 4GB pamięci dają radę jeśli chodzi o płynną pracę ? Myślę że na kolejne 2-3 lata spokojnie wystarczy, jeszcze nigdy nie wykorzystałem więcej niż 3GB, przeważnie mam ok. 1,5GB wolnego. Mowa o MIUI, bo nie bawiłem się jeszcze custom romami przez brak czasu. Trzeba też podkreślić że nie gram w gry, odpalałem testowo CODa to chodził płynnie ale zdarzały się przycinki od czasu do czasu, może przez zapchany ram właśnie. U mnie użytkowanie to głównie przeglądarka (firefox), parę komunikatorów, mapy, apka bankowa itp. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
gipsu27 2 Napisano 6 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 No u mnie też praktycznie zero gier, jedynie rozmowy, mapy, Yanosik no i portale społecznościowe także wydaje mi się że powinien być okey. Za dużo chyba naczytałem się o jakiś problemach i dlatego teraz tak się trochę waham. Ale ogólnie z wyglądu telefon całkiem fajny. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 6 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 Tak jak pisałem wyświetlacz i bateria są ok. Za 700zl ciężko będzie ci znaleźć coś lepszego, ja dałem 799 i nie żałuję. W codziennych zastosowaniach jest spoko ale wolę robić cokolwiek na stacjonarce z ryzenem 7 albo lapku z i5 No ale w terenie też coś trzeba mieć w kieszeni 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 6 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 48 minut temu, zbiku90 napisał: wolę robić cokolwiek na stacjonarce z ryzenem 7 albo lapku z i5 Ja w pracy mam lapka z core 2 duo t7coś lub 8xxx i wolę telefon 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts