zbiku90 3659 Napisano 22 Maja 2021 Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 Witam Od 3,5 roku mam Redmi Note 4 w wersji ze Snapdragonem 625 8x2,0ghz i 4/64GB pamięci. Zainstalowany LOS 16 (Android 9) i wszystko do tej pory działało bez zarzutu ale zaczynam odczuwać kilka problemów: 1. Bateria trzyma niecałe 24 h, wcześniej bez problemu ładowałem co 2-3 dni. 2. Coraz częściej zdarzają się przycinki w cięższych aplikacjach i w przeglądarce (firefox), wydłużone czasy ładowania. 3. Aparat od samego początku nie grzeszył jakością, przydałoby się coś lepszego czym można zrobić zdjęcie w pomieszczeniu przy słabszym świetle czy jakiś delikatny zoom. Ogólnie nie potrzebuje flagowca czy nawet średniej półki, smartfon głównie używany do komunikatorów, poczty, sporadyczne przeglądanie sieci i rozmowy. Wydajnościowo ten Redmi dawał u mnie radę ale ostatnio przeszkadzają mi te przycinki no i 3,5 roku to już sędziwy wiek jak na smartfona Czego szukam: 1. Wydajnościowo myślę że coś ze Snapdragonem 6xx wystarczy, ważna dla mnie jest możliwość instalacji custom romów więc mediateki i inne wynalazki raczej odpadają. 4/64 pamięci wystarcza z zapasem, średnie zużycie RAM pokazuje mi na poziomie 2,2GB, 64GB też styka bez karty SD 2. Bateria im większa tym lepsza, chciałbym żeby trzymała te 48h przy sporadycznym używaniu. Min. 5000mAh mile widziane. 3. Aparat lepszy nic obecnie - z tym akurat trudno nie będzie 4. Nieduży rozmiar byłby atutem, okolice 150mm długości jak obecnie. NFC mile widziane ale nie jest niezbędne. 5. Cena ok. 700zł, tyle dałem za tego Redmi i służył wiernie przez 3,5 roku. Może być mniej żeby nie przepłacać, może być więcej jeśli warto dołożyć. Krótko mówiąc co najlepiej wypada w cenie 500-1000zł pod względem cena/jakość. Sprzęt musi być nowy albo z outletu, używki nie chcę. Mam już kilka swoich typów ale ich nie zdradzę, jestem ciekawy co zaproponujecie Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 22 Maja 2021 Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 (edytowane) Szkoda że wykluczasz MediaTeki to całkiem niezłe procesory dużo się zmieniły od tego co było kiedyś. Za 600 masz poco m3 POCO M3 4/128GB Power Black - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD Jest snap i 4/64 oraz bateria 6000 która wrażenie robi tylko na papierze. Czas pracy jest przeciętny. Aparat pewnie lepszy niz w note4 ale jak na dzisiejsze czasy szału nie robi. Ekram FHD+ Motorola Moto G8 4/64GB DS (niebieski) - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD ma ekran HD ja w 2021 bym nie kupił. Reszta ok jak za tą kasę Xiaomi Redmi 9T 4+64GB (szary) - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD Ekran FHD i snap 662 czyli cpu dość słabe. Syn ma od roku redmi note 8 pro 6/64 z G90T i baterią 4500. Szczerze polecam. Ekram FHD, zdjęcia dobre, wydajność dobra - 11 latek gry, YT itp. i bateria daje radę cały dzień naprawdę ostro męczona. W normalnym użytkowaniu spokojnie 2 dni. XIAOMI Redmi Note 8 Pro 6/64GB 6.53" Zielony MZB8619EU Smartfon - ceny i opinie w Media Expert Alternatywa to realmi 7 realme 7 6/64 Misty White - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD G95 to następca G90t jest minimalnie wydajniejszy bo GPU pracuje na 900MHz a w G90T na 800MHz Lub zwiększ budżet i szarpnij się na Motorola Moto g9 plus 4/128GB (niebieski) - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD lub Xiaomi Redmi Note 10 4+64GB (czarny) - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD Za 700 masz jeszcze OPPO A52 4/64GB 6.5" Czarny CPH2069 Smartfon - ceny i opinie w Media Expert (2) Oppo A52 - RECENZJA - 5000 mAh i NFC poniżej 1000 PLN - TEST i Opinie - Mobileo [PL] - YouTube W tej cenie chyba opłacalny wybór. Tu masz jeszcze porównanie szybkości note8pro i a52 (2) Xiaomi Redmi Note 8 Pro vs Oppo A52 - Speed Test! - YouTube Tu masz jeszcze porównanie aparatów note8pro i a52 (2) Oppo A52 Vs Redmi Note 8 Pro Honest Comparison | Camera Test And Price Full details - YouTube Edytowane 22 Maja 2021 przez olo163 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 22 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 2 godziny temu, olo163 napisał: Szkoda że wykluczasz MediaTeki to całkiem niezłe procesory dużo się zmieniły od tego co było kiedyś. I dalej zamknięty kod źródłowy, brak custom romów i małe skośnookie chujki robią w tle co chcą, nie dzięki 2 godziny temu, olo163 napisał: Jest snap i 4/64 oraz bateria 6000 która wrażenie robi tylko na papierze. Czas pracy jest przeciętny. Aparat pewnie lepszy niz w note4 ale jak na dzisiejsze czasy szału nie robi. Ekram FHD+ Na promocjach do wzięcia za mniej niż 550zł i to na nim głównie skupiam uwagę 2 godziny temu, olo163 napisał: Syn ma od roku redmi note 8 pro 6/64 z G90T i baterią 4500. Szczerze polecam. Zastanawiałem się też i nad tym 2 godziny temu, olo163 napisał: Lub zwiększ budżet i szarpnij się na Moim zdaniem nie ma sensu. Miałem już kiedyś Motkę i działała podobnie, dla samej baterii nie ma sensu dopłacać. Chyba że coś ze Snapdragonem 8xx i amoledem jest poniżej 1k to biorę w ciemno Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 22 Maja 2021 Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 52 minuty temu, zbiku90 napisał: brak custom romów i małe skośnookie chujki robią w tle co chcą Kto co lubi Co te skośnookie takiego tam robią? Tak z ciekawości pytam bo syn śmiga od roku i jest ok. A jak to dzieciak 50 pomysłów na dobę. Szukaj za 1000 poco x3 pro snap 860 UFS3.1 i 120Hz w IPS-sie. Wydajnościowo nie do pobicia. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 22 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 17 minut temu, olo163 napisał: Co te skośnookie takiego tam robią W sumie to nie wiem Tak jak pisałem ważny dla mnie jest snapdragon bo pewnie będę zmieniał system zaraz Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 22 Maja 2021 Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 A co daje taka zmiana systemu? Kiedyś można było zyskać trochę miejsca i odchudzić system z softu operatora a teraz? Na UFS 3.1 i snap 860 wszystko smiga jak ta lala... Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 23 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2021 12 godzin temu, olo163 napisał: A co daje taka zmiana systemu? Nakładki beznadziejnie wyglądają, są nieintuicyjne i biorą więcej zasobów niż potrzeba. Jeśli android to jak najbardziej zbliżony do oryginału. Próbowałem się przyzwyczaić do MIUI ale wytrzymałem z 3 miesiące, tego się nie da używać nawet z podmienionym launcherem. Poza tym root i adaway to konieczność, nie mam zwyczaju oglądania reklam w aplikacjach czy w przeglądarce (chociaż firefox z ublockiem robi robotę w większości przypadków). X3 Pro na papierze wygląda bardzo dobrze ale za drogi - najtaniej widzę obecnie za 1050zł. Bardziej przemawia do mnie M3, za 549zł chyba nie ma konkurencji. Zastanawiam się także nad Moto G8 Power i Oppo A73. Z tych trzech co byście polecali? Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 23 Maja 2021 Udostępnij Napisano 23 Maja 2021 Wymagania masz "niecodzienne". Ja brałbym oppo a73 ze względu na amoleda reszta w porównaniu do moto podobna. M3 ma zaletę w postaci ceny tylko wg mnie. Za 550 jest opłacalny. Ja nie kupiłbym raczej żadnego z nich, ale ja nie robię rotów itp. Z amoledem jestem za pan brat od czasów galaxy s2, potem miałem s5 a teraz mam P20pro od huawei i z każdego byłem zadowolony mi zależy na ekranie, jakości zdjęć i baterii. Także wg mnie amoled!!! Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 23 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2021 10 minut temu, olo163 napisał: Ja brałbym oppo a73 ze względu na amoleda No właśnie miałem kiedyś amoleda w Lumii 735 i bardzo mi się podobał, dobra czytelność nawet w słońcu. Sprawdzę jeszcze jak się ma sprawa z bootloaderem i rootowaniem tego modelu. Motka ma tą zaletę że ma praktycznie czysty system i bardzo dobrą baterię. Mógłbym używać od razu po wyjęciu z pudełka bez kombinacji. Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 23 Maja 2021 Udostępnij Napisano 23 Maja 2021 No musisz zadecydować sam bo ja mam zupełnie inne wymagania, z każdego telefonu korzystałem od razu po wyjęciu z pudełka. Używam telefonów po około 3 lata (s2, s5, P20pro) Obecnego nie zmieniam bo po 1 działa ok, a po 2 czekam na rozwój 5G (większą dostępność w Polsce i spadek cen), ale jak będę kupował nowy to już pewnie coś 5G. 10 lat temu kupno flagowca jak dla mnie miało sens (dostawało się więcej) a i oferty u operatorów były inne (płaciło się mniej a nie kupowało na raty). P20pro kupiłem już sam za gotówkę i zrezygnowałem z abonamentu na rzecz prepaida gdzie za 25pln mam wszystko do bólu a Internetu nie potrafię wykorzystać, bo w domu jadę po wifi. W zeszłym roku kupiłem synowi note 8 pro 6/64 za 999 lub 949pln i wydajnościowo YT, internet, media, gry, bateria nie widzę różnicy między p20pro (za którego płaciłem około 2tys). Jedyne różnice to amoled i aparat, ale teraz za 1000 z groszem można kupić telefon kompletny wg mnie do używania a nie lansowania. Oczywiście dla osób mających specyficzne wymagania (roty) może jest trudniej ale dla osoby co wyjmuje z pudełka wgrywa kilka apek ze sklepu i używa nie ma problemu. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 23 Maja 2021 Udostępnij Napisano 23 Maja 2021 Z takich tańszych to mogę polecić redmi note 9 . Żona ma od pół roku . Ja mam półtora roku mi9t czyli telefon 2x droższy . Ale gdyby nie wyświetlacz amoled w moim to różnic wielkich nie widać . Aparat w note 9 robi nawet prawie takie same zdjęcia . Jak on się ma do poco m3 to nie wiem . A no tylko mediatek . Żona ma służbowy samsung a51 , a i tak woli korzystać z note 9 . Właśnie krzyczy , ze bateria w samsungu kiepska Cytuj Link to post Share on other sites
gothic1210 45 Napisano 23 Maja 2021 Udostępnij Napisano 23 Maja 2021 Mam od prawie roku Moto G8. Ogółem jestem zadowolony z wydajności. Aparat za dnia robi dobre foty, ale na nocne za bardzo nie licz. Wieczorem coś tam niby widać, ale jakość jest typowa dla tego segmentu cenowego. Telefonu używam podobnie jak ty, czyli jakieś komunikatory, apki banku i przejrzenie newsów w przeglądarce. Z social mediów nie korzystam, a jak już się zaloguje to w przeglądarce. Baterię ładuje co 4-6 dni, ale tak jak wspominałem ten telefon ma u mnie mega lekkie życie. Myślę, że typowemu użytkownikowi powinno na 2 dni styknąć. Z wad to w sumie rozczarowały mnie trochę aktualizacje andoirda (np w 11tce mam parę błędów). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 23 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2021 Testowałem kiedyś przez tydzień G7 power i była całkiem spoko tylko wyświetlacz był do du*y - 720p. W g8 widzę że dali lepszy i ku temu modelowi się skłaniam. Oppo niestety nie ma jakiegokolwiek wsparcia na XDA, do Motki widzę że jest TWRP więc ze zrootowaniem i odblokowaniem 5ghz wifi (fabrycznie ma zablokowane ) nie będzie problemu. Spróbuję jeszcze podkręcić procesor w Redmi (tak, da się) i zobaczę jak się będzie sprawował. Jak będzie ok to wymienię baterię i go trochę jeszcze pomęczę Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 23 Maja 2021 Udostępnij Napisano 23 Maja 2021 Szarpnij się na redmi note 10 Xiaomi Redmi Note 10 4+64GB (czarny) - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD Lub zaszalej z 10pro 120Hz i 732G Smartfon Xiaomi Redmi Note 10 Pro 6/64GB Szary NFC 10738193779 - Sklep internetowy AGD, RTV, telefony, laptopy - Allegro.pl i bedziesz miał spokój na 5 lat 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 23 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2021 Note 10 też bardzo fajny - amoled, snapdragon i pojemna bateria. Im dłużej szukam tym większy mętlik mam w głowie Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 23 Maja 2021 Udostępnij Napisano 23 Maja 2021 Znam ten ból, ale redmi spełnia twoje wymagania Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 23 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2021 Jeszcze realme 7 pro mi wpadł w oko Muszę się z tym przespać. Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 24 Maja 2021 Udostępnij Napisano 24 Maja 2021 Też dobra opcja, musisz pooglądać testy na YT i wyłapać kwestie które będą dla ciebie ważne jak jakość zdjęć czy czas pracy na baterii lub na co tam zwracasz uwagę. Tu suche dane z tabelki nie pomogą. I tym sposobem z 700pln wkraczamy w pułap 900-1000pln, ale wg mnie to rozsądne bo okolice 1000pln pozwalają kupić w miarę kompletny telefon - amoled, sensowna wydajność, sensowny aparat, sensowna bateria, nfc i taki telefon posłuży kilka ładnych lat! Jak się zdecydujesz daj znać. Przejrzyj może coś wychaczysz Jaki prezent na dzień dziecka i dzień matki? X-kom proponuje taniej sprzęt komputerowy, laptopy, smartfony, telewizory i peryferia | PurePC.pl OPPO A73 4/128GB AMOLED NFC Granatowy - Smartfony i telefony - Sklep komputerowy - x-kom.pl w promce za 649pln kod rabatowy: dziecko kod rabatowy: mama-2021 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 24 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2021 Oppo już definitywnie wyeliminowałem, za mała bateria i colorOS niby jest dosyć spoko ale wolę mieć jakiś wybór a wsparcia brak. Na placu boju pozostają realme 7 pro, redmi note 10,moto g8 power i poco x3 nfc. Jak to w budzetowkach kazdy ma swoje wady i zalety. Będę miał chwilę czasu to pooglądam recenzje i podejmę wybór. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 26 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 5 godzin temu, Krokorok napisał: Łączy cechy wszystkich telefonów, które wymieniłeś. Masz tutaj amoleda, snapdragona, dobrą baterię i przyzwoity aparat. Super combo No i namówiłeś mnie Tylko wziąłem z innego sklepu 100 pln taniej. MIUI mnie na 1000% odrzuci ale mam 14 dni na przetestowanie sprzętu, jak będzie spoko to wjeżdża LOS i mam nadzieję że kolejne 3 lata z głowy. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 27 Maja 2021 Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Nie będzie tak źle z tym miui . Używam tyle lat i nie mam co się do niego przyczepić . Nawet reklam nie ma , jak co niektórzy tu mówią . Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 27 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 32 minuty temu, jakub1t napisał: Nie będzie tak źle z tym miui Nie wiem jak teraz ale w starej wersji ikony apek były losowo porozrzucane po pulpitach, brak szuflady aplikacji którą można by posortować np. alfabetycznie Poza tym bardzo słabej jakości aplikacje do podstawowych rzeczy, ogólnie źle wspominam. Z Nova Launcherem dopiero było w miarę znośnie ale prawdziwą ulgę odczułem po całkowitej zmianie systemu. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 27 Maja 2021 Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 A to możesz być zawiedziony dalej Jakieś szuflady mogę włączyć . Ale ustawienie w kolejności alfabetycznej jest raczej nieobecne (przynajmniej ja tego nie widzę) . To akurat też mnie wkurza . Bo trzeba szukać aplikacji niewiadomo gdzie . Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 27 Maja 2021 Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Bo z telefonu to się dzwoni Panowie a aplikacje to się instaluje na komputerze a skróty na pulpicie W szufladzie to ja skarpetki trzymam 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 31 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2021 Testuje Note 10 od wczoraj i jest całkiem spoko. Wytrzymałem 24 godziny na fabrycznym launcherze a to o czymś świadczy Ogólnie MIUI od mojego ostatniego kontaktu trochę się ucywilizowało, sporo rzeczy da się spersonalizować. Szuflada z aplikacjami jest, automatycznie sortuje się alfabetycznie i wg kategorii - komunikacja, rozrywka, narzędzia itd. Sprzętowo też jest ok, na moje wymagania wystarcza. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts