Skocz do zawartości

Alcatel 1C / Android 8.1 - Telefon samoistnie się restartuje co kilka dni

Recommended Posts

Witam,

Mam taki problem: telefon j.w. sam się restartuje w zupełnie przypadkowych momentach. Dzieje się to różnie, mniej więcej co kilka dni, o różnych godzinach (np. w środku nocy).

Nie jestem w stanie określić żadnych okoliczności (poza tym że wtedy tylko leży w spokoju). Jedyne co udało mi się zauważyć to fakt, że dzieje się tak z włożoną kartą SIM - jak był bez karty to przez 2 tygodnie to się nie wydarzyło. Jak włożę SIM, to wtedy tak się zachowuje. Dodam że próbowałem z dwoma różnymi kartami SIM (od różnych operatorów) i to samo było.

Jest prawie pusty, nie ma nic dołożene (karta pamięci itp), poza oryginalnymi apkami jest dodatkowo chyba tylko jedna aplikacja pogodowa i tyle. Trochę ustawień zmienionych (takich typowo użytkowych). No zupełnie nic co by można podejrzewać

Android oczywiście zaktualizowany do najnowszego jaki on tam znajduje i proponuje.

Telefon był już na gwarancji ale pomimo mojego opisu nic nie zrobili, no bo sami nie są w stanie tego przyuważyć - zrobili tylko jakąś aktualizacje oprogramowania (nie napisali szczegółów) i chyba zostawili włączony USB debug. Oczywiście ta ich "naprawa" nic nie zmieniła.

Jeszcze może dopiszę jeden szczegół - wydawało mi się że nieistotny ale może jednak...
Czasami (raz na kilkanaście razy może) po obudzeniu ekranu (tzn. normalnie przyciskiem z boku) ekran tak dziwnie migocze (jakby częstotliwość odświeżania mu spadła czy coś). Po zgaszeniu i ponownym obudzeniu może ciutkę mniej, a po kilku razach przestaje. Ale w większości przypadków normalnie od razu jest. No i nie zależy to ani od stanu naładowania ani od tego czy się ładuje akurat czy nie.

Czy ktoś z Was ma jakiekolwiek sugestie co bym mógł zrobić albo sprawdzić żeby przynajmniej zidentyfikować co jest powodem tych restartów?

Myślę, że błąd zrobiłeś już na etapie decyzji zakupowej.

Wiem, że ten smartfon jest dosyć tani, ale nie warto oszczędzać na tego typu urządzeniach, bo wszystkie w tym przedziale cenowym będą problematyczne.

Ma on tylko 1GB pamięci RAM. Co prawda pracuje pod kontrolą Androida w edycji GO (taki Android "Lite"). Byle aplikacja jest w stanie z czasem sprawić, że RAMu po prostu zabraknie.

Restart następuje jak system nie jest w stanie zwolnić wystarczającej ilości pamięci RAM. W Android GO system zarządzania pamięcią jest dosyć "agresywny" i ubija aplikacje/usługi, jak nie pomoże to restartowi ulega launcher systemowy, a ostatecznie cały system.

To, co zaobserwowałeś z kartą SIM to raczej przyspiesza tylko proces, jak karta jest w slocie, bo wiele aplikacji aktywuje wtedy się w tle (m. in. zasobożerne usługi Google), jak jest sieć GSM/internet.

Reklamuj do skutku, a jak nie będą w stanie tego naprawić (a nie będą) to poproś o zwrot gotówki. Najlepiej użyj przy reklamacji rękojmi.

https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/rekojmia/

Następnym razem jak chcesz urządzenie z Androidem to celuj w coś z minimum 3GB RAM, a najlepiej 4GB RAM np. (Xiaomi) POCO M3.

Jest to dalej niska półka cenowa i myślę, że warto.

Edytowane przez Domker
W dniu 14.05.2021 o 18:30, Domker napisał:

[ ... ]

Dzięki za obszerną odpowiedź!

Jeśli chodzi o te restarty, to co zauważyłem to nigdy nie był taki normalny restart tzn. mam włączone dźwięki na wyłączenie/start i zawsze słyszałem tylko ten startowy, czyli tak jakby to nie był proces kontrolowany tylko po prostu "wylot" no i potem uruchomienie.

No chyba że ten systemowy restart w celu zwolnienia zasobów przebiega inaczej - jakoś "po cichu".

Myślisz że tak się może dziać?

Tzn. tak dopytuję, bo moje pierwsze skojarzenia to były że pamięć walnięta jest (jakieś losowe komórki) i stąd te nagłe wyloty.

A jeśli chodzi o tą rękojmę albo gwarancję to główny problem jest taki, że nie ma jak tego im udowodnić....  No bo jak telefon jest u nich np. przez jeden dzień no to się nic nie wydarzy no i se mogę reklamować nawet i 50 razy :-)

W dniu 16.05.2021 o 15:58, piotrgal napisał:

zawsze słyszałem tylko ten startowy, czyli tak jakby to nie był proces kontrolowany tylko po prostu "wylot" no i potem uruchomienie

Przy normalnym wyłączeniu jest robiony częściowy zrzut pamięci, jak przy hibernacji, a potem jest szybszy start, więc dźwięki jak ustawione to powinny być słyszalne.

Przy braku pamięci RAM jest "hard reboot", więc dźwięk zamykania nie występuje. Jeżeli restartowany jest tylko Lanucher to już w ogóle nic nie daje znać.

Co do udowodnienia, to każde urządzenie generuje logi, które same w sobie są dowodem.

Włącz ustawienia programistyczne i debugowanie USB. Na komputer pobierz sobie ADB: https://dl.google.com/android/repository/platform-tools-latest-windows.zip

Rozpakuj, otwórz w tym folderze cmd.exe. Podłącz smartfona przez USB, wpisz: "adb devices" i w smartfonie poprosi o uwierzytelnienie komputera, daj na tak.

Teraz po wpisaniu "adb devices" powinien być widoczny smartfon np.:

List of devices attached
34535sdfg        device

Wpisz "adb shell logcat -d > android.log"

Powinien wtedy pojawić się plik z logami z androida, można go w notatniku normalnie otworzyć. (katlaog z adb)

W logu będziesz mieć różne kategorie informacji oznaczone:

I    Informacja <-można zignorować
W    Ostrzeżenie <-można zignorować
E    Błąd <-ważne
F    Błąd krytyczny <-bardzo ważne

Coś powinieneś z tego wyczytać. Można to dołączyć jako dowód, że problem istnieje.

W każdym razie myślę, że zdają sobie sprawę z problemu (zapytaj kogoś znajomego, który takie urządzenia sprzedaje ile reklamacji ma ;-) )