kuba97 2 Napisano 6 Maja 2021 Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 Cześć. Mam soundbara Creative Stage V2 i chciałem zapytać, czy podłączenie go kablem optycznym będzie lepszym rozwiązaniem, niż HDMI? Jakość dźwięku może być lepsza? I czy da się uruchamiać soundbara razem z TV za pomocą jednego pilota po takim podłączeniu? Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 16 Maja 2021 Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 (edytowane) Optyk kończy się na próbkowaniu 96khz jest więc ograniczony i pozbawiony zakłóceń a standardowe nowsze hdmi na 192khz. To jest spora różnica w rozdzielczości sygnału. Jeśli chodzi ogólnie o jakość audio to w mojej opinii hdmi będzie znacznie lepsze (nie wspominając o połączeniach koaksjalnych). Edytowane 16 Maja 2021 przez Szarik 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Karister 842 Napisano 19 Maja 2021 Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 (edytowane) 96kHz, a 192kHz nie usłyszy, a optyk niweluje problem zakłóceń elektrycznych z kompa. Jedyny minus taki, że 5.1 będzie skompresowane po optyku, jeśli takowego używa. Raczej nie, bo ten soundbar to 2.1 Edytowane 19 Maja 2021 przez Karister Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 19 Maja 2021 Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 10 godzin temu, Karister napisał: [...] problem zakłóceń elektrycznych z kompa. [...] W dzisiejszych czasach nie jest to problem. Chyba że ktoś oszczędza na wszystkim, np. okablowaniu (ekranowanie). Cytuj Link to post Share on other sites
Karister 842 Napisano 19 Maja 2021 Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 40 minut temu, Revenant napisał: W dzisiejszych czasach nie jest to problem. Chyba że ktoś oszczędza na wszystkim, np. okablowaniu (ekranowanie). I tu się bardzo mylisz. Akurat gamingowy komputer z zasilaczem 1kW, nawet tym najlepszym, ma spore szanse siać na wyjściach typu USB. Aczkolwiek to mało istotne, bo autor pisał o HDMI z TV, czego nie doczytałem. Niemniej - nadal optyk z powodu izolacji galwanicznej. Cytuj Link to post Share on other sites
hexgde 9 Napisano 5 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 Zależy co i jak chcesz skonfigurować. Przykładowo XSX nie posiada optyka, więc pozostaje HDMI 2.1. Osobiście nie przeszkadza mi optyk, a 192 i 384 naprawdę ciężko dosłyszeć i przede wszystkim, trzeba mieć odpowiednie kolumny / głośniki. Cytuj Link to post Share on other sites
pawelsake 0 Napisano 27 Września 2021 Udostępnij Napisano 27 Września 2021 HDMI i to ultra speed jeśli masz wyście 2.1 a jak nie to zwykłe hdmi wystarczy/ Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts