Chcheckitout 0 Napisano 12 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 (edytowane) 4 minuty temu, bob napisał: W sensie z jego salonu do sypialni. Switch w sypialni nic ci nie da. 1. Router w salonie i drugi kabel do sypialni (wtedy musisz mieć 2 kable i jeden router który masz) 2. Router w sypialni i jeden kabel do salonu (wtedy musisz mieć jeden kabel i router w sypialni + swatcha lub router w trybie AP z 4 portami Lan żeby podpiąć TV i konsolę jak nie chcesz po WiFi w salonie) Ja bym opylił tego linksysa którego masz i wziął 2 tp-linki AX20 z meshem. Nie są takie drogie. Apki mają jeden port lub 2 LAN, więc do salonu AP np Deco w twoim wypadku się nie sprawdzi. 600 zł i jeden kabel. WiFi wszędzie. Jest to jakieś rozwiązanie. Już mi się wszystko kiełbasi. To będzie działać jak mesh ? Nie będzie się sprzęt przełączał, a będzie jedną siecią bez względu na to gdzie jestem ? Dodam, że internet na tę chwilę to 750 MB/s Edytowane 12 Maja 2021 przez Chcheckitout Cytuj Link to post Share on other sites
bob 68 Napisano 12 Maja 2021 Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 (edytowane) mesh ma tak działać, że jak sygnał jest słaby i urządzenie klienckie ma słaby sygnał, ale jeszcze działa, to odpina się od bieżącego APka i szuka drugiego z lepszym zasięgiem. U mnie w zakładzie mamy 2 apki na hali i 3 na biuro i jedną sieć. Jak chodzę po całej hali lub po biurowcu to zawsze mam WiFi. Sprawdź jeszcze czy jak Linksys byłby w przedpokoju na środku mieszkania to czy wszędzie nie będzie zasięgu. Do każdego pokoju po drodze będzie jedna ściana więc powinno chodzić. Mógłbyś TV i konsolę kablem podpiąć jakby router był w przedpokoju. Edytowane 12 Maja 2021 przez bob 1 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 12 Maja 2021 Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 No dobra a gdzie jest internet podłączony bo coś tego nie widzę? Cytuj Link to post Share on other sites
Chcheckitout 0 Napisano 12 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 4 godziny temu, cooger napisał: No dobra a gdzie jest internet podłączony bo coś tego nie widzę? Sypialnia RJ45 gniazdo i dalej czerwony kabel do salonu. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 13 Maja 2021 Udostępnij Napisano 13 Maja 2021 Moje rozwiązanie - router przy TV1, dalej kablem do miejsca gdzie jest TV2 i tam router skonfigurowany jako AP. Roamingu po tym nie będzie, ale jak pisałeś tam gdzie TV1 WiFi nie jest Ci potrzebne więc możesz mieć tam router bez WiFi lub z wyłaczonym radiem. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Chcheckitout 0 Napisano 13 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2021 Dziękuje Panowie @cooger i @bob Już wszystko wiem i działam dalej. Cytuj Link to post Share on other sites
Chcheckitout 0 Napisano 18 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2021 Wrócę do tematu, bo pojawiła się nowa koncepcja. Kabel z sypialni do salonu już w ścianie i wszystko jest skała. Na razie nic nie zmieniałem ze sprzętów, bo wszystko działa tak jak powinno, nawet TV po wifi nic nie przycina przy netflixach itp. Pytanie odnośnie NASa. Czy jeśli podepnę NAS przed routerem to rozdzieli mi sygnał ? Będzie działał w sieci lokalnej i będzie miał dostęp do internetu, czy tylko lokalnie ? Jeśli tylko lokalnie, to czy internet pójdzie do routera ? Chciałbym uniknąć zakupu drugiego routera, a NAS trzymać z dala od salonu i sypialni (cisza, a nie chcę dopłacać do pasywnych i ssd). Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 18 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2021 NAS wpinasz w dowolnym miejscu LANu. Jeśli ma dostęp do routera to ma też dostęp do internetu. Cytuj Link to post Share on other sites
Chcheckitout 0 Napisano 18 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2021 4 godziny temu, cooger napisał: NAS wpinasz w dowolnym miejscu LANu. Jeśli ma dostęp do routera to ma też dostęp do internetu. Ale czy rozdzieli mi internet tak jak router ? Sorry za takie pytania ale nie mam za dużego pojęcia o sieciach. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 18 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2021 Nas nie ,rozdziela' Internetu, tak jak pisałem wpinasz go w LAN. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts