Skocz do zawartości

Upgrade procesora

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Rebelmind,

Recommended Posts

Witam,

przymierzam się do wymiany procesora i chciałbym dorzucić/wymienić RAM. Mój aktualny zestaw to:

- Ryzen 1700

- MSI Tomahawk B450

- SilentiumPC Fortis 3

- HyperX Predator XMP 16GB 2x8GB 3333MHz DDR (chciałbym dołożyć/wymienić do 32)

- MSI GEFORCE RTX 2080 DUKE

- SeaSonic Focus Plus Gold 650W

- monitor Acer Nitro VG270UPBMIIPX (1440p 144Hz)

Proszę o radę, na który model Ryzen'a warto zwrócić uwagę i czy warto wymienić Mainboard/RAM, czy zostać przy tym co jest i dorzucić kolejne kości RAM.

Chcę zwiększyć wydajność zestawu głównie pod gry.

Edytowane przez starkypoo

Nie zgodzę się do końca z Tobą, @danieloslaw1. Praktycznie wszystkie sztuki Zen3, jakie widziałem robiły 3800 na pamiątkach w trybie Sync, a z tego co kojarzę to on z Predatorów nie wykręci praktycznie nic. Sprzedać, kupić zestaw min. 3600/16 (2x16 GB) i spróbować podkręcić do tych 3800 (po taniości takie coś https://allegro.pl/oferta/pamiec-crucial-ballistix-32gb-2x16gb-ddr4-3600-10626501848).

W zależności od tego w co kolega gra to wybór pozostaje między 5600x a 5800x (jeżeli jakieś strzelanki online to szedłbym jednak w stronę R7, którego sam mam i polecam /wcześniej był u mnie 5600x). 

• Dzięki 1
  • Popieram 1
  • 3 tygodnie później...

Odświeżam, żeby nie robić nowego tematu.

Oto mój plan. Pytanie do znających się bardziej, coś zmieniać/poprawić?

- Obudowa: Phanteks Enthoo Pro M -> zostaje

- Ryzen 1700 -> 5600x

- MSI Tomahawk B450 -> zostaje?

- SilentiumPC Fortis 3 -> Arctic Liquid Freezer II 2x140mm na front

- HyperX Predator XMP 16GB 2x8GB 3333MHz DDR -> Crucial Ballistix 32GB (2x16) 3600 MHz CL16

- MSI GEFORCE RTX 2080 DUKE -> MSI GeForce RTX 3070 SUPRIM X (kupiony)

- SeaSonic Focus Plus Gold 650W -> zostaje

- monitor Acer Nitro VG270UPBMIIPX (1440p 144Hz) -> zostaje

Napisano (edytowane)

Z tego co się orientowałem to już 280 jest ponad potrzeby. Ale mam dość dobrą ofertę więc raczej skorzystam, chyba, że ktoś mnie uprzedzi :) Co do reszty podzespołów, wszystko w porządku? 

Drugie pytanie, co gdyby udało mi się dorwać/wymienić 3070 na 6900XT/3080, rozumiem, że na pewno PSU do wymiany, a reszta?

Jednak ta "dość dobra" oferta za bardzo śmierdziała mi scam'em, więc kupiłem w innej promocji, już w sklepie, ARCTIC LIQUID FREEZER II 360

Edytowane przez starkypoo
  • Rozwiązanie

Jeśli masz Gpu chłodzone AC oraz Cpu z AiO to - o ile jest taka możliwość - lepiej wrzucić Rad na sufit, front zostawiając wolny (w sensie obsadzony wentami, które tłoczą chłodne powietrze do budy). Jeśli zostawisz Rad od AiO na froncie to będziesz podgrzewać sobie Gpu / ssd. 

• Lubię to 1
  • Popieram 1