Skocz do zawartości

Problem z instalacją Windows 10 na nowym komputerze


Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez marko22,

Recommended Posts

9 minut temu, marko22 napisał:

Tak. Właśnie domyślne ustawienia. To cóż mam Ci poradzić. Jeśli pen z obrazem jest ok, to problemu bym szukał w dysku, na którym chcesz instalować. Spróbuj instalacji na SATA. Tym, co odpiąłeś. A wyjmij M.2. Jak to już nie pójdzie, to nie wiem, co jest grane.


Spróbuję tak, szkoda by było bo plan był żeby Windows postawić na tym dysku ssd. Dysk nowy dopiero co przyszedł. Ale sprawdzę.
Dzięki

Link to post
Share on other sites

Tu chodzi tylko o sprawdzenie. Jeśli pójdzie na SATA, to i na m.2 musi. Pytanie tylko, dlaczego nie chce. Jeśli na SATA zainstalujesz normalnie, to problemu bym szukał właśnie w dysku m.2. Jeśli będziesz miał to samo, to szukaj winy w penie i obrazie. Może błędnie ściągnięty. Warto użyć kreatora tworzenia iso, zamiast ściągać cały obraz. No tak....tylko że kreator jest pod windows :) Więc pozostaje inny komp.

Oczywiście CSM masz wyłączone w biosie?

Edytowane przez marko22
Link to post
Share on other sites
19 minut temu, marko22 napisał:

Tu chodzi tylko o sprawdzenie. Jeśli pójdzie na SATA, to i na m.2 musi. Pytanie tylko, dlaczego nie chce. Jeśli na SATA zainstalujesz normalnie, to problemu bym szukał właśnie w dysku m.2. Jeśli będziesz miał to samo, to szukaj winy w penie i obrazie. Może błędnie ściągnięty. Warto użyć kreatora tworzenia iso, zamiast ściągać cały obraz. No tak....tylko że kreator jest pod windows :) Więc pozostaje inny komp.

Oczywiście CSM masz wyłączone w biosie?

Tak, CSM wyłączone. 

Rozumiem, przeszło mi też przez myśl aby sprawdzić to np. przez zainstalowanie chociażby linuxa na tym m.2 czy wszystko gra.
No nie spodziewałem się, że to może być takie kłopotliwe, aby zainstalować Windowsa... Kiedyś wkładało się płytkę z XP i wszystko grało :rotfl:.
 

Pytałem wiele razy ale nikt nie zdołał mi odpowiedzieć.
Czy wypalenie obrazu iso na płycie rozwiązało by moje wcześniejsze problemy?

Link to post
Share on other sites

Masz napęd w tym kompie? Po co się bawić w płyty, jak pen usb jest o wiele lepszym rozwiązaniem? I szybszym. Sprawdź najpierw instalację z drugim dyskiem. Później można kombinować dalej, jak nie pójdzie.

Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, marko22 napisał:

Masz napęd w tym kompie? Po co się bawić w płyty, jak pen usb jest o wiele lepszym rozwiązaniem? I szybszym. Sprawdź najpierw instalację z drugim dyskiem. Później można kombinować dalej, jak nie pójdzie.

 

Nie, nie mam napędu i musiałbym takowy zakupić.

Spróbuję jak wrócę do domu zainstalować na tym dysku sata, a jak się uda (mam nadzieję) to przeniosę system na dysk m.2.

 

Link to post
Share on other sites
Teraz, marko22 napisał:

Nonsens :) Próbuj. Później zobaczymy.

Wiem, po prostu łudziłem się choć trochę, że będzie "prościej" w ten sposób.

20 godzin temu, marko22 napisał:

Masz napęd w tym kompie? Po co się bawić w płyty, jak pen usb jest o wiele lepszym rozwiązaniem? I szybszym. Sprawdź najpierw instalację z drugim dyskiem. Później można kombinować dalej, jak nie pójdzie.

No i niestety...
Najpierw próbowałem pokombinować z tym dyskiem m.2 i udało się utworzyć partycję na którą zaczął się instalować system Windows lecz przed tym wyskoczył komunikat, że partycja jest uporządkowana w systemie GPT i czy chcę kontynuować. Po kliknięciu dalej, instaluje się system Windows ale na koniec wyskakuje komunikat, że system nie może przygotować komputera do rozruchu w następnej fazie instalacji...

Podpiąłem ten odpięty dysk na sata i tam niestety nie mogę utworzyć żadnej partycji i nie mogę tam zainstalować systemu bo pliki są utworzone w systemie MBR...

Ręce mi już naprawdę opadają...
Sam nie wiem czy obraz Windowsa jest zwalony czy coś z tym dyskiem jest nie tak 

20210418_113808_HDR.jpg

20210419_091851.jpg

20210419_092608_HDR.jpg

20210419_093239_HDR.jpg

20210419_094534_HDR.jpg

23 godziny temu, marko22 napisał:

Masz napęd w tym kompie? Po co się bawić w płyty, jak pen usb jest o wiele lepszym rozwiązaniem? I szybszym. Sprawdź najpierw instalację z drugim dyskiem. Później można kombinować dalej, jak nie pójdzie.

No i niestety...
Najpierw próbowałem pokombinować z tym dyskiem m.2 i udało się utworzyć partycję na którą zaczął się instalować system Windows lecz przed tym wyskoczył komunikat, że partycja jest uporządkowana w systemie GPT i czy chcę kontynuować. Po kliknięciu dalej, instaluje się system Windows ale na koniec wyskakuje komunikat, że system nie może przygotować komputera do rozruchu w następnej fazie instalacji...

Podpiąłem ten odpięty dysk na sata i tam niestety nie mogę utworzyć żadnej partycji i nie mogę tam zainstalować systemu bo pliki są utworzone w systemie MBR...

Ręce mi już naprawdę opadają...
Sam nie wiem czy obraz Windowsa jest zwalony czy coś z tym dyskiem jest nie tak 

 

Zainstalowałem bez problemu Ubuntu i wszystko grało także jakiekolwiek uszkodzenie sprzętu odpada. :/

Link to post
Share on other sites

Ach te powiadomienia.... Gdybym nie zajrzał, to nie wiedziałbym, że zrobiłeś edycję. 

Ok. Na dysku SATA miałeś jakieś partycje? Usuwałeś je po wybraniu dysku do instalacji? No nie chce mi się wierzyć, że takie problemy są z instalką windy..... Można gdybać, że pod tym Makiem coś poszło nie tak. Nie masz dostępu do innego kompa z Win, żeby utworzyć jeszcze raz pena? 

Nie twórz żadnych partycji, tylko jeśli są jakiekolwiek, usuń. Wskaż po usunięciu cały dysk. Będzie tylko jedna pozycja z jego nazwą. Instalator zajmie się resztą. 

Edytowane przez marko22
Link to post
Share on other sites
15 godzin temu, marko22 napisał:

Ach te powiadomienia.... Gdybym nie zajrzał, to nie wiedziałbym, że zrobiłeś edycję. 

Ok. Na dysku SATA miałeś jakieś partycje? Usuwałeś je po wybraniu dysku do instalacji? No nie chce mi się wierzyć, że takie problemy są z instalką windy..... Można gdybać, że pod tym Makiem coś poszło nie tak. Nie masz dostępu do innego kompa z Win, żeby utworzyć jeszcze raz pena? 

Nie twórz żadnych partycji, tylko jeśli są jakiekolwiek, usuń. Wskaż po usunięciu cały dysk. Będzie tylko jedna pozycja z jego nazwą. Instalator zajmie się resztą. 

Kupiłem nawet nowy dysk ssd i odpiąłem wszystkie inne łącznie z tym m.2 i niestety dalej to samo...
Może to wydawać się dziwne ale mało ludzi u mnie korzysta z komputerów... Większość osób gra po prostu na konsolach i neta przeglądają na smartfonie i nic więcej im nie potrzeba.
Też jestem w szoku, że takie problemy są przy instalacji Windows....

 

13 godzin temu, zbiku90 napisał:

Nie chce mi się czytać całego wątku. Czy przygotowałeś instalkę pod windowsem pod GPT (media creation tool albo rufus)? Jeśli tak to nie powinno być żadnych problemów.

Mam obecnie tam linuksa zainstalowanego. Wykonuję format w formacie GPT i kopiuje pliki z obrazu Windows na pendrive.  Mam zainstalowane Wine i Rufus się odpala ale nie mogę wybrać nośnika więc coś nie do końca gra. Media Creation tool też nie rusza.

Link to post
Share on other sites
5 minut temu, zbiku90 napisał:

@mario5508 Mieszkasz w Polsce? Jeśli tak to daj namiar na priv, wyślę ci gotowego pendraka pod UEFI. Będzie chyba najszybciej.

Mieszkam, byłoby super.
Już podaję na priv.

Teraz, marko22 napisał:

@zbiku90... Ja myślałem inaczej. Albo spróbować przez team viewer zamapować tego pena i utworzyć mu ten system. Chyba się da. Nie sprawdzę teraz bo w trasie jestem. Po 15 będę w domu. 

To jak Panowie radzicie? Bo nie wiem co począć...
Oczywiście odwdzięczę się za pomoc :)

Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, mario5508 napisał:

Oczywiście odwdzięczę się za pomoc

Przestań :) Forum jest po to, żeby sobie pomagać. Mnie to też męczy i ciekawi :D Możemy spróbować po 15. Team viewer na Mac jest. A @zbiku90może Ci wysłać tak czy inaczej. 

  • Popieram 1
Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, marko22 napisał:

Przestań :) Forum jest po to, żeby sobie pomagać. Mnie to też męczy i ciekawi :D Możemy spróbować po 15. Team viewer na Mac jest. A @zbiku90może Ci wysłać tak czy inaczej. 

Ok dzięki Panowie :)
Mnie tym bardziej męczy bo od paru dni miał już Windows hulać,a tu lipa....
Ok to poczekam po tej 15 :)

Link to post
Share on other sites

@mario5508 Pendrak wysłany ;)Testowałem u siebie i bez problemu wykrył obydwa dyski NVME, na jednym błąd wywaliło bo nawet nie wiedziałem że ma tabelę MBR :D Także musi działać, tylko kilka uwag:

1. CSM, Legacy mode itp. MUSI być WYŁĄCZONE w biosie. Czysty tryb UEFI jest wymagany żeby sterownik NVME się poprawnie załadował. Jest wbudowany w win10 jak pisałem, ale instalka musi być pod UEFI/GPT co też uczyniłem, a jest ciężkie do ogarnięcia pod MacOS, linux. Niby możliwe z tego co na szybko znalazłem ale dużo klepania komend w terminalu.

2. Jeśli wcześniej robiłeś jakieś partycje to usuń wszystkie i pozwól instalatorowi utworzyć swoje własne, będzie pewność że wszystko jest kompatybilne pod windows.

3. Zapewniam że nie ma żadnych backdoorów, trojanów, rootkitów itp. Jak podepniesz go pod windowsem to możesz dostać komunikat że są błędy na dysku i wymaga skanowania. NIE wybieraj opcji skanuj i napraw, kontynuuj bez skanowania. Jak chcesz możesz go przejechać wszystkimi możliwymi skanerami antywirusowymi, jest tylko czysta instalka win10, pobrana dzisiaj z oficjalnej strony MS. Masz moje słowo ;)

4. OPCJONALNIE! Czasem trzeba na czas instalacji wyłączyć secure boot w biosie. Gdyby były jakieś problemy to znajdź opcję secure boot -> clear keys i wyczyść wszystkie klucze i wyłącz secure boot całkowicie na czas instalacji. Później jak już wejdzie do pulpitu to można włączyć z powrotem. Nie wnikałem zbytnio z czym to jest związane ale też nie jest konieczne w większości przypadków, więc najpierw spróbuj na włączonym bez kombinacji.

 

Miałem napisać na priv ale może się przydać innym osobom męczącym się z instalacją windowsa na dysku NVME. Czekamy na raport z instalacji. Pendrak przygotowany programem Rufus 3.13 w trybie UEFI/GPT z oryginalnego obrazu ver 20H2. Jakby co to kontakt do mnie będziesz miał na etykiecie więc dzwoń/pisz śmiało w razie problemów.

 

 

Link to post
Share on other sites
Napisano (edytowane)
8 minut temu, zbiku90 napisał:

@mario5508 Pendrak wysłany ;)Testowałem u siebie i bez problemu wykrył obydwa dyski NVME, na jednym błąd wywaliło bo nawet nie wiedziałem że ma tabelę MBR :D Także musi działać, tylko kilka uwag:

1. CSM, Legacy mode itp. MUSI być WYŁĄCZONE w biosie. Czysty tryb UEFI jest wymagany żeby sterownik NVME się poprawnie załadował. Jest wbudowany w win10 jak pisałem, ale instalka musi być pod UEFI/GPT co też uczyniłem, a jest ciężkie do ogarnięcia pod MacOS, linux. Niby możliwe z tego co na szybko znalazłem ale dużo klepania komend w terminalu.

2. Jeśli wcześniej robiłeś jakieś partycje to usuń wszystkie i pozwól instalatorowi utworzyć swoje własne, będzie pewność że wszystko jest kompatybilne pod windows.

3. Zapewniam że nie ma żadnych backdoorów, trojanów, rootkitów itp. Jak podepniesz go pod windowsem to możesz dostać komunikat że są błędy na dysku i wymaga skanowania. NIE wybieraj opcji skanuj i napraw, kontynuuj bez skanowania. Jak chcesz możesz go przejechać wszystkimi możliwymi skanerami antywirusowymi, jest tylko czysta instalka win10, pobrana dzisiaj z oficjalnej strony MS. Masz moje słowo ;)

4. OPCJONALNIE! Czasem trzeba na czas instalacji wyłączyć secure boot w biosie. Gdyby były jakieś problemy to znajdź opcję secure boot -> clear keys i wyczyść wszystkie klucze i wyłącz secure boot całkowicie na czas instalacji. Później jak już wejdzie do pulpitu to można włączyć z powrotem. Nie wnikałem zbytnio z czym to jest związane ale też nie jest konieczne w większości przypadków, więc najpierw spróbuj na włączonym bez kombinacji.

 

Miałem napisać na priv ale może się przydać innym osobom męczącym się z instalacją windowsa na dysku NVME. Czekamy na raport z instalacji. Pendrak przygotowany programem Rufus 3.13 w trybie UEFI/GPT z oryginalnego obrazu ver 20H2. Jakby co to kontakt do mnie będziesz miał na etykiecie więc dzwoń/pisz śmiało w razie problemów.

OK Dzięki Wielkie! Oczywiście dam znać.
Jeszcze marko22 mi bardzo pomaga ogarnąć wszystko.

 

11 godzin temu, mario5508 napisał:

OK Dzięki Wielkie! Oczywiście dam znać.
Jeszcze marko22 mi bardzo pomaga ogarnąć wszystko.

 

UDAŁO SIĘ! Chciałem tutaj oficjalnie serdecznie podziękować użytkownikowi Marko22 za poświęcony czas (kilka godzin) walki z obrazem iso na pendrive :)
Cieszę się, że udało mi się trafić na profesjonalistę :)

Zbiku90, dzięki również za zainteresowanie tematem i profesjonalnym podejściem :)
Pendrive będę mieć w razie "W". Podaj na pw numer telefonu, oddam za paczkomat i przeleje coś za pendrive :)
 

Edytowane przez mario5508
  • Lubię to 1
  • Dzięki 1
Link to post
Share on other sites
  • 2 tygodnie później...
W dniu 21.04.2021 o 20:34, mario5508 napisał:

Cieszę się, że udało mi się trafić na profesjonalistę

Ja jestem samoukiem, nie profesjonalistą ;) A pierwsze kroki z windą stawiałem na wersji 95 kasując klucze rejestru i patrząc, kiedy system przestanie reagować :D Później książka "Win95 dla Opornych", a dalej to już poszło samo.....

Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...