pierotez 4 Napisano 27 Marca 2021 Udostępnij Napisano 27 Marca 2021 (edytowane) Witam po latach. Sprzęt stoi i się kurzy chodząc na wolnych obrotach. Parę razy chciałem przyśpieszyć mu działanie ale że i tak ładnie, szybko działał to słomiany zapał brał górę. Summa-summarum poobniżałem tylko maksymalnie opóźnienia ramom a chłodzonko True Spirit140W i parę 140-ek w budzie sennie i leniwie obniża tempy do 30 paru st. i ani myśli aby dać więcej. No ale tak dłużej nie może być! Terabajty małych plików do obróbki, drugi dysk m.2 do rawera i fotopsuja, fajny ram i wyrzucona stara grafa. Aż się prosi o o podkręcenie CPU 8086K który odkupiłem od 1 użytkownika chodził u niego 5,2 Ghz na 1,42V, skalp zrobiony miał w zakładzie z pastą Ciekły Metal Silver. Uw użytkownik wysłał mi skany stabilnych i przetestowanych w zakładzie ustawień abym sobie je powielił na mojej płycie, (jego Asus a moja Asrock i trochę nowsza) No alee... 1. Moje pytanie do Was czy mogę w pełni wykorzystać poradnik OC Karola, jest on napisany w oparciu o podstawkę 1155 i nie wiem czy w chipsecie z390 nie zaszło już za sporo zmnian?! 2. Słuchajcie czy mam zaczynać od początku czyli LLC: Regular (0%) / Medium (25%) i Ai Overclock Tuner – Manual / BCLK – 100,0 czyli jechać o 100Mhz? Czy może od razu na Extreme (100%) jak wiem że procek poszedł stabilnie na 5,2 3. Może ktoś łopatą wytłumaczy czy ja będę podkręcał offsetem czy mnożnikiem bo jak czytam to kreńćka już dostałem 4. Czy programy kontrolne CPU-Z, RealTemp i LinX 0.6.4 wystarczą aby to sprawnie wykonać z poziomu uefi? 5. OK, zaczynam ponieważ zależy mi na tym aby do jutra otrzymać jakieś sensowne wyniki, w tym czasie Wasze porady na miarę złota - zacznę od wbijania wszystkich ustawień które Karol poruszył w punktach: Zmiana ustawień BIOS/UEFI, Podkręcanie CPU z poziomu BIOS/UEFI z pominięciem chyba LLC najniższych i od razu High (50%) ale proszę sprostować jak by co. W miarę postępów pozwolę sobie pisać o wynikach mojej akcji! Ups! Słuchajcie co jest nie tam!! Wiem że jestem w sofcie laikiem (wolę hardware ) ale nie do końca rozumiem. W biosie poustawiałem wszystko jak trzeba, z zegarem jechałem 4.7-5.1 co 100Mhz a w/w programy w bezczynności pokazują poniżej na procesorze 800Mhz przy 0,75V a w teście 5,3! przy 1,47V!! Ciekawe co by było jak bym spróbował ponad 5.2Ghz Czemu takie duże napięcie 2 ostatnie zdjęcia i po Ups! to Edyta po 5h walki. Edytowane 27 Marca 2021 przez pierotez Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 28 Marca 2021 Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 16 godzin temu, pierotez napisał: jego Asus a moja Asrock dyskretna różnica, topka vs bieda 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
danieloslaw1 154 Napisano 28 Marca 2021 Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 (edytowane) asrock to nie bieda ale luz. Lls musisz dać takie żeby napiecie w biosie bylo jaknajblizsze temu co cpu podaje. 5.3ghz to moze byc za duzo na tego procka. zostan na 5.2 albo nawet na 5.1. AVX dajesz -2. napiecie nie moze przekraczać 1.4v Sciagnij aida64 i odpal sam test fpu. zobaczysz temperaturke. Te 70cos stopni to masz bez avx. na 100%. w teście avx bedziesz miał 110stopni Edytowane 28 Marca 2021 przez danieloslaw1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pierotez 4 Napisano 28 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 7 godzin temu, zbiku90 napisał: dyskretna różnica, topka vs bieda Noo może nie ma jak asusy możliwości wbicia cpu vcore na sztywno. 6 godzin temu, danieloslaw1 napisał: asrock to nie bieda ale luz. Lls musisz dać takie żeby napiecie w biosie bylo jaknajblizsze temu co cpu podaje. 5.3ghz to moze byc za duzo na tego procka. zostan na 5.2 albo nawet na 5.1. AVX dajesz -2. napiecie nie moze przekraczać 1.4v Sciagnij aida64 i odpal sam test fpu. zobaczysz temperaturke. Te 70cos stopni to masz bez avx. na 100%. w teście avx bedziesz miał 110stopni Wieczorkiem pokombinujemy, napaliłem się jaz zobaczyłem 5,4 no ale cokolwiek w windzie ruszyć i napięcie skacze jak oszalały. Teraz zostawiłem 5,1 i przy firefoxie rzadko ruszy powyżej 0,8V Właśnie będę musiał ogarnąć jak i co z tym napięciem bo jeszcze nie bardzo wszystko rozumiem. No ale nauka bezcenna Cytuj Link to post Share on other sites
danieloslaw1 154 Napisano 28 Marca 2021 Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Nic Ci nie da 5.4ghz jak to masz puste albo niestabilne mhz. Najlepiej 5.1-5.2ghz i avx -2. pamietaj zeby nie przekraczać 1.4v i 100stopni w teście fpu w aida64 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pierotez 4 Napisano 28 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 (edytowane) Dobra ogarniam jeszcze ustawienia. Narazie I. SpeedStep - włączony, I. Speed Shift i BCLK Spread Spectrum wyłączone. All Core 51, CPU Cache Ratio 47, C1 3 6 7 10 wyłączone ale CPU C States Suppot zostawiłem oraz Package C State Support i CFG Lock też bo nie wiedziałem. Nie mogę znaleźć: CPU EIST Function aby go wyłączyć, Ai OC Tuner ale to chyba od XMP który mam wbity na auto, CPU Current Capability aby zwiększyć do ponad 100%. Na stocku zostawiam: PCH, VCCIO, PLL-e, VCCSA i inne napięia obok. No to jedziemy: All Cores - 51, CPU Cache ratio - 45, AVX Ratio Off. niestety na 1 (nie idzie ustawić na minus?!!!!), Voltage Mode - Normal Mode (może Extreme??), CPU Core/Cache - Fixed V - 1.350V (nie za mało?), CPU LLC Vol - Level-2 (może 1 - maxymalny) GT Core/Cahe V i GT LLC zostawiam bo nie wiem po co. Jedziemy z aida64e. Edyta po testach: A więc tak w testach aida64 30 minut: Przy 5.1 1,300V LLC-2 AVX+1 temperatury max na rdzeniach 76-82, vcory podbite do 1,312-1,344. Przy 5.4 1,365V LLC-1 AVX+1 max tempy 85-93, vka podbita do 1,376V. Zegary w teście oczywiście -100Mhz ze względu na AVX+1. Edyta 2: Dodam że 5.5Ghz 1,4V bootowało do Windowsa ale próba testu i zamrożenie i niebieski ekran! Na ile proponujecie zostawić? 13 godzin temu, pierotez napisał: Dobra ogarniam jeszcze ustawienia. Narazie I. SpeedStep - włączony, I. Speed Shift i BCLK Spread Spectrum wyłączone. All Core 51, CPU Cache Ratio 47, C1 3 6 7 10 wyłączone ale CPU C States Suppot zostawiłem oraz Package C State Support i CFG Lock też bo nie wiedziałem. Nie mogę znaleźć: CPU EIST Function aby go wyłączyć, Ai OC Tuner ale to chyba od XMP który mam wbity na auto, CPU Current Capability aby zwiększyć do ponad 100%. Na stocku zostawiam: PCH, VCCIO, PLL-e, VCCSA i inne napięia obok. No to jedziemy: All Cores - 51, CPU Cache ratio - 45, AVX Ratio Off. niestety na 1 (nie idzie ustawić na minus?!!!!), Voltage Mode - Normal Mode (może Extreme??), CPU Core/Cache - Fixed V - 1.350V (nie za mało?), CPU LLC Vol - Level-2 (może 1 - maxymalny) GT Core/Cahe V i GT LLC zostawiam bo nie wiem po co. Jedziemy z aida64e. Edyta po testach: A więc tak w testach aida64 30 minut: Przy 5.1 1,300V LLC-2 AVX+1 temperatury max na rdzeniach 76-82, vcory podbite do 1,312-1,344. Przy 5.4 1,365V LLC-1 AVX+1 max tempy 85-93, vka podbita do 1,376V. Zegary w teście oczywiście -100Mhz ze względu na AVX+1. Edyta 2: Dodam że 5.5Ghz 1,4V bootowało do Windowsa ale próba testu dalo zamrożenie i niebieski ekran! Na ile proponujecie zostawić? Edytowane 29 Marca 2021 przez pierotez Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts