Skocz do zawartości

Single core w CPU-Z 8700k

Recommended Posts

Temat raczej krótki bo proste pytanie,
Ile macie single core na swoich 8700k lub czegoś podobnego.
Wydaję mi się że jest coś nie tak bo u mnie jest to tylko wartość 460 
8700k delid, podkręcony tylko do 4,8ghz (bo wyżej wywalało błędy nawet na 1,40v, limity wszystko zdjęte w biosie)
Cache na 4,6ghz

Czy ta wartość 460 jest prawidłowa?
Pytam bo patrzę ile leakowany 11900k wyciagnął a tam na dole 9700k ktory ma tylko 8 rdzeni zamiast 6, a ma aż ponad 100 pkt w single core niz mój? nawet jesli wartosc 11900k jest zla to i tak widac inne procki.

Zaczalem watpic czy mój 8700k to nie jakis fejk
Tym bardziej jak na reddicie goscie osiagaja po 580 po OC z 8700k, a te wartosci ze screena z innymi prockami, to pewnie bez OC są :O? WTF

leak.png

Edytowane przez forii
  • forii zmienił tytuł na Single core w CPU-Z 8700k (Hyperthreading w windows OFF - bios na ON)
1 godzinę temu, forii napisał:

Czy ta wartość 460 jest prawidłowa?

- posiadam dwa kompy w jednym 4790k, w drugim 10850K - w obu przypadkach CPU-Z pokazuje ponad 5-8% więcej na + moich procków w porównaniu do referentów z bazy cpu-z

albo masz skopanego proca albo coś nie tak z zarządzaniem energią albo ...nie wiem :)

- może temperatury łapie zbyt wysokie i go ścina na mocy

- może zasilanie płyty się nie wyrabia, no tych może trochę można by znaleźć

- a może procek już dogorywa (?)

Edytowane przez Elomin

Zarządzenie energią mam wszystko wymaksowane, zdjętę limity. Siędze w tweakowaniu od paru lat.

Posprawdzalem inne strony i faktycznie 460~ to poprawna wartość w cpu-z na single core, zreszta referenty mają tyle samo w cpu-z

Edytowane przez forii

U mnie wg CPU-Z 8700K powinien mieć 550pkt, zresztą mój 3600X na 4,2ghz ma bez problemu ok. 515pkt. Może coś to tweakowanie jednak nie wyszło, w ogóle to po co wyłączasz HT jak grasz w grę która lubi dużo rdzeni a potem się dziwisz że masz niższy fps od innych? :D

Zrzut ekranu 2021-03-23 150317.png

• Haha 1
  • forii zmienił tytuł na Single core w CPU-Z 8700k
8 minut temu, zbiku90 napisał:

U mnie wg CPU-Z 8700K powinien mieć 550pkt, zresztą mój 3600X na 4,2ghz ma bez problemu ok. 515pkt. Może coś to tweakowanie jednak nie wyszło, w ogóle to po co wyłączasz HT jak grasz w grę która lubi dużo rdzeni a potem się dziwisz że masz niższy fps od innych? :D

Zrzut ekranu 2021-03-23 150317.png

Niezły i tak wynik, ale myślę że to przez Twoje ramy, widzę że masz CR1 zamiast na CR2, mega dobry wynik z tym 3733 na 16 i cr1 jeszcze. Choć i tak nie wiem czemu mam 460 tylko. Jaki windows i wersja?

BTW. Walnąłem się z tym HT (hyperhtreading), to mam włączone wiadomo, bo to must have.

Pomyliłem ten temat HT z HPET (high resolution even timer) który pomaga uzyskać Timer Resolution na najniższą wartość itd w przypadku wyłączenia go z poziomu windowsa (w bios zawsze ON)
https://forum.pclab.pl/topic/1252012-hpet/

Edytowane przez forii
52 minuty temu, forii napisał:

Jaki windows i wersja?

Windows 10 20H2

52 minuty temu, forii napisał:

Pomyliłem ten temat HT z HPET (high resolution even timer) który pomaga uzyskać Timer Resolution na najniższą wartość itd w przypadku wyłączenia go z poziomu windowsa (w bios zawsze ON)

Kojarzę temat, też to wyłączałem kiedyś chyba

Pobrałem jeszcze najnowszą wersję CPU-z niebrandowaną ROG i tam jest benchmark ver 19.01.64 (AVX2) beta. Wynik wielordzeniowy się obniżył poniżej 4k ale jednordzeniowy nawet wyższy, ponad 525pkt. Nie wiem skąd te 460 u ciebie ale coś jest nie halo, tyle mniej więcej to i7-4790K miał :co: Którą wersję tego benchmarka robisz?

Zrzut ekranu 2021-03-23 161051.png

No teraz to całkiem inaczej wygląda, tak powinno być po lekkim OC więc z procesorem wszystko w porządku ;)

4 godziny temu, forii napisał:

BTW. Walnąłem się z tym HT (hyperhtreading), to mam włączone wiadomo, bo to must have.

Tak nie końca, niektórzy wyłączają HT bo można wyżej wykręcić wtedy i się przydaje do starszych gierek na DX 10/11. No ale do warzone to im więcej rdzeni tym lepiej, więc faktycznie must have.

Call of Duty: Warzone PC Performance Review and Optimisation Guide

Godzinę temu, zbiku90 napisał:

No teraz to całkiem inaczej wygląda, tak powinno być po lekkim OC więc z procesorem wszystko w porządku ;)

Tak nie końca, niektórzy wyłączają HT bo można wyżej wykręcić wtedy i się przydaje do starszych gierek na DX 10/11. No ale do warzone to im więcej rdzeni tym lepiej, więc faktycznie must have.

Call of Duty: Warzone PC Performance Review and Optimisation Guide

Tak, dokładnie, źle to ująłem, w moim przypadku must have bo ja tylko Warzone :D
Co do tych rdzeni no to ciekawy temat i kontrowersyjny, bo mówią że 10900k z uwagi na 10 rdzeni bedzie lepszy niz 8 rdzeniowiec wymaksowany 11900k, a jak bedzie to sie okaze po testach