Sabiox 0 Napisano 20 Marca 2021 Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Zastanawiam się na kupnem 28 calowego monitora 4k i podłączeniem go do laptopa tak, aby korzystać z niego jako z głównego ekranu albo pracować na dwóch, tylko zastanawiam się czy jest sens kupować 4K jeśli i tak bym miał 1080p. Tutaj jest specyfikacja mojego laptopa: AMD Ryzen 4800H z Radeon Graphics 2.9GHz (tak przy okazji, da się jakoś zmienić limit taktowania i czy jest to bezpieczne, ponieważ "na papierze" jest napisane 2.9-4.2 GHz?) RTX 2060 32GB RAM Matryca 144Hz 1080p Windows 10 Home Będę wdzięczny za odpowiedź :) Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 20 Marca 2021 Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 3 godziny temu, Sabiox napisał: tak przy okazji, da się jakoś zmienić limit taktowania i czy jest to bezpieczne, ponieważ "na papierze" jest napisane 2.9-4.2 GHz? 4,2ghz to maksymalne taktowanie przy obciążeniu jednego rdzenia, przy maksymalnym obciążeniu wszystkich rdzeni powinno być niższe. Pewnie poniżej 4ghz ale nie mogę znaleźć dokładnych danych dla tego procesora. Jeśli bios i chłodzenie pozwalają to powinno dać się go podkręcić np. w Ryzen Master. 3 godziny temu, Sabiox napisał: Zastanawiam się na kupnem 28 calowego monitora 4k i podłączeniem go do laptopa tak, aby korzystać z niego jako z głównego ekranu albo pracować na dwóch, tylko zastanawiam się czy jest sens kupować 4K jeśli i tak bym miał 1080p. 2060 powinien bez problemu obsłużyć 4k, tylko kwestia użycia odpowiedniego kabla. Dla 60hz będzie to HDMI Premium High Speed/2.0 lub Display Port z obsługą minimum HBR2/1.2 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Sabiox 0 Napisano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 (edytowane) 22 godziny temu, zbiku90 napisał: 4,2ghz to maksymalne taktowanie przy obciążeniu jednego rdzenia, przy maksymalnym obciążeniu wszystkich rdzeni powinno być niższe. Pewnie poniżej 4ghz ale nie mogę znaleźć dokładnych danych dla tego procesora. Jeśli bios i chłodzenie pozwalają to powinno dać się go podkręcić np. w Ryzen Master. Myślę że chłodzenie jest dobre bo czasem to już czuje jak laptop powoli zaczyna fruwać , a takie podkręcanie jest bezpieczne? Edit: Ryzen Master nie wspiera mojego procesora Edytowane 21 Marca 2021 przez Sabiox Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 21 Marca 2021 Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 18 minut temu, Sabiox napisał: a takie podkręcanie jest bezpieczne? Żadne podkręcanie nie jest bezpieczne jeśli nie wiesz co robisz. Ja przed pierwszym podkręcaniem, a był to Athlon XP 2400+ jakieś 15 lat temu, przez jakiś tydzień szukałem informacji na ten temat, a i tak skończyło się na spalonym zasilaczu xD W twoim przypadku OC raczej nie jest zalecane, w laptopach raczej robi się undervolting żeby obniżyć temperatury i zwiększyć możliwości boostowania. Monitor 4k powinien działać bez kombinacji, ale dobrze żeby potwierdził jakiś posiadacz mobilnej rtx 2060. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts