Skocz do zawartości

Czy po podłączeniu monitora 4K do laptopa z matrycą 1080p obraz na monitorze będzie sie wyświetlał w 4K?

Recommended Posts

Zastanawiam się na kupnem 28 calowego monitora 4k i podłączeniem go do laptopa tak, aby korzystać z niego jako z głównego ekranu albo pracować na dwóch, tylko zastanawiam się czy jest sens kupować 4K jeśli i tak bym miał 1080p.

Tutaj jest specyfikacja mojego laptopa:

AMD Ryzen 4800H z Radeon Graphics  2.9GHz    (tak przy okazji, da się jakoś zmienić limit taktowania i czy jest to bezpieczne, ponieważ "na papierze" jest napisane 2.9-4.2 GHz?)

RTX 2060

32GB RAM

Matryca 144Hz 1080p

Windows 10 Home

Będę wdzięczny za odpowiedź :)

3 godziny temu, Sabiox napisał:

tak przy okazji, da się jakoś zmienić limit taktowania i czy jest to bezpieczne, ponieważ "na papierze" jest napisane 2.9-4.2 GHz?

4,2ghz to maksymalne taktowanie przy obciążeniu jednego rdzenia, przy maksymalnym obciążeniu wszystkich rdzeni powinno być niższe. Pewnie poniżej 4ghz ale nie mogę znaleźć dokładnych danych dla tego procesora. Jeśli bios i chłodzenie pozwalają to powinno dać się go podkręcić np. w Ryzen Master.

3 godziny temu, Sabiox napisał:

Zastanawiam się na kupnem 28 calowego monitora 4k i podłączeniem go do laptopa tak, aby korzystać z niego jako z głównego ekranu albo pracować na dwóch, tylko zastanawiam się czy jest sens kupować 4K jeśli i tak bym miał 1080p.

2060 powinien bez problemu obsłużyć 4k, tylko kwestia użycia odpowiedniego kabla. Dla 60hz będzie to HDMI Premium High Speed/2.0 lub Display Port z obsługą minimum HBR2/1.2

• Lubię to 1
22 godziny temu, zbiku90 napisał:

4,2ghz to maksymalne taktowanie przy obciążeniu jednego rdzenia, przy maksymalnym obciążeniu wszystkich rdzeni powinno być niższe. Pewnie poniżej 4ghz ale nie mogę znaleźć dokładnych danych dla tego procesora. Jeśli bios i chłodzenie pozwalają to powinno dać się go podkręcić np. w Ryzen Master.

Myślę że chłodzenie jest dobre bo czasem to już czuje jak laptop powoli zaczyna fruwać :rotfl:, a takie podkręcanie jest bezpieczne?

Edit: Ryzen Master nie wspiera mojego procesora :(

Edytowane przez Sabiox
18 minut temu, Sabiox napisał:

a takie podkręcanie jest bezpieczne?

Żadne podkręcanie nie jest bezpieczne jeśli nie wiesz co robisz. Ja przed pierwszym podkręcaniem, a był to Athlon XP 2400+ jakieś 15 lat temu, przez jakiś tydzień szukałem informacji na ten temat, a i tak skończyło się na spalonym zasilaczu xD

W twoim przypadku OC raczej nie jest zalecane, w laptopach raczej robi się undervolting żeby obniżyć temperatury i zwiększyć możliwości boostowania. Monitor 4k powinien działać bez kombinacji, ale dobrze żeby potwierdził jakiś posiadacz mobilnej rtx 2060.

• Lubię to 1