Skocz do zawartości

Komputer do Cinema 4d / projektowania wnętrz

Recommended Posts

Witam Serdecznie,

Kuzynka poprosiła mnie o pomoc w złożeniu komputera. Wypadłem już trochę z rynku, starałem się nadrobić zaległości ale widzę, że potrzebuję pomocy...

Jak w temacie, zostałem poproszony o pomoc w złożeniu zestawu do nauki i w przyszłości mam nadzieję bliskiej przyszłości do zarabiania w szeroko pojętym projektowaniu wnętrz. 

Cinema 4d, Archicad... więcej nie wiem.. ale wiadomo o co chodzi. Muszę złożyć całość, wraz z monitorem. Budżet 10K, może 11K pln brutto. Komputer musi być w miarę cichy i dobrze wyglądać... Jak wyjdzie mniej, to super. 

Podstawowe pytanie. Intel czy AMD. Jeżeli Intel, to czy i5 / i7 / i9.  Jak AMD to który Ryzor 5? 7? Wydaje mi się, że taki i7 spokojnie wystarczy ale może o czymś nie wiem.. 

Karta graficzna... Tutaj wiadomo jaka jest sytuacja... Ale nawet w tych głupich czasach, myślę że karta za 2K-2.5K pln zrobi robotę. Na co zwrócić uwagę? NVIDIA czy ATI? dobrze jakby była cicha.. podpowiedzcie coś :)))

Zanim przedstawię co wymyśliłem, napiszcie proszę na co zwrócić uwagę a może nawet jakieś konkretne propozycję? 

Siedziałem chwile w konfiguratorze i coś próbowałem wydłubać jednak zatrzymuje mnie

3 godziny temu, Misyo napisał:

komputer musi być w miarę cichy i dobrze wyglądać...

Z tym że cichy to nie ma problemu, problem mam z "dobrze wyglądać" ponieważ dla każdego oznacza to coś innego ;)

Czy dobrze wygląda biała obudowa ? Czy może jednak dużo światełek ?

Czego jestem pewien ?
32GB RAM-u min. 3600MHz oraz RTX3060.
Czy Twoja Kuzynka trzyma na dyskach dużo projektów ?
Jaki mniej więcej objętościowo jest projekt nad którym pracuje ?

Na chwilę obecną mam propozycję na AMD za 9600zł. Jak odpowiesz na powyższe pytania to Ci ją wkleję i dam jeszcze jedną propozycję na Intelu.

Jeżeli będzie korzystane z silników wykorzystujących GPU, to warto wrzucić mocną kartę. Obecnie będzie to dość trudne z racji bieżącej sytuacji na rynku. Warto się więcej dowiedzieć z jakich silników będzie korzystane teraz i jakie są plany na przyszłość. Problemem może być to, że to póki co do nauki więc może i główny zainteresowany/a nie będą dokładnie wiedzieć. 

https://proline.pl/koszyk/33e9ed9f i zostaje jakieś 5000-6000 zł na GPU i jeżeli ma to być uniwersalna maszyna, to nie ma co też żałować na kartę. Oczywiście można dać teraz coś na przeczekanie i kupić coś później za normalne pieniądze. Można też w ten sposób dobić CPU do 5950X zostawiając na GPU pokroju RTX 2060 na teraz i będzie całkiem przyjemna opcja zmiany GPU na przyszłość do takiej pracy. https://proline.pl/koszyk/a0ccbf70 i za resztę GPU. Jakby się pokazały pamięci 2x32 do 1200 zł, też spoko opcja. 

Hej,

Dzięki za odpowiedzi. Co do wyglądu, to odpuśćmy na razie ten aspekt.. muszę dobrać procesor mobo a dopiero myśleć o wyglądzie :)

Z tego co zdążyłem połazić po sklepach, to faktycznie z grafiką to jakaś paranoja... Jak widzę mojego rtx2070 w cenie takiej samej jak go kupowałem 2-3 lata temu :))))

Możliwę, że odpalimy komputer na razie na wbudowanej karcie w procka i przeczekamy obecną sytuację... albo wsadzę coś za 1K pln i wrócimy do tematu za jakiś czas...

Problem polega też na tym, że kuzynka dopiero zamierza się uczyć tego softu, ktoś jej powiedział że ma zacząć od CINEMA 4d a że jej 9 letni iMac tego nie ogarnie - mam złożyć komputer :)))

Co do dysków, tutaj chciałbym coś na M2 na system i ewentualnie jakiegoś ssd czy dodatkowe M2 na projekty. Ale nie oszukujmy się, dużo tego nie będzie... 

Podeślij proszę propozycję na AMD... 

Kajtek, Twoja propozycją to 8400pln bez grafiki i monitora... klawiatury i myszki... poza budżetem. 

4 godziny temu, wodego napisał:

A po co zajmować slot M.2 dyskiem na system?

A jakie jest lepsze zastosowanie? Myślałem by wsadzić szybki dysk właśnie na M2 typu 500Gb i ewentualnie drugi już wolniejszy przez to tańszy na bzdury.

3ndurek:

Kilka pytań:

1. Czy nie lepiej wsadzić Intel Core i9-10900K ? 

2. Płyta główna - czy nie lepiej na z590? Np. https://proline.pl/msi-z590-a-pro-ddr4-s-1200-p8077562 . To że nie ma WiFi to na plus. Będzie po kablu i tak.

3. Dysk - Coś czytałem, że ADATA wywaliła numer z kontrolerami... nie lepiej zainwestować i wziąć Samsung 500GB M.2 PCIe Gen4 NVMe 980 PRO ? Oczywiście to 2x mniejsza pamięć ale 500GB plus ewentualnie coś wolnego / taniego?

4. Monitor, napisałeś 1440 IPS... Zastanawiam się nad 25" a konkretnie Dell U2520D czarny HDR za 1600pln. Parametry robią wrażenie i cena OK.

5. Zasilacz - co to za firma XPG? widzę, że jest non stop wrzucany a nie słyszałem wcześniej o niej... Myślałem be quiet! Straight Power 11 750W 80 Plus Platinum

6. Myszka i klawiatura.. biorąc Logitech Craft za 750pln i Myszkę MX za 450...

...wychodzi mi zestaw za 9350pln bez karty graficznej... Plus minus.. ale już jestem poza budżetem, muszę zrozumieć na czym warto przyoszczędzić a co warto zostawić..

Co ciekawe, zestaw na Ryzem 9 3900X w cenie zaproponowanej przeze mnie i9 10900K z testach cinebench zjada Intela...

Edytowane przez Misyo
2 godziny temu, Misyo napisał:

Czy nie lepiej wsadzić Intel Core i9-10900K ? 

Nie, różnica 100 Hz które sam sobie wyrównasz przecież dzięki odblokowanemu mnożnikowi

Płyta główna - czy nie lepiej na z590? Np. https://proline.pl/msi-z590-a-pro-ddr4-s-1200-p8077562 . To że nie ma WiFi to na plus. Będzie po kablu i tak

Jak nie idziesz w SSD PCIE 4.0, to Z590 nie jest konieczne. Wolałbym w tej cenie dobre Z490.

Dysk - Coś czytałem, że ADATA wywaliła numer z kontrolerami... nie lepiej zainwestować i wziąć Samsung 500GB M.2 PCIe Gen4 NVMe 980 PRO ? Oczywiście to 2x mniejsza pamięć ale 500GB plus ewentualnie coś wolnego / taniego?

ADATA i tak daje radę nawet po tym numerze ze zmianą specyfikacji. 980 przerost treści nad formą. Do grafiki 3D całkowicie zbędne. Bierz ADATA. Nie będziesz pracować przecież na wielkich plikach 

Parametry robią wrażenie i cena OK.

Będzie całkiem ok

Zasilacz - co to za firma XPG?

ADATA. Sam zasilacz jest na jednostce CWT. Spokojnie można brać

muszę zrozumieć na czym warto przyoszczędzić a co warto zostawić..

Jak się bierze 980 Pro to nie ma się dziwić. Masz zestaw wyżej i zmieścisz się bez najmniejszego problebmu w budżecie. 

Co ciekawe, zestaw na Ryzem 9 3900X w cenie zaproponowanej przeze mnie i9 10900K z testach cinebench zjada Intela...

Jak kupujesz zestaw pod cinebench, to ok. Myślałem że pod Cinema 4D

Cinema 4D Viewport Performance Benchmark & Scores (Updated Results) (cgdirector.com)

Hej, 

Serdecznie dziękuję za komentarze. 

Pisząc o Cinebench sugerowałem się tym co znalazłem na stronie producenta Cinema 4D. Sam nie jestem w stanie stwierdzić co lepiej się sprawuję skoro na tym nie pracuję.. mogę polegać na doświadczeniu innych oraz jakichś tam recenzjach... a tutaj napisane jest tak (strona producenta Cinema):

Is the Intel Core 10th Gen or AMD Ryzen 3rd Gen better for C4D rendering?

When it comes to rendering within Cinema 4D, AMD still offers more cores -- and thus more overall processing power -- for your money. At similar price points, AMD's Ryzen 9 3900X beats the new Intel Core i9 10900K while the Ryzen 7 3800X beats the Core i7 10700K. If you have more money to spend then the 3950X is even better, and AMD's Threadripper CPUs have so many cores that they dwarf all other single-socket options.

Poklikam dzisiaj jeszcze co nie co i podeślę zestaw jaki mi wyszedł do finalnego "zaakceptowania" :)

Hej,

Chciałbym dzisiaj mniej więcej już dobrać podzespoły i zamówić na dniach. Proszę o ocenę, sugerowałem się wcześniejszymi postami...

1. AMD Ryzen 9 3900X - 1979pln 

2. Gigabyte X570 AORUS ELITE - 859pl. (tutaj jeszcze szukam, wolałbym coś bez dodatkowego coolera na płycie i bez rgb).

3. ADATA 1TB M.2 PCIe NVMe XPG SX8200 Pro (2021) - 559pln

4. XPG Core Reactor 750W 80 Plus Gold - 499pln.

5. Noctua NH-D15 chromax.black 2x140mm - 499pln. (tutaj jeszcze sobie czytam, bo 500zika dużo... można za to wodę spokojnie postawić).

6. G.SKILL 32GB (2x16GB) 3600MHz CL16 Ripjaws V - tutaj pamięci dobrane pod intela, muszę poczytać jeszcze. Jeżeli zostanie płyta z RGB to pamięci pewnie wezmę też RGB ale to nie priorytet.

7. be quiet! Pure Base 500 Window Black - 309pln - mam ochotę na jakieś mATX ale boję się problemów z kartą grafiki jak miałem u siebie... dopiero 3ci RTX mi wlazł :)

8. Dell U2520D czarny HDR

9. Logitech MX Master 3 Space Gray - 449pln - wydaje się super.

10. Logitech Craft - 749pln (kosmos cenowy).

Wychodzi 8440pln na ten moment. Zostaję jakieś 2500pln na grafikę. Możliwe że wsadzę tam cokolwiek a kartę kupimy za miesiąc jak się coś zmieni...

Proszę o opinie. 

Mobo może być ale jest tez X570 TUF od ASUSA. Inna sprawa, że spokojnie można to posadzić na B550. 
Te oznaczenie przy SSD 2021 to chyba już jasny znak, że jest to wersja poprawiona na gorszą przez producenta

Zamiast Noctua możesz dać Arctic Freezer Liquid 280 mm

Cena pamięci mała lipa jak taniej są Cruciale

Pure Base 500 to trochę ciepła obudowa dla CPU. Do renderu po CPU można pomyśleć o czymś bardziej przewiewnym. 

Szkło starałbym się chyba jednak bardziej o 27 cali

https://proline.pl/koszyk/6aa1e528 + AMD Ryzen 9 3950X - Procesory AMD Ryzen 9 - Sklep komputerowy - x-kom.pl (x-kom.pl)

I jak dasz monitor + preyferia to wyjdzie Ci podobnie cenowo za to co masz wyżej. Jakby trzeba było uciąć, to myślę że na peryferiach spokojnie coś urwiesz. 

Godzinę temu, kajtek. napisał:

Te oznaczenie przy SSD 2021 to chyba już jasny znak, że jest to wersja poprawiona na gorszą przez producenta

Gorąco polecam dyski ADATA. Są po prostu dobre, dlatego tak dużo osób je wybiera na forum. W co drugim zestawie XPG SX8200 Pro, więc o czymś to świadczy. Co prawda często wklejam ten artykuł, ale dzięki temu nazwa tych dysków utrwala się w pamięci i coraz więcej osób je wybiera. Argumenty:

- zwykły użytkownik i tak tego nie zauważy,

- inni producenci też zmieniają po cichu specyfikację, kupujmy te gorsze,

- po co dobry dysk, jak można mieć tańszy,

- jak kupię dobry dysk, to nic się nie dzieje, a jak wezmę słabszy, to zawsze jakieś problemy mogą wystąpić i życie nie jest nudne,

- wolę wspierać producentów, którzy obniżają jakość swoich produktów.

W tym samym sklepie znacznie lepszy dysk (górna półka) jest o 30zł droższy, ale teraz przejdźcie się do najbliższego warzywniaka i spytajcie ile ziemniaków za to kupicie. Wiadomo, że dysk to mało znaczący podzespół, więc nie ma co przepłacać.

Streszczenie innego wątku z forum. Nie dam linka, bo autor sympatycznie go zakończył.

- Jaki dysk kupić?

- Weź taki a taki. Jest bardzo dobry.

- A ADATA?

- Przeczytaj ten artykuł.

- A to może innej firmy albo tamtej?

- Miałeś podany bardzo dobry model.

- A to może ADATA inny model? Też z nim kombinują?

- To niemożliwe, że ADATA w innych modelach też zmienia komponenty. Weź go, zaoszczędzisz 30zł.

- No dobra, wezmę jednak ten bardzo dobry.

Po takich nastawieniach użytkowników proponuję dodać ADATA XPG SX8200 PRO w wątku polecanych dysków. Po prostu ludzie tego pragną.