morfeusz1805 2 Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Czy są kable sieciowe kat. 6 bez ekranowania w środku i plastiku, który powoduje że są sztywne? Interesuje mnie zakup kabla w pełnej miedzi sprzedawany na metry. W sklepach do jakich dzwoniłem posiadają tylko z plastikiem w środku, który bardzo usztywnia kabel np. Madex czy Savio. Z tego co wiem nie wszyscy producenci tak robią, są kable typu linka które są bardziej elastyczne. Kabel będzie prowadzony za listwą przypodłogową, zakręcał przy ramie drzwiowej, robił nawrót przy tej samej ścianie, ale już z drugiej strony, w pomieszczeniu obok. W sklepie mówili że da się tak wygiąć, ale chciałbym się jeszcze upewnić i dowiedzieć się, czy może są inne kable, bardziej elastyczne. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Patrzyłeś płaskie kable, np Baseus na Allegro? Cytuj Link to post Share on other sites
morfeusz1805 2 Napisano 2 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 (edytowane) Z tego co widzę, są tak krótkie kable (max 5m) i już zarobione wtykiem. Ja potrzebuję 2x13m, aby zbędne metry nie plątały mi się niepotrzebnie. Edytowane 2 Marca 2021 przez morfeusz1805 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Ja ostatnio kupiłem na Allegro płaskie Basseus Cat 6 jeden 8 metrów i drugi 3 metry. Na metry nie widziałem takich kabli. Cytuj Link to post Share on other sites
piotr434 12 Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Bitner cat 6. w środku ma żyłkę. Coś jak to https://bitner.com.pl/produkty/szczegoly/124,bitlan-uutp-cat6-350mhz Kiedyś kupowaliśmy z tej firmy takie patchcordy tyle że krótsze https://www.speckable.pl/pl/product/7637,patchcord-utp-kat-6-kabel-sieciowy-lan-2x-rj45-linka-szary-20m Są dość elastyczne i raczej nie było z nimi problemów. To jest oczywiście linka, więc będzie łatwiej ułożyć niż drut jak wyżej. Jeśli ma być mniej niż 20 metrów to możne taki z linka starczy ? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
minas_trith 28 Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Linka lince nie równa. Czasami tego samego producenta kable tej samej długości mają różne miękkości. wiem że to trochę strzelanie armatą do wróbla ale za 6 dyszek można kupić pełen zestaw do zaciskania nawet gniazdek : https://allegro.pl/oferta/zaciskarka-wciskacz-tester-sieciowy-lsa-rj45-etui-9896240997?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ELKTRK_PLA_Komputery&ev_adgr=Inne później najlepiej w jakimś sklepie kupić własnoręcznie sprawdzony kabelek i zacisnąć RJ co do centymetra to nie jest trudne wystarczy standard trzymać : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3149141.html Cytuj Link to post Share on other sites
pawluto 202 Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Skoro to kabel kat.6 to musi mieć w środku separator...! Kabel kat.5 nie ma separatora...! Cytuj Link to post Share on other sites
morfeusz1805 2 Napisano 2 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 (edytowane) Dzięki za zainteresowanie. Kupno zacisku odpada. Bez sensu wywalać ponad 60 zł kiedy użyję go może raz czy dwa razy. Z Bitnera, z tą cienką liną w środku można zrobić okrąg 36 mm średnicy aby przewód dalej zachował swoje parametry, więc aż tak źle nie jest. Z listy przypodłogowej, zakręcić przy futrynie na drugą stronę ściany, to byłby okrąg niecałe 15 cm. Tylko dziwne trochę, że u producenta na stronie ten sam przewód jest z linką a w sklepie jest plastik (separator) który rozdziela w środku przewody. Jakiś błąd? Kabel ethernet BiTLAN U/UTP cat.6 350MHz | Kable | Bitner Kabel UTP kat.6 U/UTP 4x2x0,54 Bitner (speckable.pl) Takiego kabla jak w sklepie Speckable w ogóle nie ma na stronie Bitnera. Taki separator pojawia się w kablu dopiero w kl. 6A i to w kolorze pomarańczowym, nie szarym. BiTLAN U/UTP cat.6A LSOH 500 MHz | Telecommunication cables | Catalog | Products | Bitner (bitner-cablefactory.com) Mam rozumieć, że w kl. 6 są kable z separatorem i z linką? Duże są wtedy różnice w parametrach? Na pierwszy rzut oka wydaje mi się, chyba kable z cieką linką są bardziej elastyczne. Chyba że się mylę. A ogólnie w klasach wygląda to tak? Kl. 5e ma przepustowość do 1 Gbit/s? Kl. 6 ma przepustowość do 1,2 Gbit/s? Kl. 6a ma przepustowość do 10 Gbit/s? Takie jeszcze pytanie. Czy dwa kable U/UTP (nie ekranowane) mogą leżeć obok siebie i nie będą się zakłócać? Obecnie modem z połączonym routerem jest na końcu mieszkania. W tym samym pokoju stoi komputer stacjonarny. Modem tak tam pozostanie, chciałbym jednak przenieść router z tego pokoju (nie ogarnia zasięgiem całego mieszkania) do przedpokoju aby polepszyć zasięg routera w całym mieszkaniu. Więc z routera będą poprowadzone 2 kable po 13 m. Jeden do modemu, do portu Wan, drugi Lan, do komputera stacjonarnego. Oba kable będą leżeć obok siebie w listwie przypodłogowej. Edytowane 2 Marca 2021 przez morfeusz1805 Cytuj Link to post Share on other sites
piotr434 12 Napisano 3 Marca 2021 Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 Kable nieekranowane spokojnie mogą leżeć obok siebie. Skręcone pary w takim kablu działają jak ekran. Dlatego pary są skręcone. W fabrykach na trasach kablowych leżą w wiązkach czasem i setek kabli. W serwerowniach przecież też jak kable z szaf rackowych wychodzą to leżą przez kilkadziesiąt metrów równolegle obok siebie. Czasem kupujemy kabel Bitner po rolce, raz się trafia z żyłką, a raz z tym "krzyżowym" separatorem. Generalnie to pewni wszystko z chińczykowa jest importowane. Sklepy sprzedają to co im w kontenerze przyjedzie. Poniżej jest etykieta z naszego kartonu z żyłką, może znajdziesz coś gdzieś z tej serii. Jeszcze a propo RJ-tek. Jak będziesz ten kabel kładł, wiercił się przez ściany, to nie unikniesz zarabiania końcówek. No chyba, że będziesz wiercił dziury fi20. Dobra zaciskarka, to 100-200 PLN. Taka za 20 PLN to się nadaje do wbijania gwoździ. Lepiej samemu kombinerkami i płaskim śrubokręcikiem zacisnąć niż takim badziewiem: Druga sprawa to pamiętaj że są RJtki do drutu, linki, uniwersalne, do cat 5e do cat 6. Pamiętaj, żeby dobrać odpowiednie do odpowiedniego kabla. W sklepach jak się pytam o o konkretne modele, to na ogół sprzedawcy wielkie oczy robią i patrzą na mnie jak na ufoludka. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
morfeusz1805 2 Napisano 3 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 Dzięki. Więc kable poprowadzone obok siebie nie będą się zakłócały. Może kupię przewód w okolicznej hurtowni, bo mają właśnie Bitnera i zacisnę w innym sklepie. To że inne wtyki są do różnych klas, to wiedziałem, bo kabel ma różne średnice, ale to, że inne do linki, drutu, czy uniwersalne, tego już nie. Więc jakie wtyki do kl. 6, czym one pomiędzy sobą się różnią? Z tego co wiem w hurtowni mają Bitnera z żyłką. Rozumiem że sam zaciskacz jest uniwersalny bez podziału na klasy i nie będzie problemu zacisnąć w sklepie? Jeżeli trzymałeś w ręku przewody Bitnera z separatorem i z żyłką, to była różnica w elastyczności między nimi? Czym w ogóle różnią przewody z liną a z drutem? Rozumiem że sztywnością. Ale jak rozpoznać kiedy jest z drutem a kiedy z linką? Może podzielić na producentów gdzie jedni robią z linką, inni z drutem? Ciekawy artykuł. Jak dobrać i ułożyć kable i przewody teleinformatyczne? - Napięcie Salama Cytuj Link to post Share on other sites
piotr434 12 Napisano 3 Marca 2021 Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 Najprościej się zakłada takie RJ-tki https://www.wisp.pl/p7739,wtyk-rj45-cat6-utp-8p8c-krj45-6sld-drut.html Najpierw na kabelki nakładasz ten mały prostokątny element, przycinasz do odpowiedniej długości, a potem całoś wkładasz do RJ-tki i zaciskasz. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
morfeusz1805 2 Napisano 3 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 Rozumiem że standardowa lepsza zaciskarka to zaciśnie? Nie potrzeba specjalnej do przewodów kat. 6 i wyżej? Żeby nie okazało się, ze z zaciśnięciem będą problemy. Sprawdzałeś różnice w elastyczności z separatorem a żyłką? Rozumiem że Bitnera obie wersje są na drucie? Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 3 Marca 2021 Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 Chciałbym zwrócić uwagę, że kabel jest taki sztywny z okreslonego powodu. A mianowicie chodzi o promień gięcia. Kabla nie można sobie dowolnie giąć bo zmienia się jego geometrię. Kabel bardziej elastyczny nie oznacza, że ma on mniejszy promień gięcia. Co do standardów to zapoznaj się z materiałem: https://www.linkbasic.eu/jak-dobrac-skretke-komputerowa-do-budowy-sieci-lan Wykonanie instalacji w danej kategorii wymaga użycia wszystkich elementów spełniających kategorię. Wtyki cat 5a i 6 to nie jest kwestia grubości przewodu! One mają inaczej rozłożone styki we wtyku. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
piotr434 12 Napisano 3 Marca 2021 Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 Rj-tki do drutu, linki i uniwersalne są na ogół do cat 5e, te z tym małym prostokątnym pierdolniczkiem do cat 6 do drutu. Może są też inne, nie jestem zawodowym instalatorem i się mogę nie znać. Ja mam taką https://www.atel.com.pl/produkt.php?hash=02260 najgorsze są tego typu https://allegro.pl/oferta/zaciskacz-wtykow-rj45-rj11-rj12-4p-6p-8p-precyzyjn-9910667921?bi_s=ads&bi_m=leftpanel&bi_c=MzkzZWQ5MzktMWU5ZS00OTRkLThkYTgtMDI1MTk3NmM5MjU3AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=edf38452-1eac-4e57-92fd-660d02a0ea28 Głowica jest znitowana z kilku warstw blachy, każda blacha ma inne wymiary, RJ-tka krzywo wchodzi w otwór. Takie otworem na RJ obróconym o 90 stopni https://www.apollo.pl/produkt/zaciskarka-wtykow-rj45-rj12-rj11-lanberg,103590.html też są badziewne. Te zaciskarki tańsze mają luzy, są źle spasowane. Zdarza się, że ząbki wchodzą pod kątem albo jakoś krzywo. Czasem piny zwierają 2 sąsiednie żyły. Kiedyś mi w firmie kupili jakaś BATY, niby polsko - chińska marka premium, ale to również było badziewie. Jak korzystam z tej swojej lepszej prawie nigdy nie muszę poprawiać. Jak nie mam jej pod ręką i korzystam z jakiegoś chinola to na 30% coś nie chodzi. Zacisnąłem w życiu może 2000 końcówek, więc raczej wiem jak to robić. Z doświadczaniem też powiem, że RJ-tki na kablu 6 jakoś mi się lepiej zaciska niż na cieniutkim 5e. Tam jest jakoś mało miedzi i często się zdarza, że któraś para nie styka. Na 6 żyły są grubsze i jakoś mniej jest potem problemów. Jak masz zacisnąć 4 końcówki, to możesz kupić taką najtańsze, ale weź od razu tester. Często potem trza się męczyć, ucinać końcówki i zarabiać jeszcze raz. W każdym bądź razie jakbym miał używać chinola za kilka PLN, to bym wolał kombinerki i płaski śrubokręt. Żyłka jest elastyczniejsza i kabel ma mniejszą średnicę niż z separatorem. Łatwiej go będzie upchać pod listwami. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
morfeusz1805 2 Napisano 3 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 58 minut temu, cooger napisał: Chciałbym zwrócić uwagę, że kabel jest taki sztywny z okreslonego powodu. A mianowicie chodzi o promień gięcia. Kabla nie można sobie dowolnie giąć bo zmienia się jego geometrię. Kabel bardziej elastyczny nie oznacza, że ma on mniejszy promień gięcia. Co do standardów to zapoznaj się z materiałem: https://www.linkbasic.eu/jak-dobrac-skretke-komputerowa-do-budowy-sieci-lan Wykonanie instalacji w danej kategorii wymaga użycia wszystkich elementów spełniających kategorię. Wtyki cat 5a i 6 to nie jest kwestia grubości przewodu! One mają inaczej rozłożone styki we wtyku. Tak, to co wysłałeś z linku czytałem już, przynajmniej pobieżnie. O promieniu też wiem. Kabel 5e załamuje się, odkształca, kl. 6 zamierzam jednak traktować delikatnie i jak najbardziej będę powiększał promień na ile to możliwe. 50 minut temu, piotr434 napisał: Jak masz zacisnąć 4 końcówki, to możesz kupić taką najtańsze, ale weź od razu tester. Często potem trza się męczyć, ucinać końcówki i zarabiać jeszcze raz. W każdym bądź razie jakbym miał używać chinola za kilka PLN, to bym wolał kombinerki i płaski śrubokręt. Żyłka jest elastyczniejsza i kabel ma mniejszą średnicę niż z separatorem. Łatwiej go będzie upchać pod listwami. Koleżanka prosiła abym położył jej przewody, więc kupno zaciskarki, nawet najtańszej mija się z celem. Nie kładę też kilometrów kabla. Pójdę do sklepu komputerowego i mi zacisną. Rozumiem że dobra zaciskarka zaciśnie każdy przewód obojętnie jakiej klasy? Tester w sklepie też myślę że będą mieli. Niestety w hurtowniach elektrycznych takich usług nie wykonują. Zaraz jadę obejrzeć tego Bitnera w hurtowni, więc zobaczę jaka jest różnica. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Napisano 3 Marca 2021 Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 38 minut temu, morfeusz1805 napisał: Pójdę do sklepu komputerowego i mi zacisną. Stawiam, że nie za darmo i stawiam, że większość serwisów sklepów komputerowych zaciska tylko do 5e bo nie mają zaciskarek do wszystkich standardów. Ja kiedyś potrzebowałem kabla na metry, dokładnie 70 metrów. Nigdzie gotowca takiego nie ma, nie byłem w tym jeszcze tak obeznany i idę do sklepu mówię, ze pod światłowód 300Mb/s. Zarobili w Cat 5 i my się główkujemy cały dzień z kumplem czemu mimo, że router i sieciówka Gigabitowa spina się cały czas na 100Mb/s. Ot fachpfcy w większości sklepów komputerowych, którzy muszą na piwo zarobić za zarobienie kabla. Teraz jak coś takiego znajomym potrzeba Kade do firmy, która zajmuje się tylko sieciami, nawet jak trzeba za fatygę zarobienia kabla trochę więcej zapłacić bo robią profesjonalnie. Oczewiscie można trafić i w tych komputerowych na takich co się znają tylko czy mają zarabiarek na inną Cat-gorie niż 5e Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 3 Marca 2021 Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 Cat 5e wystarcza do gigabitu bez problemu a zaciskarki nie są do kategorii tylko do rodzaju wtyku. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Napisano 3 Marca 2021 Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 8 minut temu, cooger napisał: zaciskarki nie są do kategorii tylko do rodzaju wtyku Od rodzaju wtyku zależy kategoria kabla. Więc na jedno wychodzi. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 3 Marca 2021 Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 Nie. Zarówno 5,5e, 6 i 6a używają rj45. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Napisano 3 Marca 2021 Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 6 minut temu, cooger napisał: Zarówno 5,5e, 6 i 6a używają rj45. W każdej z tych kategorii końcówkę zarabia się tak samo, tak samo ułożone są kabelki w końcówce?? Mam wrażenie, ze boli cię to, ze nie nazywam rzeczy profesjonalnie tylko napisałem potocznie. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 3 Marca 2021 Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 W kazdej tak samo się zagniata, kolejność kabli nie różni się ze względu na kategorię. Roznica pomiędzy 5 i 6 to układ żył wewnatrz wtyku konkretnie, odleglosc od styków. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Napisano 3 Marca 2021 Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 2 minuty temu, cooger napisał: W kazdej tak samo się zagniata, kolejność kabli nie różni się ze względu na kategorię. Roznica pomiędzy 5 i 6 to układ żył wewnatrz wtyku konkretnie, odleglosc od styków. Piszesz, ze nie ma różnicy we wtyku i kropka, a po kropce piszesz, ze jest różnica. Zakreciles się trochę Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 3 Marca 2021 Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 Od strony zagniatania różnicy nie ma. Ja wiem co piszę a Ty zaczynasz się zbliżać do ostrzeżenia. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Napisano 3 Marca 2021 Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 12 minut temu, cooger napisał: Ty zaczynasz się zbliżać do ostrzeżenia Nie mam pojęcia za co, ale nie muszę mieć pojęcia. Dawno zdałem sobie sprawę, ze gdzie jak gdzie, ale na forach dyskusyjnych Wolność słowa nie ma miejsca. Cenzura jak za czasów Hitlera, Regulamin nawet ponad Konstytucje. Jak dyskusja ze mną powoduje, że musisz raportować bo obrażam ciebie tym co pisze i dyskutuje z tobą to po co odpowiadasz?? Nie wiem co ja dziś napisałem tobie takiego, ze chcesz mi dawać ostrzeżenia?? Chyba ktoś tutaj ma frajdę z tych ostrzeżeń i raportowania. Czytam co piszesz. Piszesz, ze końcówka nie ma znaczenia do kategorii kabla, ale zakończenie kabelków w kablu ma znaczenie i to się zgadza tylko zobacz sam jak to napisałeś. Jeżeli tym ciebie obrażam to nie pozostaje mi stwierdzić, ze potrzebujesz specjalisty. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 3 Marca 2021 Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 Przeczytaj jeszcze raz i nie wprowadzaj chaosu. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts