Skocz do zawartości

MSI MEG Z490I Unify - wysokie temperatury z 10600K


Recommended Posts

Witam, wszystkich, mam problem z płytą MSI MEG Z490I Unify, nie potrafię jej tak ustawić żeby 10600K nie dobijał do 95 stopni.

W UEFI wyłączam MCE, ustawiam x48 na wszystkich rdzeniach, a testuje w Prome95 small FFT bez AVX.

 

 

spec:

CPU - 10600K
MB - MSI MEG Z490I Unify
RAM - Crucial Ballistix 3200MHz cl16
cooler - Fortis 3 HE1425 + Corsair AF120 + fan profile 100% przy 65c
pasta - Arctic MX-2case - NR200
zasilacz - Corsair SF600

 

 

Na automatycznych ustawieniach płyty temperatury CPU dobijają do limitu jaki bym w UEFI nie ustawił.

Ustawiam ręcznie, Vcore 1,19, Vccsa 1,18, Vccio 1,08. Wszystkie testy przechodzi, jest stabilnie, ale dobija do 95 stopni.

Temperatury VRM, socket, czy dysków w normie - więc albo uszkodzony czujnik albo płyta.

Co ciekawe już biosie mam ponad 40 stopni i dobija do 50, przy kodowaniu video z miejsca 85 stopni.

 

Tydzień temu pożyczyłem multimetr z termoparą. Zainstalowałem w sockecie przez otwór w PCB - wskazania podobne do tych z HWINFO65 (lekko zaniżone o 1c).
Zainstalowałem sensor w otworze podstawki Fortisa 3. Używając innego zapięcia i temperatury leniwie dobiły do 40 stopni. No ok, myślę sobie no w końcu po to tam są rurki.

Wczoraj kupiłem drugiego procka i drugą płytę.....  i .... bez zmian. 
Albo te płyty tak mają albo ja czegoś nie kumam.

 

 

Nie zrozumcie mnie źle, zmieniłem z całego zestawu tylko i wyłącznie płytę.

Oczywiście sprawdzałem montaż chłodzenia z 15 razy, w akcie desperacji wgrywałem inne biosy, zmieniałem zasilacz i stawiałem nowy system na innym nośniku :P

Jeszcze tylko ramu nie ruszałem, ale Prime95 śmiga godzinę i nic.


Najzabawniejsze że na najprostszym ITXsie od ASRocka; Z490M ITX-ac x48 miałem 75 stopni max.

Na forum MSI polska mnie olali, bez słowa jak na razie.

 

 

Ma ktoś taką płytę, albo jakieś sugestie co tu się odwala? Męczę się już prawie miesiąc i już nie mam pomysłów.

Edytowane przez metez
Link to post
Share on other sites

Rurki nie parzą, da się spokojnie trzymać palce, po kilku minutach będzie to mało przyjemne ale dalej możliwe.

W końcu udało mi ustawić wszystko, chociaż nie wiem do końca co powodowało problem.

Po kilku resetach UEFI, takich długich, zrobiłem tak: wyłączyłem Enchaced Boost, Turbo Boost i zmieniłem "CPU core voltage monitor" z Socket na VCC sense.

Dopiero potem ustawiłem mnożnik na 48. Teraz mam napięcie dokładnie takie jak ustawie (Fixed).
Teraz przy 1,18V mam ~33c stopnie w idle i ~75c w prime95 small FTT test (26.6). Po 2 godzinach żadnych błędów, żadnych bsodów. Przy kodowaniu video temp. wahają się od 56 do 60 stopni. Pewnie jak wezmę się za OC RAMu to temperatury pójdą w górę.

 

Podsumowując temperatury opanowane, choć nie wiem o co do końca chodziło. Za to dowiedziałem się że granicą dla Fortisa # (HE1425) jest 150W power package, a nie żadne 200W deklarowane przez SPC :P

Będę jeszcze chciał ustawić zrzucanie napięć chociaż na tej płycie nie ma możliwości ustawienia napięcia na Fixed+offset, tak żeby widełki były jasno definiowane.
Natomiast przy Adaptive + Offset nie działa to dla mnie jasno. Przykładowo ustawiam 1,18vcore i -0,1 offset, a płyta ustawia Vcore na 1,22 pod obciążeniem a zrzuca napięcia do 0,58v.

Jestem ciekawy czy ktoś jak inni ustawiają offset napięć na nowych płytach MSI.
Teraz pytanie do kogoś doświadczonego czy pisać nowy temat? Czy ktoś byłby zainteresowany takim tematem?

Link to post
Share on other sites
Napisano (edytowane)

To jest jakaś plaga w tych płytach Z490, jak nie MCE, to auto napięcia. Ustawiłem teraz mnożnik na 49. Najpierw próbowałem 1,25v z ofsetem -0,1 ale płyta i tak ustawiała 1,27v. Przy ustawieniu na stałe zszedłem do 1,23v, kilka godzin testów i na razie ok, tylko temperatury 82-87. Wywalie stare wentyle Enermaxa, w drodze są już Arctici P12, więc powinno być lepiej.
Zastanawiam się czy może jeszcze Fortisa 3 zmienić na coś innego. Noctua U12A poza zasięgiem :P, ale Noctua C14A ew. Arctic Freezer II 280, albo beQuiet Pure Loop 280. Tylko woda trochę mnie odstrasza. eh... dylematy pierwszego świata :)

Edytowane przez metez
Link to post
Share on other sites
W dniu 10.03.2021 o 22:51, danieloslaw1 napisał:

sprawdz vccio i vcsaa. dla 3200mhz max maxów to 1.1v dla każdego. u mnie na 9900k 1.1v vs 1.4v to około  10stopni na plus. a to tylko napiecia kontrolera ramu czy coś co siedzi w cpu

 

Dokładnie tak powinno być, ale ja je potem trzymałem na 3733 :) Na razie są 1,1 i 0,98. W wolnych chwilach męczył Vipery 4 od znajomego, bo na jego Ryśku 3600 nie szły powyżej 3333 MHz (Biostar X470GT8), wiec to się jeszcze może zmienić.
Zmieniłem na topie 2 stare enermaxy 1000rpm na Arctici P12 i jest z 5 stopni mniej w testach.

Aktualnie na mnożniku 49 i napięciu 1,23v jest między 78 a 82 na rdzeniach, czasem package skoczy do 84.

Ujdzie, ale na dniach chyba zmienię chłodzenie.

 

Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...