Skocz do zawartości

Problemy z nową płytą MSI MPG Z490 GAMING


Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Biafra,

Recommended Posts

Kupiłem płytę MSI MPG Z490 GAMING PLUS, wrzuciłem na nią i7 10700K 32GB RAM, kartę MSI GTX1070 i Dysk M2

I mam z nią kilka problemów, może komuś znany jest ten temat albo ma w swojej podobnie?
 

1) Płyta uruchamia się ale nie mam obrazu na portach DisplayPort, obraz jest tylko na HDMI. Po uruchomieniu systemu windows (ekran logowania) mam obraz na displayport i HDMI, Przed uruchomieniem się systemu obrazu na porcie DP nie ma!, nie można więc wejść do bios i nic ustawić chyba że podepnę monitor na HDMI
Zaobserwowałem że po ustawieniu opcji LEGACY i podaniu systemu bez UEFI obraz jest a raczej był bo były to tylko testy.

2) po uruchomieniu systemu niby wszystko jest OK ale gdy uśpię komputer i włączę go później ponownie wentylatory podpięte do płyty głównej nie pracują! Kręci się tylko wentylator zatytulowany (Pump FAN1) reszta leży nie zależnie czy są ustawione na auto czy manual, nie zależnie od profilu wydajności.
Nie pomaga manualne ustawienie prędkości wentylatorów w programie Dragon Center (sterowniki aktualne)
Jedyne co pomaga to restart komputera i to też nie zawsze.

3) Czasami po uśpieniu komputera nie można go wybudzić, Brak reakcji na włącznik. Trzeba go restartować prądowo. A nie po to usypiam komputer by tracić swoją pracę.

 

Problem zgłosiłem w Msi ale mój profesjonalny angielski coś mi mówi że najpierw będą musieli rozszyfrować moją wiadomośc.

Link to post
Share on other sites

EVGA Supernova 750W ale z zaznaczeniem że procesor otrzymał prąd wtykiem 8 pinowym (dodatkowy 4 pin jest wolny) HyperX 32GB (2x16GB) 3200MHz CL16 Fury RGB ale jestem na 98% przekonany że pamięci nic tutaj nie mają do rzeczy.

 

Bios taki jak wyjąłem z pudełka, podejrzewam że jest już jakiś update i będę miał zamiar go zainstalować w wolnej chwili

 

Link to post
Share on other sites
18 minut temu, elvismt napisał:

Problem zgłosiłem w Msi ale mój profesjonalny angielski coś mi mówi że najpierw będą musieli rozszyfrować moją wiadomośc.

 

To daj wiadomość a ja Ci ją przetłumaczę.

  • Lubię to 1
Link to post
Share on other sites
  • Rozwiązanie

https://forum-en.msi.com/index.php?threads/bios-not-working-with-displayport.343876/page-2

 

Ku mojemu zdziwieniu podobne tematy wcale nie są rzadkością na forum msi. Wydaje się że jedynie update biosu od MSI zdaje się pomagać w niektórych konfiguracjach, inaczej "po prostu działaj na HDMI jeśli chcesz wejść do biosu". Więcej problemów jednak mają ludzie na chipsetach AMD. 

 

Problemy z zachowaniem przy usypianiu wydają się jechać na tym samym wozie (pewnie update biosu może coś zdziałać). Rozumiem że instalka windowsa jest świeża po zmianie platformy (bo i dysk wymieniałeś), nie? 

Na reddicie też sporo osób na to psioczy: 

 

Tutaj z kolei pomagał update firmware samej karty graficznej. 

To może pomóc z problemami DP ale wątpię że naprawi dziwne zachowanie po uśpieniu. Ogólnie sam miałem ostatnio sporo problemów ze sleep mode na nowszych chipsetach intela. Mój dell z i9 9880H też notorycznie wyłącza się jeśli w stanie uśpienia odłącze go nawet na sekundę od prądu (mimo że bateria sama w sobie działa świetnie bo to ledwie roczny lapek). 

https://www.nvidia.com/en-us/drivers/nv-uefi-update-x64/

 

Od tego warto zacząć. 

  • Lubię to 1
Link to post
Share on other sites

System oryginalny, przeniosłem licencje ze starego PC choć i tu czy trial czy aktywowany nie miało by znaczenia.

System nowy zainstalowany na nowo... chciałem stary wrzucić ale grzebanie w sterownikach chipsetu, sama opcja że był to legacy... Poświęciłem pół dnia i migrowałem wszystko na świeżynkę.

 

Dysk systemowy wszedł nowy na M2 a stare zostały na pliki i aplikacje drugiej kategorii

 

Dziękuje również za możliwość tłumaczenia, dostałem informację zwrotną od MSI ... o dziwo odpisali po polsku :D niestety jednak nieco wymijająco prosząc o dosłanie bardzo szczegółowej konfiguracji PC.

 

Tak więc w pierwszej kolejności zgodnie zaktualizuje BIOS, potem firmware karty graficznej. O ile biosy aktualizuje dość często tak firmware karty graficznej będzie dla mnie pierwszym tego typu zabiegiem od pamiętnego radeona 9550 przerabianego na 9600 :)

 

 Jak czas pozwoli dziś się za to wezmę i oczywiście dam znać czy pomogło

Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, elvismt napisał:

Nie pomaga manualne ustawienie prędkości wentylatorów w programie Dragon Center (sterowniki aktualne)

Na twoim miejscu bym się zastanowił czy na pewno potrzebujesz Dragon Center. O ile MSI robi ogólnie niezłe płyty i grafiki to soft od nich to jest jakiś żart (no może poza AF). Nie pamiętam dokładnie co się u mnie działo ale wywaliłem to dziadostwo i poustawiałem wszystko w biosie, od tamtej pory zero problemów. Na poprzedniej płycie MSI Live Update jakimś cudem zainstalował mi biosa od innej płyty, próbowałem później przywrócić oryginalny ale oczywiście się nie dało :rotfl: Przeszukałem sieć w poszukiwaniu informacji o bios swapach w płytach głównych ale wiele nie znalazłem, byłem chyba jednym z prekursorów ;)

  • Lubię to 1
Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, BlackCoffe napisał:

Koniecznie napisz czy już komp się uspokoił z tym :)

 

Biafra podsunięte przez Ciebie rozwiązanie okazało się zbawienne na brak obrazu przed załadowaniem systemu na DP. Teraz działa wyśmienicie. Ślicznie dziękuje za szybką i fachową pomoc w tej kwestii.

 

Natomiast problem z wentylatorami pozostał, może faktycznie aplikacja dragon center jest zbugowana... po wybudzeniu komputera gdy wentylatory stoją wchodzę w managera zadań, tam wywalam wszelkie procesy związane z dragon center usypiam ponownie komputer i wybudzam, wentylatory zaczynają pracować.

 

Update biosu płyty głównej  nic nie wniósł w tej kwestii.

 

Pomęczę się jeszcze chwilę z tym usypianiem/wybudzaniem komputera. Niby mogę przepiąć wentylatory pod molex ale chciałem mieć możliwość ustawienia ich na minimum na pulpicie i rozkręcania w miarę obciążania systemu.

 

 

  • Lubię to 1
Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, elvismt napisał:

po wybudzeniu komputera gdy wentylatory stoją wchodzę w managera zadań, tam wywalam wszelkie procesy związane z dragon center usypiam ponownie komputer i wybudzam, wentylatory zaczynają pracować.

 

4 godziny temu, elvismt napisał:

Pomęczę się jeszcze chwilę z tym usypianiem/wybudzaniem komputera

Odinstaluj dragon center i ustaw krzywe wentylatorów w biosie. Instrukcja s. 61-62

https://download.msi.com/archive/mnu_exe/mb/E7C75v2.1.pdf

  • Lubię to 1
Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...