Xkono 2 Napisano 19 Lutego Udostępnij Napisano 19 Lutego (edytowane) Cześć, około 2 miesiące temu do mojego staruszka dorzuciłem dysk ssd. Po jakims miesiącu pojawił się pierwszy problem - brak obrazu przy starcie. Wymieniłem kabel sata, pomogło. Od 4 dni problem wrócił. Najpierw ponownie spróbowałem zamienić kabel Sata z HDD na SSD, odłączyłem zewnętrzne urządzenia. Ruszyło. Jednak problem od 4 dni nie ustępuje a dodatkowo obraz potrafi zniknąć podczas pracy, resety, odłączanie USBkow i jakoś startował ponownie. Dzisiaj jednak od rana już nie chce ruszyć. Advertisement Wszystko podnosi się tylko nie obraz. Nie mam komunikatu o braku sygnału, po prostu jest czarny. Po odpięciu SSD, komputer na HDD normalnie startuję. Walnięty SSD, zasilacz może już nie daje rady, jakieś ustawienia w BIOSIe? Chciałem sprawdzić dzisiaj dysk, ale póki nie wstanie za bardzo nie mam jak. Edytowane 19 Lutego przez Xkono Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 3862 Napisano 19 Lutego Udostępnij Napisano 19 Lutego Podaj specyfikację swojego kompa wraz z marką i mocą zasilacza. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Xkono 2 Napisano 19 Lutego Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego (edytowane) CPU: I5 2500K 3,3Ghz 6MB s1155 Płyta: Gigabyte GA-P67A-D3 HDD: WD5000AAKX RAM: Patriot 2x4GB DDR3 1600MHz cl9 GPU: Gigabyte HD7950 3GB DDR5 Zasilacz: Aerocool VP-750 APFC SSD: Crucial MX500 Obecnie przestał pokazywać obraz nawet z samym HDD, czyli stawiam, że SSD jest dobry. Edytowane 19 Lutego przez Xkono Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 815 Napisano 19 Lutego Udostępnij Napisano 19 Lutego Na początek wyciągnij baterię od BIOS na jakieś 15min, niech się wszystko zresetuje, a później spróbuj uruchomić komputer bez dysków. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Xkono 2 Napisano 19 Lutego Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego Ruszył bez problemu bez dysków. Próbować podłączyć od razu dwa dyski czy pojedynczo? Cytuj Link to post Share on other sites
worm 15210 Napisano 19 Lutego Udostępnij Napisano 19 Lutego Pojedynczo. Jak rozumiem system na ssd. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Xkono 2 Napisano 19 Lutego Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego Tu i tu mam system. Podłączyłem najpierw SSD, nie wykryło systemu. Dopiero po podłączeniu HDD ruszył dalej i przeszedł do menu wyboru systemu. Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 815 Napisano 19 Lutego Udostępnij Napisano 19 Lutego To teraz podłącz tylko SSD i jeszcze raz zainstaluj na nim czysty system. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Xkono 2 Napisano 19 Lutego Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego Co ciekawe, zacząłem podłączać teraz sprzęt do USB i wyłączył się, jednak wstał z obrazem, w sumie od kilku dni używam telefonu jako mostka między routerem a kompem. Myślicie, że może to być powiązane? Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 3862 Napisano 19 Lutego Udostępnij Napisano 19 Lutego Może masz jakieś spięcie na płycie głównej. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
RalfNwn 92 Napisano 19 Lutego Udostępnij Napisano 19 Lutego (edytowane) 7 godzin temu, Xkono napisał: Wszystko podnosi się tylko nie obraz. Nie mam komunikatu o braku sygnału, po prostu jest czarny. Po odpięciu SSD, komputer na HDD normalnie startuję Czyli BIOS odpala, startuje system i potem ciemność? Jak poruszysz myszką to pojawia się kursor? Miałem ostatnio kilka przypadków z tego typu efektami na W10 - czarnym obraz ale po poruszeniu myszką kursor się pojawiał. Zwykle była to kwestia walniętej aktualizacji lub/i sterownika grafiki. Raz czy dwa wystarczyło dać mu nieco czasu i prawdopodobnie jak WIndows przemielił łatkę to Winda wstała poprawnie. Czasami włączony FastBoot potrafił podobnie "umilać" pracę więc polecam jego wyłączenie (z poziomu cmd jako admin: powercfg h off) Edytowane 19 Lutego przez RalfNwn 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts