nollo000 1 Napisano 11 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 1. Specyfikacja: Procesor : Intel Core I5 9600K Coffe Lake Refresh 3.7 Mobo : Gigabyte z390 Gaming X Zasilacz : Seasonic Focus Plus Gold 550W Karta Grafiki Początkowo RTX 2070 teraz Msi RTX Geforce 3060 TI Ram : Corsair Vegeance LPX DDR4 16gb (2x8) 3000Mhz Cl16 System Operacyjny : Windows 10 Pro 64bit 3. Zmiany wprowadzone w systemie i sprzęcie przed wystąpieniem kłopotów : Zacznijmy od tego, że z początku używania komputera nie zauważyłem aby procesor był wykorzystywany w 100% z racji tego iż po kupnie był on używany maksymalnie 2 mc po czym został w kraju a ja musiałem wyjechać. Obecnie w związku z całym zamieszaniem i ogromem czasu zainwestowałem w nową kartę i zacząłem zauważać, że mikrofon przestaje wyrabiać w pewnym momencie na discordzie gdy gram w gry. Myślałem, że to wina mikrofonu ale z ciekawości odpaliłem menadżera zadań i okazało się, że procesor przy samej Operze potrafi zjadać 20% a po odpaleniu przykładowo RDR2 100%. W grze nie zauważam żadnych spadków jednak dochodzi do momentu gdy wywala BS. 4.Używany program antywirusowy: Windows Defender 5.Wykonane czynności w celu naprawy problemu Przeinstalowanie Windowsa od nowa (windows oryginalny) Zresetowanie Ustawień domyślnych Bios Update Sterowników nawet myszki Wymiana pasty na procku 6.Informacje dodatkowe: (szczególne przypadki występowania problemu, pytania itd.) Procesor nigdy nie podkręcany, karta grafiki również nie grzebana. Problem pojawia się przy każdej grze. Temperatury skaczą minimalnie po dłuższym graniu ale to 2-5 stopni gdyż nie są to długie rozgrywki. Screen z Gry RDR2 gdzie stoję w lesie HWMonitor.txt Cytuj Link to post Share on other sites
Oscien 0 Napisano 11 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 Dezaktywuj Windows Defender . Zainstaluj inny free antywirus i obserwuj. WD potrafi tak obciążać procka i nawet w menedżerze urz. nie będzie tego widać . Cytuj Link to post Share on other sites
nollo000 1 Napisano 12 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 19 godzin temu, Oscien napisał: Dezaktywuj Windows Defender . Zainstaluj inny free antywirus i obserwuj. WD potrafi tak obciążać procka i nawet w menedżerze urz. nie będzie tego widać . Jak to dezaktywować totalnie ? Bo jeśli chodzi Ci tylko o wyłączenie ochrony itd. To nic to nie daje Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Karta jest za mocna do tego procesora i nie wyrabia w grach. Włącz synchronizację pionową albo ograniczenie klatek, powinno pomóc. Cytuj Link to post Share on other sites
korzychxp 253 Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 RDR wymaga większej ilości wątków. Takich gier jest dużo więcej. Seria Assasinss Creed, Mafia 3 na pewno, nie wiem czy ta nowsza też, ale pewnie tak itd. Po prostu przydałby Ci się jakiś 6/12 a nie 6/6 Cytuj Link to post Share on other sites
nollo000 1 Napisano 13 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Godzinę temu, korzychxp napisał: RDR wymaga większej ilości wątków. Takich gier jest dużo więcej. Seria Assasinss Creed, Mafia 3 na pewno, nie wiem czy ta nowsza też, ale pewnie tak itd. Po prostu przydałby Ci się jakiś 6/12 a nie 6/6 Godzinę temu, zbiku90 napisał: Karta jest za mocna do tego procesora i nie wyrabia w grach. Włącz synchronizację pionową albo ograniczenie klatek, powinno pomóc. co proponujecie ? Konkretnie jaki model Cytuj Link to post Share on other sites
vitucky 43 Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 (edytowane) bez zmiany platformy to najlepiej 9900k, pamięci też by się przydały szybsze nieco.To są zalecenia co do zwiekszenia wydajności w nowych grach ale pozostaje jeszcze kwestia BS. Potestuj jakims benchmarkiem typu OCCT bo może to jakiś sprzętowy problem Edytowane 13 Lutego 2021 przez vitucky Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 873 Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 (edytowane) Podkręć procesor. 50x all core przy jakims sensownym vcore i będzie lepiej. Edytowane 13 Lutego 2021 przez r1023 Cytuj Link to post Share on other sites
vitucky 43 Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 kręcenie niewiele mu da bo sam miałem praktycznie to samo czyli 8600k@4,9GHz i braku rdzeni i wątków nie zastąpiło Cytuj Link to post Share on other sites
korzychxp 253 Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 (edytowane) 4 godziny temu, nollo000 napisał: co proponujecie ? Konkretnie jaki model 9700K. Będziesz miał z 20% zapasu. Na rok, dwa styknie. Nie wiem czy seria 10 da radę na Twoim sockecie bo w Intelu nie siedzę. Jeśli dałoby radę 10600K. Ten w końcu ma HyperThreading. Edytowane 13 Lutego 2021 przez korzychxp Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 873 Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Mimo wszystko bym podkręcił i zobaczył jak to wygląda. Jak będzie kicha to wtedy 9900k/kf, dodatkowo zmień lub spróbuj podkręcić ram. Cytuj Link to post Share on other sites
korzychxp 253 Napisano 14 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Oglądałem testy gamer nexusa w RDR właśnie na 9600k, który został pokazany jako modelowy przykład braku wątków. Nic o/c nie daje. 5.2ghz chyba osiągnęli tam + szybkie ramy 4400mhz. Nic, null, Zacinki cały czas. Cytuj Link to post Share on other sites
nollo000 1 Napisano 15 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 bez zmiany platformy to najlepiej 9900k, pamięci też by się przydały szybsze nieco.To są zalecenia co do zwiekszenia wydajności w nowych grach ale pozostaje jeszcze kwestia BS. Potestuj jakims benchmarkiem typu OCCT bo może to jakiś sprzętowy problemOcct chodził przez godzinę. Zużycie bylo cały czas 100% na podstawowych ustawieniach. Temperatura max 60°Wysłane z mojego ONEPLUS A6000 przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
vitucky 43 Napisano 15 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 mozesz tam jeszcze sprawdzic pamiec RAM dla wiekszej pewnosci Cytuj Link to post Share on other sites
nollo000 1 Napisano 18 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 Pamięć sprawdzona wszystko ok. Jakieś pomysły jeszcze przed wymianą procesora ? Cytuj Link to post Share on other sites
vitucky 43 Napisano 20 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Napisałeś, że problem pojawia sie przy każdej grze. Możesz wymienić dokładnie w których grach procesor niedomaga prócz RDR? Cytuj Link to post Share on other sites
nollo000 1 Napisano 20 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 4 godziny temu, vitucky napisał: Napisałeś, że problem pojawia sie przy każdej grze. Możesz wymienić dokładnie w których grach procesor niedomaga prócz RDR? Gry procesorowe jak Cs Go COD MW ale również takie mniej "procesorowe" jak Wiedźmin 3, Cyberpunk, Star Wars Jedi Fallen no i co dziwne WoW. W skrócie we wszystkim. Cytuj Link to post Share on other sites
vitucky 43 Napisano 20 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Cyberpunk akurat wymaga wielu rdzeni i ogólnie jest słabo zoptymalizowany więc zajeżdżą każdą konfigurację, Wiedzmin 3 nadal jest benchmarkiem w miejscach procesorowych więc też wymaga sporo od procka. CS GO to jeśli grasz w FHD(nie podałeś rozdzielczości) to każdego proca zajedzie jak chcesz mieć jak najwięcej klatek bo nie nadąża za kartą. Cytuj Link to post Share on other sites
korzychxp 253 Napisano 22 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 W lasach w Wiedźminie nie powinno być tak źle na tym 9600K a użycie procka z 30% tak strzelam. Jedynie brak SSD może dawać raz na jakiś czas małe chrupnięcie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts