Skocz do zawartości

Procesor I5 9600k Zużycie procesora 100%

Recommended Posts

1. Specyfikacja:

• Procesor : Intel Core I5 9600K Coffe Lake Refresh 3.7
  •  Mobo : Gigabyte z390 Gaming X 
  • Zasilacz : Seasonic Focus Plus Gold 550W 
  •  Karta Grafiki  Początkowo RTX 2070 teraz Msi RTX Geforce 3060 TI
  • Ram : Corsair Vegeance LPX DDR4 16gb (2x8) 3000Mhz Cl16
  • System Operacyjny Windows 10 Pro 64bit

3. Zmiany wprowadzone w systemie i sprzęcie przed wystąpieniem kłopotów : 

Zacznijmy od tego, że z początku używania komputera nie zauważyłem aby procesor był wykorzystywany w 100% z racji tego iż po kupnie był on używany maksymalnie 2 mc po czym został w kraju a ja musiałem wyjechać. Obecnie w związku z całym zamieszaniem i ogromem czasu zainwestowałem w nową kartę i zacząłem zauważać, że mikrofon przestaje wyrabiać w pewnym momencie na discordzie gdy gram w gry. Myślałem, że to wina mikrofonu ale z ciekawości odpaliłem menadżera zadań i okazało się, że procesor przy samej Operze potrafi zjadać 20% a po odpaleniu przykładowo RDR2 100%. W grze nie zauważam żadnych spadków jednak dochodzi do momentu gdy wywala BS. 
4.Używany program antywirusowy: Windows Defender

5.Wykonane czynności w celu naprawy problemu

1. Przeinstalowanie Windowsa od nowa (windows oryginalny)
  2. Zresetowanie Ustawień domyślnych Bios
  3. Update Sterowników nawet myszki 
  4. Wymiana pasty na procku

6.Informacje dodatkowe: (szczególne przypadki występowania problemu, pytania itd.)

Procesor nigdy nie podkręcany, karta grafiki również nie grzebana. Problem pojawia się przy każdej grze.  Temperatury skaczą minimalnie po dłuższym graniu ale to 2-5 stopni gdyż nie są to długie rozgrywki.

Screen z Gry RDR2 gdzie stoję w lesie 

Menadżer.png

Menadżer 2.png

menadzer z gra.png

HWMonitor.txt

19 godzin temu, Oscien napisał:

Dezaktywuj Windows Defender . Zainstaluj inny free antywirus i obserwuj. WD potrafi tak obciążać procka i nawet w menedżerze urz. nie będzie tego widać . 

Jak to dezaktywować totalnie ? Bo jeśli chodzi Ci tylko o wyłączenie ochrony itd. To nic to nie daje 

Godzinę temu, korzychxp napisał:

RDR wymaga większej ilości wątków. Takich gier jest dużo więcej. Seria Assasinss Creed, Mafia 3 na pewno, nie wiem czy ta nowsza też, ale pewnie tak itd.

Po prostu przydałby Ci się jakiś 6/12 a nie 6/6

Godzinę temu, zbiku90 napisał:

Karta jest za mocna do tego procesora i nie wyrabia w grach. Włącz synchronizację pionową albo ograniczenie klatek, powinno pomóc.

co proponujecie ? Konkretnie jaki model

bez zmiany platformy to najlepiej 9900k, pamięci też by się przydały szybsze nieco.To są zalecenia co do zwiekszenia wydajności w nowych grach ale pozostaje jeszcze kwestia BS. Potestuj jakims benchmarkiem typu OCCT bo może to jakiś sprzętowy problem

Edytowane przez vitucky
4 godziny temu, nollo000 napisał:

co proponujecie ? Konkretnie jaki model

9700K. Będziesz miał z 20% zapasu. Na rok, dwa styknie.

Nie wiem czy seria 10 da radę na Twoim sockecie bo w Intelu nie siedzę. Jeśli dałoby radę 10600K. Ten w końcu ma HyperThreading.

Edytowane przez korzychxp
bez zmiany platformy to najlepiej 9900k, pamięci też by się przydały szybsze nieco.To są zalecenia co do zwiekszenia wydajności w nowych grach ale pozostaje jeszcze kwestia BS. Potestuj jakims benchmarkiem typu OCCT bo może to jakiś sprzętowy problem
Occt chodził przez godzinę. Zużycie bylo cały czas 100% na podstawowych ustawieniach. Temperatura max 60°

Wysłane z mojego ONEPLUS A6000 przy użyciu Tapatalka

4 godziny temu, vitucky napisał:

Napisałeś, że problem pojawia sie przy każdej grze. Możesz wymienić dokładnie w których grach procesor niedomaga prócz RDR?

Gry procesorowe jak Cs Go COD MW ale również takie mniej "procesorowe" jak Wiedźmin 3, Cyberpunk, Star Wars Jedi Fallen no i co dziwne WoW. W skrócie we wszystkim.

Cyberpunk akurat wymaga wielu rdzeni i ogólnie jest słabo zoptymalizowany więc zajeżdżą każdą konfigurację, Wiedzmin 3 nadal jest benchmarkiem w miejscach procesorowych więc też wymaga sporo od procka. CS GO to jeśli grasz w FHD(nie podałeś rozdzielczości) to każdego proca zajedzie jak chcesz mieć jak najwięcej klatek bo nie nadąża za kartą.