Beowulf_PL 0 Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 (edytowane) Dzień dobry, posiadam świeżo złożony komputer z zainstalowanym systemem Windows 10. Zauważyłem w nim dość nietypowy problem. Odpalam komputer i normalnie go użytkuję. Potem przestaję go używać na jakiś czas. Wracam do niego i chcę wrócić do użytkowania, a komputer nieraz nie chce się wybudzić. Ruszanie myszką ani używanie klawiatury nie wybudza go. Podświetlenie w myszce i klawiaturze również się nie włącza. Przycisk restart nie restartuje. Ekran się nie włącza po ruchu myszką. A przycisk POWER nie chce go wyłączyć. W ustawieniach zasilania włączona wysoka wydajność. Wszystkie uśpienia i hibernacje powyłączanie. W czym może być problem? Edytowane 10 Lutego 2021 przez Beowulf_PL Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 37 minut temu, Beowulf_PL napisał: Wszystkie uśpienia i hibernacje powyłączanie. Jesteś pewny? Ustaw monitor żeby się nie wygaszał i sprawdź czy komputer też się zawiesi po pewnym czasie czy nie Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 No i dziennik zdarzeń warto sprawdzić. Cytuj Link to post Share on other sites
Beowulf_PL 0 Napisano 11 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 (edytowane) 22 godziny temu, zbiku90 napisał: Jesteś pewny? Ustaw monitor żeby się nie wygaszał i sprawdź czy komputer też się zawiesi po pewnym czasie czy nie Jestem :) Przeleciałem wszystkie ustawienia i wszystko sprawdzałem 2 razy. Robiłem na razie niedługo test z wyłączonym usypianiem monitora i nie zawiesił się. 21 godzin temu, marko22 napisał: No i dziennik zdarzeń warto sprawdzić. Zakładka system: https://drive.google.com/file/d/1J_B7nzphBlWdkhIbLemHPc6NcpmvjDry/view?usp=sharing Zakładka aplikacje: https://drive.google.com/file/d/1gDoXgoyzu7jj6WDfQ8a6omeOd_wM_Sst/view?usp=sharing Sam nie mam pojęcia co w tym dzienniku może powodować takie objawy. Jest to dziennik z godziny czasu pracy: odpaliłem kompa i od razu go zostawiłem, po około 30-40 minutach wróciłem i już nic się nie dało zrobić. Zresetowałem go z prądu. Edytowane 11 Lutego 2021 przez Beowulf_PL Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 11 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 Linki prywatne, musisz udostępnić Cytuj Link to post Share on other sites
Beowulf_PL 0 Napisano 11 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 (edytowane) Powinno działać. Podsyłam jeszcze specyfikację kompa: Zasilacz: Seasonic FOCUS GX-550 80Plus Gold 550W Płyta główna: Asrock Z490 Pro4 Procesor: Intel Core i3-10100F RAM: Crucial 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Ballistix Grafika: Sapphire Radeon RX 580 NITRO+ 4 GB GDDR5 Dysk 1: Crucial P2 CT1000P2SSD8 1TB Dysk 2: Samsung MZ-V7S500BW 970 EVO Plus 500 GB NVMe M.2 Edytowane 11 Lutego 2021 przez Beowulf_PL Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 11 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 Niezbyt to czytelne w takiej formie. Odfiltruj tylko błędy i krytyczne i porób screeny może. Wydaje mi się że jakiś sterownik może się wywalać przy wybudzaniu, upewnij się że wszystko jest aktualne. Problem występuje od samego początku? Wszystkie części nowe? Cytuj Link to post Share on other sites
Beowulf_PL 0 Napisano 11 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 Jedyne błędy krytyczne jakie mi się pojawiają, to te od wyłączenia komputera z zasilania: Cytat System został uruchomiony ponownie bez uprzedniego czystego zamknięcia. Możliwe przyczyny błędu: system przestał odpowiadać lub uległ awarii albo nastąpiła nieoczekiwana utrata zasilania. Dobra. Reinstaluje stery albo windowsa i zobaczę czy to coś da Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 11 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 Jak zainstalujesz, daj znać. Mogę przejrzeć przez team viewer jak pozwolisz. Miałem podobny problem, ale na lapku i karcie nvidii. Czyli sterownik karty. Wymieniłem tonę wiadomości z supportem. Cuda wianki kazali mi robić. A w końcu przyznali, że jest błąd i któraś kolejna wersja została wydana poprawiona. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 11 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 Masz aktualny BIOS? Cytuj Link to post Share on other sites
Beowulf_PL 0 Napisano 11 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 3 godziny temu, BlackCoffe napisał: Masz aktualny BIOS? Tak, najnowszy. 3 godziny temu, marko22 napisał: Jak zainstalujesz, daj znać. Mogę przejrzeć przez team viewer jak pozwolisz. Miałem podobny problem, ale na lapku i karcie nvidii. Czyli sterownik karty. Wymieniłem tonę wiadomości z supportem. Cuda wianki kazali mi robić. A w końcu przyznali, że jest błąd i któraś kolejna wersja została wydana poprawiona. Ok, w razie czego się odezwę. Dzięki Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts