Skocz do zawartości

Recommended Posts

3 godziny temu, TheMinikk13 napisał:

było 53 stopnie może

Na procesorze. Tymczasem na sekcji zasilania bez jakiegokolwiek ruchu powietrza mogło być więcej. Ciekawe czy ma czujnik temperatury ale wątpię. W każdym razie gołe 4 fazy mogą się grzać nawet przy 9400f. Załóż wentylator odwrotnie tak jak Jakub1t opisał i testuj dalej. Możesz otworzyć hwinfo sensors i porobić screeny po pół godzinie grania.

Sekcja jest na lewo i powyżej procesora ale jak nie ma radiatora to lepiej nie grzeb tam paluchami żeby nie zrobić zwarcia ;)

Edytowane przez zbiku90

Założyli poprawnie chłodzenie i komp chodzi już lepiej choć nie tak jeszcze jak miał przebłyski przez pierwsze minuty pracy. Czyli chłodzenie swoją drogą było źle pracujące, ale płyta główna też może coś szfankowac. Zaproponowali mi jakiś wentylatorek podłączony przejściówka do zasilacza zeby jeszcze lepszy przepływ powietrza był w pc, niby 45zl+montaż. Zgodziłem się na dniach mamy to zrobić. Temat myślę do zamknięcia. Dzięki za wszystkie odp.

Siema, dodam że w biosie ustawiłem taktowanie RAMU z 2133 na 2666 mhz (na tyle pozwala mój ram i płyta) i FPS skoczyły koło 20-30. Może 8gb ram 2133mhz blokowały procka. Pytanie mam jeszcze co do biosu, mam najnowszego F15, jest szansa i możliwość że starszy np F13 w którym piszą "optymalizacja pod 9gen, lepszy perfomance pc itp" 

9 minut temu, TheMinikk13 napisał:

Pytanie mam jeszcze co do biosu, mam najnowszego F15, jest szansa i możliwość że starszy np F13 w którym piszą "optymalizacja pod 9gen, lepszy perfomance pc itp" 

Przeczytaj to jeszcze raz i zastanów się o co chciałeś zapytać.

Chciałem zapytać, czy ZAWSZE najnowszy biso oznacza lepiej czy nie, bo najnowszy który mam F15 w krótkim opisie w tabeli na stronie oficjalnej producenta mojej płyty głównej nic nie wspomina o tym, że supportuje 9gen, optymalizuje i zwiększa wydajność PC itp, jak jest w F13. Poza tym moja płyta + mój procesor = F13 bios, zdaniem oficjalnego strony gigabyte. + Pytam, czy w ogóle można zakutalizować biosa do niższej/starszej wersji?

Z rególy tak jest że każdy nowa,y bios ma to co starszy plus kolejne ulepszenia . Czyli to że f13 ma optymalizację do 9gen to f15 ma to samo plus kilka nowości . 

I tu nie chodzi raczej o wzrost osiągów 9 gen tylko o to , że w ogóle płytą rozpozna procesor i się uruchomi . 

Edytowane przez jakub1t
4 minuty temu, jakub1t napisał:

Z rególy tak jest że każdy nowa,y bios ma to co starszy plus kolejne ulepszenia . Czyli to że f13 ma optymalizację do 9gen to f15 ma to samo plus kilka nowości . 

no właśnie też mi przeszło to przez myśl, więc nie będę kombinował. A co do mojej i5, już jej nie oddam a na i3 mam kupca...choć biznes to nie był dobry, i5-9400f z rx570 8gb ram w porównaniu do poprzedniej i3-8100 robi niewielką różnice w grach.