Skocz do zawartości

Potrzebuję pomocy w dokupieniu RAM; DDR3

Recommended Posts

Witam. Wczoraj, po wymianie pasty na procesorze jedna z dwóch kości RAM 2x4GB Ballistix Sport 1600 CL9, niestety padła. Nie wiem dlaczego, być może przyrysowałem piny podczas próby włożenia do slotu przez moją nieuwagę, lecz na pewno wiem, że jedna kość nie działa, ponieważ komputer ciągle się resetuje zaraz przy logo Windows, bądź zacina się po logo MOBO, przez co muszę grać aktualnie na 4GB, w dodatku single channel. I teraz rodzi się pytanie, ile kości i jakie dokupić by grały w dualu, oraz przy okazji zwiększyć jak najmniejszym kosztem ilość RAM. Czy 1x4 i 2x4 innej firmy dałoby się skonfigurować pod duala? Czy może, zakupić 3x4gb 1600 cl9 budżetowej firmy (dajmy na to Hynix, Samsung) przez co zyskałbym na ilości? A może dokupić 1x8GB i czy działałaby z 1x4GB w dualu? Dodam, że kości nie chcę podkręcać. Po prostu zależy mi na ilości oraz dualu.

CPU: FX 8350

MOBO: AsRock 980DE3/U3S3

Edytowane przez Yakub

Sprawdzałeś kości we wszystkich slotach? Jesteś pewien że uszkodzona jest kość a nie slot?

Wpisz w allegro lub google "Ballistix Sport" wyskoczą ci ofert i sobie wybierz nową czy używaną itp/itd. 

Ja dokupiłbym na początku 1 kość 4gb i zobaczył czy wszystko działa.

Druga sprawa to w co grasz, jaka masz kartę i zasilacz? Ładowanie kasy w stary PC to średni pomysł ale jak masz mocne gpu to Twój wybór jak masz coś słabego to 8 gb wystarczy bo zwiększenie do 16 nic nie da.

• Dzięki 1

GPU mam RXa 470 4GB od Gigabyte, więc źle nie ma, ale dobrze też nie jest. Ale wydaje mi się, że zwiększenie ramu przynajmniej do tych 16 by się przydało. 

Fakt, faktem FX 8350 to już staroć, ale ciągle daje rade. Nie wymagam tutaj od tych ramów, że nagle przybędzie mi 100 FPS, ale dla samego przyjemniejszego korzystania z PC bym powiększył ;)

Taak, jestem pewny, że kość jest uszkodzona, bo na jednej kości we wszystkich slotach chula, natomiast ta druga sama, bądź po dodaniu do dual channela powoduje że pc się nie włącza/ciągle restartuje. Właśnie jestem w trakcie robienia memtesta, więc zaraz się wszystko okaże, o ile wgl. uda mi się go zbootować na tej "uszkodzonej" kości.

Ja kupiłbym 2x8gb z mojej wiedzy 4x4 potrafi czasami stwarzać problemy (czasami nie mówię że u ciebie będą). Choć 4x4 pewnie wyjdzie taniej. Teoretycznie kości mogą być różne system automatycznie ustawi wszystko do najwolniejszej kości. Najważniejsze parametry to 1600MHz i cl9 reszta timingów jest drugożędna. 

Jak na razie w zupełności ale ja gram mało i nie robię na pc nic wymagającego, głównie korzystam z laptopa. Pc uruchamiam może raz w miesiącu ostatnimi czasy. Grałem ze 2h w cyber2077 na low i było ok jak dla mnie, metro exodus przeszedłem całe i też było ok. Kiedyś gdzieś czytałem że jak system jest na ssd to tak nie czuć braku ramu jak na hdd ale nie wiem czy to prawda. Ja mam takie podejście że jak mi coś nie odpowiada to to zmieniam. Gdybym odczuwał brak ramu to bym po prostu kupił 2x8gb i tyle.

2 godziny temu, olo163 napisał:

jak system jest na ssd to tak nie czuć braku ramu jak na hdd

Nie system a konkretnie pamięć wirtualna i różnica jest ogromna na plus. Przy HDD jak się zapcha ram to zwiechy są straszne, przy ssd to bardziej mikroprzycięcia.

Edytka: Przy okazji. Pamięć wirtualną najlepiej jest ustawić na sztywno tak żeby jej nigdy nie brakło. Na SSD min. 8GB a na HDD min. 16GB. U siebie przy 16GB RAM mam ustawione 16GB wirtualnej na SSD na wszelki wypadek (w sumie 32GB pamięci ogółem). Jak pamięć wirtualna ma dynamiczny rozmiar i się zapcha na HDD to już jest kaplica bo system musi sobie powiększyć plik wymiany i przez chwilę nic się nie da zrobić.

Edytowane przez zbiku90
  • Popieram 2

Coś w tym jest. U mnie jak wypadła jedna kość pamięci, to CPU dość dostało po wydajności, bo jednak co dual to dual. Objawy miałem identyko, BSODy i restarty aż w końcu tak padła, że komp już nie wstawał, tylko diody zapalały się na stałe przy DRAM. Wyjęcie uszkodzonej kości rozwiązało problem. Ale samo przejechanie i podrapanie pinów nie powinno robić problemów, chyba że na tyle mocne aż materiał z jednego pina dotyka drugiego i robi zwarcie. A może jakiś maleńki element przy tym odpadł z laminatu. Trzeba by porównać pod powiększeniem obie pamięci między sobą.

Co do działania 4 x 4 GB. Swego czasu tak z 7 lat temu zakupiłem najpierw 2 x 4 GB Cruciala CL8 1600 MHz, a jakiś czas później dokupiłem prawie identyczne 2 x 4 GB i nie stwarzało mi to żadnych problemów. Oczywiście włączony profil XMP. Nawet na dziadowskim i7 3770 dawało radę. Niestety nie zrobiłem odpowiednich testów pracy 2 x 4 i 4 x 4 w jakimś 3dmarku itp. Na obecnej platformie już mam porobione i jest sporo różnica między 2 x 8 GB, 1 x 8 GB CL9 a nawet widoczna różnica przy zmianie na pamięci CL8 szczególnie w CPU. Tradycyjnie jak to u mnie stare pamięci walają się w szufladzie, bo nienawidzę sprzedaży i muszę do tego dojrzeć.

DDR2 sprzedałem po 7 latach dopiero w tym roku :D

Edytowane przez topiq

A więc tak. Dokupiłem sobie po prostu 4GB, ze względu, że miałem dosyć okrojony budżet, a żadnych interesujących ofert na internecie nie widziałem. Ale pojawiła się nowa ciekawa kwestia. Z ciekawości, po prostu włożyłem wszystkie pamięci, razem z tą "uszkodzoną" i tym razem udało mi się wejść do BIOS - system normalnie czytał 12GB w A1/A2/B1, lecz zamiast logo Windowsa i ładującego sie systemu, napotkałem bluescreena z kodem błędu 0xc000014c - oraz następnym razem z 0xc0000225, oba błędy dotyczą plików systemowych. Skoro tą "zepsutą pamięć" komputer czyta, lecz nie chce uruchomić Windowsa to czy jest jakaś szansa na naprawę tej kości?

PS. Po wyciągnięciu tej kości, komputer normalnie odpala i czyta 8GB ;')

Edytowane przez Yakub
3 minuty temu, Yakub napisał:

Skoro tą "zepsutą pamięć" komputer czyta, lecz nie chce uruchomić Windowsa to czy jest jakaś szansa na naprawę tej kości?

RAMu się raczej nie naprawia tylko wymienia. Odpuść sobie zabawę z tym uszkodzonym modułem bo w najgorszym przypadku grozi to uszkodzeniem systemu i koniecznością ponownej instalacji. Reklamować też się nie opłaca bo koszt wysyłki do UK większy niż ta pamięć jest warta.

Z ciekawości, kupiłeś taki sam jak miałeś wcześniej czy inny?

6 minut temu, zbiku90 napisał:

RAMu się raczej nie naprawia tylko wymienia. Odpuść sobie zabawę z tym uszkodzonym modułem bo w najgorszym przypadku grozi to uszkodzeniem systemu i koniecznością ponownej instalacji. Reklamować też się nie opłaca bo koszt wysyłki do UK większy niż ta pamięć jest warta.

Z ciekawości, kupiłeś taki sam jak miałeś wcześniej czy inny?

Właśnie się zastanawiałem 2 dni temu, jaki wybrać ten RAM, lecz zdecydowałem się na Vengeance LP 1600 z takiej racji, że są nowsze (nowsze pod takim względem, że nadal można je kupić na Morele itd).

Być może, gdybym miał oryginalne pudełka z tych pamięci, to bym wysłał - lecz boję się, że nie przyjęliby mi tej gwarancji po 3 latach użytkowania PC...

7 minut temu, Yakub napisał:

boję się, że nie przyjęliby mi tej gwarancji po 3 latach użytkowania PC...

Większość pamięci ma gwarancję "dożywotnią". Sam reklamowałem Ballistixy DDR3 rok temu ale jak się dowiedziałem że muszę je wysłać do UK to dałem sobie spokój.

Jak tak teraz patrzę, to moje Ballistixy są objęte gwarancją wewnętrzną Morele, więc jak już, wysyłałbym je prosto do nich, lecz szanse na to, że mi je przyjmą spadają w tym momencie do maksymalnie 10% bo i tak by wyszło, że naruszenie mechaniczne albo zwarcie. Myślę, że nie ma co.

Potrzebuję znowu pomocy. Okazuje się, że płyta automatycznie (nie wiem dlaczego nawet) zbija mi taktowania do 1333 i trochę zwiększyła CL. Dlaczego tak się dzieje? Obie kości mają po 1600 9-9-9-24 1.5V.

Ustawić to na sztywno w biosie, tak jak opisałem?

Edytowane przez Yakub