error3 8 Napisano 8 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 (edytowane) "Od miesiąca używałem kartę Samsung MB-MC64HA/EU w kamerze samochodowej Viofo A119 v2 z najnowszym firmware, wszystko było ok, wiele razy wyciągałem kartę i przynosiłem do domu, wkładałem do czytnika, zgrywałem pliki.Kilka dni temu zrobiłem to samo, zgrałem interesujące mnie nagrania z karty i tak sobie leżała w nocy w czytniku podłączonym do komputera. Na następny dzień wchodzę znowu w kartę na komputerze, klikam w folder DCIM a tam zamiast kilkudziesięciu nagrań tylko jeden plik o nieznanym rozszerzeniu o nazwie USBCP0┴+ ... Użyłem windowsowego oprogramowania, które zaproponowało skanowanie i naprawienie karty i folder DCIM zmienił się w plik DCIM o rozmiarze 64 KB. Eksplorator plików w dalszym ciągu pokazuje, że na karcie jest wolne 4 GB z 59,6 GB...Nic nie robiłem z kartą i sama się popsuła od siedzenia w czytniku 1 dzień.To co wyżej było KILKA DNI temu, karta po formacie normalnie działała w kamerze samochodowej, przeszła test w H2TESTW i dało się odtwarzać pliki ale jej nie ufałem, więc kupiłem nową kartę, też Samsung ale inny model, zwykłe EVO bez plusa. Minęły 2 dni, normalnie używałem nowej karty w kamerze, w pierwszy dzień przyniosłem do domu, zgrałem parę nagrań, używając INNEGO CZYTNIKA niż w pierwszej akcji, wszystko działało. Wczoraj natomiast znowu przyniosłem kartę, oglądałem nagrania i wszystko działało, znowu zostawiłem kartę w czytniku na noc, dzisiaj odpalam komputer, wchodzę w kartę i od razu wita mnie komunikat, że kartę trzeba sformatować...... O co tu chodzi? :( System plików tej karty zmienił się na RAW.Dwie różne karty, dwa różne czytniki, nie wierzę, że to wina kamery samochodowej, które faktycznie potrafią psuć karty, ale to raczej od razu byłaby popsuta po wyjęciu z kamery, a nie od jednego dnia leżenia w czytniku kart w komputerze..O co t u t a j c h o d z i? Reszta plików na moich twardych dyskach działa i nic z nimi nie jest. Mój system na komputerze to Windows 10. Edytowane 8 Lutego 2021 przez error3 Cytuj Link to post Share on other sites
piotr434 12 Napisano 8 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Czy wyłączyłeś kamerę jak z niej wypinałeś kartę? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 8 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 czy czytnik na noc był wpięty w PC? PC był w pseudohibernacji jak to windows 10? Cytuj Link to post Share on other sites
error3 8 Napisano 8 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Tak, czekam, aż kamera się wyłączy, aby wyciągnąć z niej kartę. To na pewno nie jest problemem, ostatnie nagrania z karty są zawsze w porządku. Tak, czytnik był na noc wpięty w PC. Komputer normalnie wieczorem wyłączyłem(przed wyłączeniem karta działała) a dzisiaj po południu włączyłem i już zmieniło jej system plików na RAW i kazało sformatować. Po formacie normalnie działa. Użyłem normalnie opcji Zamknij, opcję Uśpienie mam wyłączoną, czy to o to chodzi? Jak włączam komputer to normalnie wstaje od pełnego startu od BIOSU. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 9 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Win 10 ma tą głupią opcję pseudohibernacji weź ja wyłącz. Tak aby po zamknij na serio się zamykał. Być może to to. Tzn domyślnie Jam dasz wyłącz to PC przechodzi w stan pseudihibernacji. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts